"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.1 C
Trikala

Προσγειώνονται στη Λάρισα τα «αόρατα» F-22

lafarm

Σχετικά άρθρα

Στο αεροδρόμιο της 110 Πτέρυγας Μάχης αναμένεται να προσγειωθεί ένα ζεύγος αεροσκαφών F-22 Raptor της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.

Τα δύο «αόρατα» («χαμηλής παρατηρησιμότητας») αμερικανικά μαχητικά F-22 – σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε» – με συνοδά αεροσκάφη θα αξιοποιήσουν το αεροδρόμιο της Λάρισας, προκειμένου να σταθμεύσουν για λίγες ώρες κατά τη διέλευσή τους και όχι στο πλαίσιο κάποιας άσκησης.

Η εξέλιξη ωστόσο δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαία με δεδομένη τη βούληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας να επεκτείνει τη «στρατηγική συνεργασία της χώρας μας με τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και της λειτουργίας ενός ισχυρού άξονα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου», όπως πρόσφατα είχε δηλώσει από τη Λάρισα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Πλαίσιο στο οποίο παραχωρήθηκαν υποδομές Μοίρας που πρόσφατα ανέστειλε τη λειτουργία της στην 110 ΠΜ για την εγκατάσταση δύο μη επανδρωμένων αεροσκαφών MQ-9 Reaper τα οποία επιχειρούν πλέον από τη Λάρισα, σε απόρρητες αποστολές προς τον Νότο. Μάλιστα ένα MQ-9 Reaper αξιοποιήθηκε την επομένη της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, «δίνοντας πληροφορίες» στην ελληνική πλευρά μετά από αίτημα του Υπ. Άμυνας, όπως είχε δηλώσει ο κ. Καμμένος.

Μέχρι το τέλος του μήνα, ελληνική και αμερικανική πολεμική αεροπορία αναμένεται να ανανεώσουν για 6 ακόμη μήνες τη συμφωνία παραμονής στη Λάρισα των αμερικανικών κατασκοπευτικών, μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Όπως είναι γνωστό, τα MQ-9 Reaper αποτελούν την αιχμή του δόρατος των στρατιωτικών επεμβάσεων των ΗΠΑ με αφορμή και τις επιχειρησιακές δυνατότητες που διαθέτουν καθώς αποτελούν τα πλέον εξελιγμένα αεροσκάφη σε αποστολές εναέριας επιτήρησης και όχι μόνο.

Η ελληνική πλευρά ελπίζει στην εκτεταμένη αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης από τις ΗΠΑ και υπό την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας τις επενδύσεις στην περιοχή. Μια μόνιμη συνεργασία των δύο πλευρών θα αναβαθμίσει επιχειρησιακά – σε στρατιωτικό επίπεδο – τη Λάρισα που θα επανέλθει ενεργά στον χάρτη του ΝΑΤΟ από την εποχή που, στο Κουτσόχερο, λειτουργούσε το ΝΑΤΟϊκό αεροπορικό Υποστρατηγείο (Αεροπορικό Κέντρο Συνδυασμένων Επιχειρήσεων – CAOC 7) που έκλεισε, μαζί με το αντίστοιχο στο Εσκί Σεχίρ της Τουρκίας, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης δομών του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν λειτούργησε Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων (JCSC) του ΝΑΤΟ στο στρατόπεδο «Σχοινά» στον Τύρναβο, εκεί όπου σήμερα (σ.σ. μέχρι και το 2020 οπότε θα μεταφερθεί στα Σκόπια) εδρεύει η Διοίκηση της Ταξιαρχίας ΝΑ Ευρώπης (SEEBRIG), όπως σε ευρωπαϊκό επίπεδο αφορά και στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο (EL EU OHQ) που εδρεύει στην 1η Στρατιά.

Η περαιτέρω ωστόσο αξιοποίηση της 110 Πτέρυγας Μάχης θεωρείται υπόθεση μείζονος σημασίας για την ελληνική πλευρά που «επενδύει» στην αναβάθμιση της αμερικανικής και ΝΑΤΟϊκής στρατιωτικής παρουσίας, πλαίσιο στο οποίο βρέθηκε στη Λάρισα τον περασμένο Μάιο ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

«ΑΟΡΑΤΗ» ΠΤΗΣΗ

Να σημειωθεί πως το μαχητικό F-22 Raptor είναι αεροσκάφος πέμπτης γενιάς, αποτελεί την αιχμή του δόρατος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ θεωρείται το καλύτερο stealth μαχητικό αεροσκάφος. Κύρια αποστολή του είναι η αεροπορική υπεροχή, ενώ είναι ικανό να αναλάβει αποστολές βομβαρδισμού, αλλά και ηλεκτρονικού πολέμου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης