Προσκλητήριο νίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα στα Τρίκαλα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε το πρωί συνέντευξη Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα στα Τρίκαλα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε το πρωί συνέντευξη Rating: 0

Προσκλητήριο νίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα

Προσκλητήριο νίκης από τον ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει και ο ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό αποτέλεσμα στα Τρίκαλα. Δεν είναι τυχαίο ότι με τρεις υποψήφιους ευρωβουλευτές διοργάνωσε το πρωί συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ομιλία. Μετέχουν οι, Δημήτρης Παπαδημούλης, Σία Αναγνωστοπούλου, Χάρης Γολέμης. Πριν τη συνέντευξη, περιόδευσαν στα περίπτερα του Φυσάει Κόντρα και του “Δρόμου Ανατροπής”. Αναλυτικά οι δηλώσεις τους, είναι:

Δημ. Παπαδημούλης

Ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξη τύπου στα Τρίκαλα, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Στις ευρωεκλογές, οι πολίτες Ελλάδας και Ευρώπης, εκτός από την επιλογή των Ευρωβουλευτών που θα τους εκπροσωπήσουν, θα στείλουν ισχυρά και ηχηρά πολιτικά μηνύματα.

Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, με τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το μνημόνιο, οι ίδιοι οι κυβερνώντες ομολογούν ότι από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα εξαρτηθεί η κυβερνητική σταθερότητα και το πότε θα γίνουν εθνικές εκλογές. Αν στις εκλογές αυτές οι πολίτες δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ μία καθαρή πρωτιά με ποσοστό που να υπερβαίνει το άθροισμα των κυβερνώντων κομμάτων, υπάρχει λογικός άνθρωπος που να πιστεύει ότι θα συνεχίσει απρόσκοπτη η κυβέρνηση με νέες απολύσεις, νέες περικοπές και με το μνημόνιο που κρύβει κάτω από το χαλί, ενώ το έχει ήδη συμφωνήσει;

Ο αρχηγός και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ λένε ότι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπεράσει το άθροισμα ΝΔ–ΠΑΣΟΚ, τότε κινδυνεύει η κυβερνητική σταθερότητα. Άρα οι ίδιοι οι συνεταίροι του κ. Σαμαρά υπονομεύουν τους ισχυρισμούς του ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Ακόμη, αν ισχύουν οι ισχυρισμοί Σαμαρά πως δεν υπάρχει πρόβλημα σταθερότητας, πού πάνε τα εκλογικά σποτάκια της ΝΔ “σταθερότητα ή περιπέτεια;”

Εμείς αντιστρέφουμε το δίλημμα και λέμε ότι δεν κινδυνεύει η σταθερότητα, γιατί η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Κακώς ταυτίζουν οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος την σταθερότητα με το πρόσωπό τους. Αυτό που πραγματικά κινδυνεύει στις ευρωεκλογές, είναι η μνημονιακή λιτότητα.

Να ακούσουμε την εντολή του λαού, που πρέπει να σκεφτεί ποιό κόμμα θα ψηφίσει, αλλά και ποια πρόσωπα θα στείλει στην Ευρωβουλή. Διότι όσοι εκλεγούν, θα πάνε να εκπροσωπήσουν εθνικά και λαϊκά συμφέροντα, όχι να τραγουδήσουν ή να παίξουν ποδόσφαιρο.

Μία πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και με μία ψήφο είναι νίκη. Όμως, όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, τόση μεγαλύτερη δύναμη θα έχει για να πιέσει. Ο στόχος ο ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το άθροισμα ΝΔ–ΠΑΣΟΚ είναι εφικτός. Ο κόσμος, που η κυβερνητική πολιτική του έχει μαυρίσει τη ζωή, ας σηκωθεί από τον καναπέ και ας πάει να ψηφίσει. Η πιο αποτελεσματική ψήφος για να πολεμήσει μνημόνια και κυβερνητική πολιτική, είναι η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ.

Σία Αναγνωστοπούλου: Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της νεοφιλελεύθερης «ειρήνης» της ΕΕ

Η πολιτική της νεοφιλελεύθερης ηγεσίας της ΕΕ εδράζεται σε μια γεωστρατηγική αντίληψη περί Ευρώπης, η οποία ανανεώνει και επικαιροποιεί τη διάκριση της Ευρώπης (αλλά και του κόσμου) σε «Δύση» και «Ανατολή», στον κόσμο του «καλού» και του «κακού». Αυτή η ψυχροπολεμικής καταγωγής διάκριση αναπαράγει διαρκώς τη δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και νομιμοποιεί την παρουσία του στην ήπειρό μας. Το ΝΑΤΟ καθίσταται ο εγγυητής της «ευρωπαϊκής ειρήνης» (της παγκόσμιας επίσης), στο πλαίσιο της οποίας ωστόσο ο πόλεμος δεν είναι ποτέ μακριά. Η αυταρχική, νεοσυντηρητική ηγεσία της ΕΕ ορίζει σήμερα την «ειρήνη» με όρους νατοϊκούς, τους ίδιους δηλαδή, παλιούς και δοκιμασμένους –ψυχροπολεμικούς- όρους όπου το κυρίαρχο αξίωμα ήταν αυτό της ισορροπίας του τρόμου ανάμεσα σε δύο αντίπαλους κόσμους. Η ίδια λοιπόν η νεοφιλελεύθερη ηγεσία της ΕΕ αυτοπροσδιορίζεται ως «Δύση» -ο υπέρτατος ορθολογικός κανόνας- απέναντι σε μια «Ανατολή» -μια άναρχη και επικίνδυνη «Ανατολή» (άλλοτε έξω άλλοτε μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο)- η οποία επιβάλλει τη στρατιωτικοποίηση, την  «περιφρούρηση» της ΕΕ από τους εχθρούς της, αλλά και τη λειτουργία της δεύτερης ως πειθαρχικού και εκπολιτιστικού κανόνα των απολίτιστων και γι αυτό επικίνδυνων εξωτερικών, ενίοτε όμως και εσωτερικών εχθρών (η Ελλάδα αποτελεί μια τέτοια «Ανατολή» στο εσωτερικό της «Δύσης»). Όταν όμως το κυρίαρχο αξίωμα της πολιτικής γίνεται η απειλή, τότε ο αυταρχισμός, ο αντιδημοκρατισμός και ο μιλιταρισμός νομιμοποιούνται ως απαραίτητα όπλα για την αποσόβησή της.

Πέρα ωστόσο από τα παραπάνω, αυτού του τύπου οι διακρίσεις –«Δύση», «Ανατολή»- συνιστούν το συστατικό στοιχείο για την ανάδειξη του ηγεμονισμού του πιο ισχυρού κράτους απέναντι στα πιο αδύναμα. Το ισχυρό κράτος αναλαμβάνει μαζί με το ΝΑΤΟ να διαπραγματεύεται ηγεμονικά με την «Ανατολή» και να «προστατεύει» τα συμφέροντα αυτής της «Δύσης» όταν το ίδιο θεωρεί ότι αυτά απειλούνται. Στην ουσία βέβαια διαπραγματεύεται και προστατεύει τα δικά του συμφέροντα, τα οποία ενισχύονται αφού γίνεται φορέας ολόκληρης της «Δύσης». Η Γερμανία σήμερα διαπραγματεύεται ηγεμονικά και μονοπωλιακά το μέλλον της ΕΕ με τον «έξω» κόσμο, διευρύνοντας και συρρικνώνοντας τα σύνορα της Ευρώπης όπως τα δικά της συμφέροντα επιβάλλουν. Η Ουκρανία συνιστά το πλέον θλιβερό παράδειγμα μιας πολιτικής που βασίζεται στην ισορροπία του τρόμου. Η χώρα αυτή ξαναπαίζει –όπως και στο 19ο αιώνα άλλωστε- το ρόλο του προκεχωρημένου φυλακίου της «ευρωπαϊκής Δύσης» απέναντι σε μια ευρωπαϊκή «Ανατολή», ενώ καθίσταται έτσι το επίκεντρο μιας σύγκρουσης στην οποία αναδύονται όλες οι γκρίζες ζώνες της ευρωπαϊκής ιστορίας. Αυτές οι ζώνες, σημαδεμένες με σκληρούς και ανελέητους πολέμους και με εξαρτήσεις, των αδύναμων κρατών από τα ισχυρά, τόσο της «Δύσης» όσο και της «Ανατολής». Κι ενώ το πρόβλημα της Ουκρανίας ήταν ζήτημα δημοκρατίας, ζήτημα σεβασμού των δικαιωμάτων ενός πολυταυτοτικού πληθυσμού, η διάκριση σε «Δύση» και «Ανατολή», ενίσχυσε από τη μια μεριά τα πιο φασιστικά ουκρανικά στοιχεία ως «δυτικά» και περιθωριοποίησε τους ρωσόφωνους πληθυσμούς ως «απειλητική Ανατολή». Αυτή η σφαγή στην Ουκρανία δεν κάνει τίποτε άλλο από το να μεγεθύνει δύο αυτοκρατορικούς εθνικισμούς –αυτόν της ΕΕ, υπό την αιγίδα της Γερμανίας με όπλο το ΝΑΤΟ, και αυτόν της Ρωσίας, προστάτιδα δύναμη της «Ανατολής».

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά διεκδικούν τη διάλυση του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση του ΟΑΣΕ, ως πλαισίου για την ανάπτυξη μιας πανευρωπαϊκής ειρήνης, χωρίς διακρίσεις ανάμεσα σε «δυτική» και «ανατολική» Ευρώπη. Απέναντι στο αξίωμα της ισορροπίας του τρόμου και της απειλής που αποτελεί την κρίσιμη βάση για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ και τη νομιμοποιητική βάση των ηγεμονισμών, σε «Δύση» και «Ανατολή», ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ευρωπαϊκή Αριστερά προωθούν το αξίωμα της πανευρωπαϊκής ειρήνης, βασισμένης στις αρχές της δημοκρατίας, της προστασίας των ατομικών και μειονοτικών δικαιωμάτων. Η ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη υπονομεύει για την Αριστερά κάθε προσπάθεια ειρήνης, κάθε προσπάθεια εναντίον των ανταγωνιστικών εθνικισμών και των ηγεμονισμών. Το κρίσιμο ζήτημα για την Αριστερά είναι ο εκδημοκρατισμός της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο δημοκρατικός έλεγχός της που θα αποτρέπει την άσκηση της πολιτικής σε «κλειστά δωμάτια» ανάμεσα σε προνομιακούς συνομιλητές. Η υπόθεση της Ουκρανίας δείχνει ότι όσο συνεχίζει η νεοφιλελεύθερη, νεοσυντηρητική πολιτική της ΕΕ, ο πόλεμος στην Ευρώπη δεν αποτελεί μια μακρινή υπόθεση του παρελθόντος.

Χάρης Γολέμης

Οι επερχόμενες ευρωεκλογές συνδέουν τόσο στενά, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το εθνικό με το ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ίσως οι κρισιμότερες στη χώρα μας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και γι’ αυτό πρέπει να πείσουμε όλους τους συμπολίτες μας. Μια ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο προάγγελος της νίκης στις εθνικές εκλογές που αναπόφευκτα θα ακολουθήσουν σύντομα. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ που θα σχηματιστεί θα σταματήσει την κοινωνική καταστροφή και θα αρχίσει την τιτάνια προσπάθεια της ανασυγκρότησης, ενώ θα αποτελέσει τη σπίθα για ευρύτερες, αναγκαίες αλλαγές στην Ευρώπη. Ταυτόχρονα, στις 25 Μαϊου, το κόμμα μας θα στείλει στις Βρυξέλλες μια ισχυρή ομάδα ευρωβουλευτών οι οποίοι, μαζί με τα συνδικάτα και τα κινήματα, θα αγωνιστούν πιο αποτελεσματικά για τη δημοκρατία και την υπεράσπιση των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Με τα επιχειρήματά μας να μειώσουμε την αποχή των απογοητευμένων συμπατριωτών μας και να διεκδικήσουμε  την ψήφο εκδίκησης που ετοιμάζονται να ρίξουν σε άλλα κόμματα-κυρίως στη ναζιστική Χρυσή Αυγή που εμφανίζεται ως δύναμη που δήθεν πολεμάει το σύστημα. Είμαι βέβαιος ότι, με εξαίρεση τους νοσταλγούς των δοσιλόγων, των παρακρατικών και των χουντικών, αυτό είναι δυνατό (και αναγκαίο για την προστασία της δημοκρατίας). Χθες ήταν η 69η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης, που δυστυχώς συνέπεσε με τα τραγικά γεγονότα στην Ουκρανία για τα οποία η ευθύνη της ΕΕ που στηρίζει την κυβέρνηση της χώρας, κλείνοντας τα μάτια στους φασίστες-δολοφόνους του Δεξιού Τομέα. Είναι ντροπή Έλληνες και Ελληνίδες σήμερα να επιλέξουν ένα φασιστικό συνδυασμό αντί ενός ψηφοδελτίου στο οποίο μετέχει ο Μανώλης Γλέζος, ο πρώτος αντιστασιακός της Ευρώπης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αφήστε το σχόλιο σας