«Προτεκτοράτο η Ελλάδα, ευτυχώς δεν μοιάζουμε» Reviewed by Momizat on . Συντάκτης:  Κορίνα Βασιλοπούλου Λίγες μέρες απομένουν ώς τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και η αγωνία κορυφώνεται. Οχι τόσο για το αποτέλεσμα της κάλπ Συντάκτης:  Κορίνα Βασιλοπούλου Λίγες μέρες απομένουν ώς τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και η αγωνία κορυφώνεται. Οχι τόσο για το αποτέλεσμα της κάλπ Rating: 0

«Προτεκτοράτο η Ελλάδα, ευτυχώς δεν μοιάζουμε»

«Προτεκτοράτο η Ελλάδα, ευτυχώς δεν μοιάζουμε»

Λίγες μέρες απομένουν ώς τις νέες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία και η αγωνία κορυφώνεται.

Οχι τόσο για το αποτέλεσμα της κάλπης, όσο για τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες.

Με δεδομένο ότι αυτή την εβδομάδα δεν θα έχει δημοσκοπήσεις, τα μέχρι τώρα δεδομένα έχουν ως εξής: πρώτο έρχεται το δεξιό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι περίπου στα ποσοστά του περασμένου Δεκεμβρίου (γύρω στο 28%), ίσως και λίγο παραπάνω.

Η αριστερή συμμαχία Unidos Podemos «κατοχυρώνει» τη δεύτερη θέση με τρίτους τους Σοσιαλιστές (PSOE) και τέταρτους τους κεντροδεξιούς Ciudadanos (Πολίτες).

Αν το εκλογικό αποτέλεσμα επαληθεύσει τα γκάλοπ, τότε Σοσιαλιστές και Αριστερά θα σχημάτιζαν πιο εύκολα κυβέρνηση από ό,τι τα δυο δεξιά κόμματα, καθώς το άθροισμα των εδρών τους θα βρισκόταν μια ανάσα από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών.

Mε το ιερατείο των Βρυξελλών και τις αγορές να ανησυχούν μη τυχόν αλωθεί η κυβέρνηση από την Αριστερά, κόμματα και ΜΜΕ έχουν βγάλει τα μεγάλα μαχαίρια προκειμένου να πείσουν ή να «τρομάξουν» τους αναποφάσιστους που υπολογίζονται στο 30%.

Ολοι στρέφουν τα βέλη τους κατά του Podemos και της συμμαχίας του με την Ενωμένη Αριστερά (IU), οι οποίοι αναγνωρίζονται πια ως οι βασικοί αντίπαλοι της Δεξιάς: Από τον Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος καλεί τους πολίτες να γυρίσουν την πλάτη στους «ακραίους» μέχρι τη φίλα προσκείμενη στους σοσιαλιστές El País, η οποία σε πρόσφατο κύριο άρθρο της απηύθυνε έκκληση προς το PSOE να μη στηρίξει επ’ ουδενί το Podemos, περνώντας από τον αρχηγό του PSOE Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος προσπαθεί απεγνωσμένα να αποποιηθεί τον ρόλο του «τρίτου».

«O Iγκλέσιας δεν θα γίνει πρωθυπουργός», δηλώνει ο Σάντσεθ σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή εφημερίδα Publico.

Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών επιμένει ότι οι δημοσκοπήσεις μπορούν να ανατραπούν αν κινητοποιηθούν οι ψηφοφόροι και φαντάζεται τον εαυτό του έως και πρωθυπουργό, ένα αξίωμα για το οποίο, όπως πιστεύει, «ο επικεφαλής του Podemos δεν πληροί τις προϋποθέσεις».

Βεβαιώνει παράλληλα ότι δεν θα στηρίξει μια κυβέρνηση Ραχόι είτε συνεργαζόμενος μαζί του είτε απέχοντας από την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Πιστεύει ότι οι προοδευτικές δυνάμεις θα καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους (χωρίς όμως να εξηγεί τι θα κάνει με το Podemos) και τονίζει ότι η χώρα δεν θα ξαναπάει σε εκλογές.

Το πώς θα τα συνδυάσει όλα αυτά είναι μια σπαζοκεφαλιά, τη λύση της οποίας, προφανώς, γνωρίζει μόνο ο ίδιος.

«Αργά ή γρήγορα…»

«Το Podemos αργά ή γρήγορα θα κυβερνήσει. Αν αυτό γίνει αργότερα, ίσως η Ισπανία να βρίσκεται σε κακό χάλι», λέει με τη σειρά του ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξή του στην αριστερή διαδικτυακή εφημερίδα El Diario.

Ο αρχηγός του Podemos συνεχίζει, παρ’ όλα αυτά, να τείνει κλάδο ελαίας προς το PSOE χωρίς το οποίο, όπως αναγνωρίζει, θα είναι αδύνατο να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Προτείνει μάλιστα στον Πέδρο Σάντσεθ «να ρωτήσει την κομματική του βάση αν προτιμά να αφήσει τον Ραχόι στην εξουσία ή να κυβερνήσει μαζί με το Podemos».

Αυτό όμως δεν είναι το μόνο ενδιαφέρον που λέει ο Πάμπλο Ιγκλέσιας. «Η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο», απαντά στην ερώτηση αν φοβάται μήπως πάθει ό,τι κι ο Τσίπρας σε περίπτωση που γίνει κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα», εξηγεί στη συνέχεια, «δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές και η δική της κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με αυτή της Ισπανίας. […] Ευτυχώς, δεν μοιάζουμε σε τίποτα με την Ελλάδα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μου προκαλεί αγανάκτηση και θυμό το ότι κάποιοι επιχαίρουν κυνικά για το γεγονός ότι υπάρχει χώρα στην Ε.Ε., η οποία είναι στην ουσία προτεκτοράτο».

Ολα τα παραπάνω βέβαια εντάσσονται στο πλαίσιο της προεκλογικής υπερβολής.

Η πραγματικότητα θα αρχίσει να φαίνεται από τις 27 Ιουνίου και μετά. Παρεμπιπτόντως, συμπτωματικά ή όχι, ο Μπαράκ Ομπάμα θα βρίσκεται στη Μαδρίτη από 9 ως 11 Ιουλίου, στην πρώτη του επίσκεψη ύστερα από 15 χρόνια.

Για να «φτιάξει» κυβέρνηση άραγε, όπως πιθανολογούν κάποιοι Ισπανοί αναλυτές;

efsyn.gr

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή