Προς μελλοντικά “κέρδη” των μοναστικών Μετεώρων από την ΕΕ Reviewed by Momizat on . Ένας από τους σταθμούς της διήμερης περιοδείας στην Θεσσαλία, του ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής κ. Γιοχάνες Χάαν, ήταν τα Μετέωρα. Ο κ. Χάαν συνοδ Ένας από τους σταθμούς της διήμερης περιοδείας στην Θεσσαλία, του ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής κ. Γιοχάνες Χάαν, ήταν τα Μετέωρα. Ο κ. Χάαν συνοδ Rating: 0

Προς μελλοντικά “κέρδη” των μοναστικών Μετεώρων από την ΕΕ

Προς μελλοντικά “κέρδη” των μοναστικών Μετεώρων από την ΕΕ

Ένας από τους σταθμούς της διήμερης περιοδείας στην Θεσσαλία, του ευρωπαίου επιτρόπου περιφερειακής πολιτικής κ. Γιοχάνες Χάαν, ήταν τα Μετέωρα.
Ο κ. Χάαν συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας και καλό Ξεναγό Κώστα Αγοραστό, ανέβηκε στα Μετέωρα από τον Ανατολικό δρόμο και η πρώτη στάση του ήταν η ωραιόπετρα που βρίσκεται πάνω από την Ιερά Μονή Ρουσάνου.
Κατέβηκε από το αυτοκίνητο και πλησίασε στην κόψη του βράχου μαγεμένος από την ομορφιά του τοπίου αλλά και από τις Ιερές Μονές που έχουν θέαση από το συγκεκριμένο σημείο.
Στην συνέχεια η ομάδα κατευθύνθηκε προς την Ιερά Μονή Βαρλαάμ όπου μαζί με τον κο Αγοραστό ανέβηκαν στο Μοναστήρι με το τελεφερίκ (αγνοώντας τους κανόνες ασφαλείας για έναν ευρωπαίο Αξιωματούχο). Τους καλωσόρισε ο ηγούμενος της Μονής πατέρας Ισίδωρος μαζί με την αδελφότητα.

episkepsi_xaan_metewra2 episkepsi_xaan_metewra5
Ο ηγούμενος ξενάγησε τον ευρωπαίο επίτροπο στο Μοναστήρι με πρώτο σταθμό την παλαιά Τράπεζα που ανακαινίστηκε πρόσφατα. Μεγάλη έκπληξη και σεβασμό έδειξε ο επίτροπος από την επίσκεψη στον μικρό αλλά μοναδικό ναό στην Ελλάδα, τον ναό των Αγίων Πάντων. Εκεί από τον πατέρα Βενέδικτο ενημερώθηκε για τις τοιχογραφίες και ασπάστηκε τα ιερά λείψανα που φυλάσσονται στην Μονή. Στο καθολικό του Μοναστηριού ο κ. Χάαν και ο περιφερειάρχης ενημερώθηκαν για τις ημερομηνίες που κτίστηκε και ανακαινίστηκε ο ναός, την μοναδική εικόνα της Παναγίας και του Παντοκράτορα. Η ξενάγηση έκλεισε με επίσκεψη στο δίχτυ και το μοναδικό ξύλινο βαρέλι 12 τόνων, που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί παλαιότερα για νερό.
Στο μεγάλο αρχονταρίκι του Μοναστηριού έγινε το καθιερωμένο κέρασμα όπου παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κκ. Σεραφείμ.
Ο ηγούμενος π. Ισίδωρος απευθυνόμενος στον επίτροπο του είπε ότι τα έργα που έγιναν στα Μετέωρα, όπως ο δρόμος, έγιναν με αγάπη και σεβασμό στο περιβάλλον και ο κ. Αγοραστός βοήθησε πολύ για την υλοποίησή τους. Μίλησε όμως και για τον Μητροπολίτη λέγοντας στον κ. Χάαν ότι η παρουσία του Επισκόπου αναβάθμισε όλη την περιοχή και βοήθησε στην αναστήλωση αλλά και κατασκευή εξ αρχής πολλών μνημείων.
Ο Δεσπότης μίλησε με τον επίτροπο και κατ’ ιδίαν ενημερώνοντάς τον για τα έργα που έγιναν στην περιοχή και δη στα Μετέωρα. Προσκάλεσε δε αυτόν και την σύζυγό του να ξαναέλθουν στα Μετέωρα όχι ως αξιωματούχοι αλλά ως απλοί επισκέπτες και να απολαύσουν λίγες ημέρες τη μοναστική πολιτεία αλλά και τον Ασπροπόταμο.

episkepsi_xaan_metewra episkepsi_xaan_metewra3 episkepsi_xaan_metewra4Ο Ευρωπαίος επίτροπος φανερά ενθουσιασμένος από το κάλλος του τοπίου, τη μοναδικότητα των Μοναστηριών αλλά και την φιλοξενία που του επιφύλαξε η Μονή, δεν νοιάστηκε ούτε όταν οι υπόλοιποι τον παρότρυναν ότι παρέκκλιναν χρονικά από το πρόγραμμά του.
Είπε ότι όλα έχουν κατασκευαστεί με αρμονία και τα χρήματα που διατέθηκαν, χρησιμοποιήθηκαν κατά τον καλύτερο τρόπο. Ανέφερε ότι δεν μπορεί να βρει κάτι δυσμενές για να παρατηρήσει αρνητικά και υποσχέθηκε πως θα είναι θετικός σε ό,τι χρήσιμο μπορεί να γίνει στα Μετέωρα.
Πριν αναχωρήσει από το Μοναστήρι, του δόθηκε ως δώρο μια πανέμορφη εικόνα της Παναγίας που για πολλή ώρα δεν την άφηνε από τα χέρια του. Δώρα όμως μοιράστηκαν από τους Μοναχούς σε όλους όσοι ακολουθούσαν τους κ. Αγοραστό και Χάαν.
Μεταξύ των επισκεπτών οι αντιπεριφερειάρχες Τρικάλων και Λάρισας κ.κ. Μιχαλάκης και Καραλαριώτου, νυν περιφερειακοί σύμβουλοι αλλά και νεοεκλεγμένοι,ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Καλαμπάκας κ. Σινάνης, ο πρόεδρος Καστρακίου κ. Γιάννης κ.α.

Πηγή: tameteora.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή