"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

25.9 C
Trikala

Προς κατεδάφιση το σπίτι του Μενέλαου Λουντέμη

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την κατεδάφιση του σπιτιού, στον Εξαπλάτανο Πέλλας, όπου ο σπουδαίος Έλληνας λογοτέχνης, Μενέλαος Λουντέμης, πέρασε τα παιδικά του χρόνια, εισηγείται αρμόδια επιτροπή, που έκρινε το κτίσμα επικίνδυνο για την ασφάλεια των περιοίκων και των διερχομένων.

Τριάντα χρόνια μετά τον χαρακτηρισμό του -με προεδρικό διάταγμα του 1985- ως διατηρητέο, το σπίτι είναι ετοιμόρροπο, καθώς λόγω διαφωνιών γύρω από την κυριότητά του, συναρμοδιοτήτων φορέων και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων αφέθηκε πλήρως εγκαταλειμμένο και εκτεθειμένο στον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες.

Οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Οκτωβρίου κατάφεραν, ίσως, το τελικό πλήγμα στο σπίτι, καθώς κατέρρευσε ένα κομμάτι τοίχου στην πρόσοψη του κτιρίου, το οποίο απέκτησε και κλίση. Η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αλμωπίας, όπου ανήκει διοικητικά η Ενότητα Εξαπλατάνου, πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία και κάλεσε για έλεγχο την αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κατασκευών Δήμων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Στην έκθεσή της, με ημερομηνία 17/12/2014, η Επιτροπή εισηγείται την κατεδάφιση του κτιρίου, λόγω επικινδυνότητας, ενώ περιμετρικά του οικοπέδου, όπου βρίσκεται το κτίριο, τοποθετήθηκαν κορδέλες, για να αποτρέπεται η πρόσβαση πολιτών προς αποφυγή τραυματισμών.

“ΥΜΑΘ: Περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις”

Η εισηγητική έκθεση της Τριμελούς Περιφερειακής Επιτροπής προωθήθηκε από τον Δήμο Αλμωπίας στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, καθώς, βάσει του νόμου, τη σχετική απόφαση, που θα κρίνει την τύχη του διατηρητέου, θα πρέπει να υπογράψει η υφυπουργός.

Ο υπεύθυνος του Τμήματος Παραδοσιακών Οικισμών και Διατηρητέων Κτιρίων της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολιτισμού του ΥΜΑΘ, Δημοσθένης Ταχταλίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι “δεν υπάρχει οριστική απόφαση, οι διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, περιμένουμε τις γνωμοδοτήσεις, ώστε όταν έλθουν να προχωρήσουμε αναλόγως στις περαιτέρω ενέργειες”.

Ουσιαστικά, εκκρεμεί η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, που είναι και το αρμόδιο όργανο να κρίνει, αν θα γίνει κατεδάφιση και ολική ανακατασκευή του διατηρητέου ή αν υπάρχει δυνατότητα αποσόβησης του κινδύνου, π.χ. με ηπιότερα μέτρα, όπως αντιστηρίξεις, υποστηλώσεις, επισκευές, μερικές κατεδαφίσεις κ.λπ.

“Δήμος Αλμωπίας: Θα πέσει και θα σκοτώσει κανέναν άνθρωπο”

“Κινηθήκαμε έτσι γιατί δεν είχαμε καμιά άλλη δυνατότητα, το κτίριο είναι επικίνδυνο, θα πέσει και θα σκοτώσει κανέναν άνθρωπο” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αλμωπίας, Δημήτρης Μπίνος. “Εφόσον ληφθεί σχετική απόφαση και προχωρήσει η κατεδάφιση, οι ιδιοκτήτες κληρονόμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ανακατασκευή του διατηρητέου, όπως θα περιγράφεται στο αρχιτεκτονικό σχέδιο και αν δεν μεριμνήσουν θα το κάνει ο Δήμος, καταλογίζοντάς τους τη σχετική δαπάνη” πρόσθεσε.

“Περιμένουμε τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων, τα οποία εξετάζουν τα προτεινόμενα μέτρα ασφάλειας και τον τρόπο ανακατασκευής του διατηρητέου, στην αρχική του μορφή”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος της Δημοτικής Ενότητας Εξαπλατάνου, Στέφανος Αβραμίκας, ενώ ο πρόεδρος της Κοινότητας, Νίκος Χατζηανδρέου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την τροπή που πήρε το θέμα “και αντί να έχουμε ένα κτίριο στολίδι, πόλο έλξης επισκεπτών, έχουμε ένα ερείπιο”.

“Κληρονόμοι: Κάναμε δωρεά άνευ ανταλλάγματος”

Από την πλευρά των κληρονόμων, η πληρεξούσια δικηγόρος και δισέγγονη του Μενέλαου Λουντέμη, Μαρία Σταυρίδου, εξέφρασε αγανάκτηση, γιατί, όπως είπε, “ποτέ κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για την αποκατάσταση της οικίας”.

“Οι κληρονόμοι αποφασίσαμε και προχωρήσαμε σε -άνευ χρηματικού ανταλλάγματος- δωρεά του σπιτιού, προκειμένου οι αρμόδιοι φορείς να μπουν στη διαδικασία να ανακαινίσουν το διατηρητέο, η αποδοχή της δωρεάς έγινε, αλλά η αδιαφορία παρέμεινε” πρόσθεσε.

Σμαρώ Αβραμίδου (ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης