Προς νέα κριτήρια για τα προνοιακά επιδόματα Reviewed by Momizat on . Μέτρα οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και του επιπέδου των υπηρεσιών, προωθεί η Μέτρα οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και του επιπέδου των υπηρεσιών, προωθεί η Rating: 0

Προς νέα κριτήρια για τα προνοιακά επιδόματα

Προς νέα κριτήρια για τα προνοιακά επιδόματα

Μέτρα οριζόντιου και συστημικού χαρακτήρα για την κοινωνική προστασία στην Ελλάδα, με επαναπροσδιορισμό των κριτηρίων και του επιπέδου των υπηρεσιών, προωθεί η κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό, πρόκειται να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Δικαιούχων Προνοιακών Επιδομάτων.

Πυλώνες της πολιτικής που θα εφαρμοσθεί θα είναι η ενοποίηση Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης, η απόδοση των οικογενειακών επιδομάτων στη βάση εισοδηματικών κριτηρίων, η επιμήκυνση της καταβολής του επιδόματος ανεργίας και η διεύρυνση της ομάδας των δικαιούχων, καθώς και η αναβάθμιση του μηχανισμού ελέγχων καταβολής συντάξεων/επιδομάτων αναπηρίας.

Η πιλοτική εφαρμογή προβλέπεται να αρχίσει το πρώτο τρίμηνο του 2014, ενώ η καθολική από 1-1-2015.

Στο πλαίσιο των αλλαγών που σχεδιάζονται παρουσιάστηκε προχθές στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, μελέτη του ΟΟΣΑ για τα κοινωνικά προγράμματα στην Ελλάδα, που συνθέτει μια ακτινογραφία του χώρου και αναδεικνύει τους τομείς και τα σημεία, όπου απαιτούνται διορθωτικές κινήσεις και αλλαγές.

Στη μελέτη επισημαίνεται ότι σε σχέση με άλλες χώρες που εφάρμοσαν σημαντικά προγράμματα λιτότητας, η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό φτώχειας πριν από της περικοπές, ενώ τα μέτρα λιτότητας έχουν οδηγήσει περισσότερους ανθρώπους στη φτώχεια.

«Το ισχύον σύστημα κοινωνικής προστασίας έχει περιορισμένο μόνο αντίκτυπο στην αντιμετώπιση της φτώχειας, η στόχευση των επιδομάτων είναι ελλιπής και η κάλυψη των φτωχότερων πολιτών είναι ανεπαρκής» όπως αναφέρεται.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στους ανέργους, με την επισήμανση ότι τα επιδόματα ανεργίας είναι χαμηλά.

Στη μελέτη του ΟΟΣΑ τονίζεται ότι η υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων δεν επαρκεί, αλλά πρέπει συγχρόνως αυτές να παρακολουθούνται και να αξιολογούνται προσεκτικά κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την εφαρμογή.

Στα συμπεράσματα αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η δαπάνη για την κοινωνική προστασία, συνιστά σχετικά μικρό τμήμα των προγραμμάτων κρατικής δαπάνης.

Η συνολική δαπάνη για τα προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, εξαιρουμένων των αναπηρικών και λοιπών συντάξεων και της υγειονομικής περίθαλψης, ανέρχεται περίπου στο 4,6% του ΑΕΠ.

Η δαπάνη για την κοινωνική προστασία είναι σχετικά χαμηλή, σε σχέση με το τι ισχύει διεθνώς, αλλά ενδέχεται να αυξηθεί σημαντικά ως αποτέλεσμα των επιδεινούμενων οικονομικών συνθηκών.

(από τη Ναυτεμπορική 18/9/13)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή