Προχωρά η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στις παλιές φυλακές Reviewed by Momizat on . Προχωρά – επιτέλους – η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού που βρέθηκε κάτω από τις παλιές φυλακές Τρικάλων, προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει η διαμόρφωση Προχωρά – επιτέλους – η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού που βρέθηκε κάτω από τις παλιές φυλακές Τρικάλων, προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει η διαμόρφωση Rating: 0

Προχωρά η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στις παλιές φυλακές

Προχωρά η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού στις παλιές φυλακές

Προχωρά – επιτέλους – η ανάδειξη του οθωμανικού λουτρού που βρέθηκε κάτω από τις παλιές φυλακές Τρικάλων, προκειμένου με τη σειρά της να προχωρήσει η διαμόρφωση του χώρου για το χρόνιο «Κέντρο Ερευνας Βασίλης Τσιτσάνης».

Τόσο το Δημοτικό Συμβούλιο Τρικκαίων, όσο και το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ενέκριναν τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ τους και με το υπουργείο Πολιτισμού.

Το έργο έχει τίτλο«Προστασία – ανάδειξη Οθωμανικού λουτρού στο κτίριο παλαιών φυλακών Τρικάλων» και είναι ένα από τα δύο υποέργα του έργου «Προστασία Ανάδειξη Οθωμανικού Λουτρού στο υπό Δημιουργία Κέντρο Έρευνας ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ». Η ανάδειξη του λουτρού έχει προϋπολογισμό 1.500.000 ευρώ, ενώ η «Επανάχρηση κεντρικού κτιρίου παλαιών φυλακών Τρικάλων – Κέντρο Έρευνας Βασίλης Τσιτσάνης»έχει προϋπολογισμό 2.000.000 ευρώ.

Το πρώτο υποέργο ουσιαστικά ρυθμίζεται από τη συγκεκριμένη σύμβαση, που ορίζει συγκεκριμένα καθήκοντα για κάθε μέλος της σύμβασης. Άλλα, δηλαδή, τα καθήκοντα του υπουργείου, άλλα του Δήμου, άλλα της Περιφέρειας. Η ουσία είναι ότι η ανάδειξη του λουτρού θα (προ)ωθήσει τη δημιουργία του Κέντρου.
Το λουτρό

Το κεντρικό κτίριο των παλαιών φυλακών Τρικάλων ανάγεται στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος όροφος με τοιχοποιία από οπλισμένο σκυρόδεμα, που εκτιμάται, ότι έγινε μεταπολεμικά, εδράζεται σε παλαιότερο λιθόκτιστο κτίσμα που ταυτίζεται με οθωμανικό λουτρό, το οποίο αποκαλύφθηκε μετά από τις διερευνητικές εργασίες που διενεργήθηκαν από την 19η Ε.Β.Α.. Με την έρευνα αποκαλύφθηκε, ότι το ισόγειο του διωρόφου κτίσματος καλύπτει οθωμανικό λουτρό, έκτασης 780τ.μ. περίπου, το οποίο δύναται να ταυτιστεί με το χαμάμ του Οσμάν Σαχ, που αναφέρει ο Evliya Celebi και το οποίο αποτυπώνεται σε τοπογραφικό διάγραμμα του 1885.

Για την επανάχρηση του κτιρίου απαραίτητη είναι η προστασία και ανάδειξη του ισογείου και η επισκευή του ορόφου ώστε να προσαρμοστεί στη νέα του χρήση, προκειμένου να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό μνημείο

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών θα αποδοθεί στο κοινό, στο ισόγειο ένας χώρος με διαχρονικότητα και πολυπολιτισμικότητα: ένας αμιγώς αρχαιολογικός χώρος με οργανωμένη αρχιτεκτονική και ιστορική δομή, και στον α’ όροφο ένας χώρος με αναφορές στην μουσική δημιουργία τρικαλινών συνθετών, που θα αποτελούν ξεχωριστές οντότητες.

Το οθωμανικό λουτρό των Τρικάλων, κατασκευασμένο το 16ο αιώνα, αποτελεί αυτοδίκαια μνημείο. Οι αρχαιολογικές εργασίες που πρόκειται να

γίνουν επί του μνημείου απαιτούν επιστημονική εξειδίκευση και εξαιρετικά λεπτούς χειρισμούς, τους οποίους η Αρχαιολογική Υπηρεσία δύναται να αναλάβει, τόσο με την εμπειρία όσο και με την τεχνογνωσία που διαθέτει.

Ολο το έργο έχει θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΘΕΣΣΑΛΙΑ – ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ – ΗΠΕΙΡΟΣ 2007-2013», Άξονας Προτεραιότητας 4 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ», ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ.

Θανάσης Μιχαλάκης
(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 24-2-14)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή