Προχωρά το Διοικητήριο Καρδίτσας Reviewed by Momizat on . Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου διοικητηρίου των υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας. Το έργο επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο α Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου διοικητηρίου των υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας. Το έργο επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο α Rating: 0

Προχωρά το Διοικητήριο Καρδίτσας

Προχωρά το Διοικητήριο Καρδίτσας

Ξεκίνησαν οι εργασίες ανέγερσης του νέου διοικητηρίου των υπηρεσιών της Π.Ε. Καρδίτσας. Το έργο επισκέφτηκαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός, ο αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες. Μετά την ολοκλήρωσή του το κτίριο πρόκειται να στεγάσει όλες τις υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας, καθώς και εκδηλώσεις φορέων και συλλόγων σε ειδικό χώρο.

ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ Για το έργο ο κ. Κ. Αγοραστός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ο νέος ανάδοχος εγκαταστάθηκε πλέον στο έργο και η ανέγερση του διοικητηρίου στέγασης υπηρεσιών Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας προχωρά. Το έργο αυτό ξεκίνησε το 2009 και τότε είχε ενταχθεί από τον προηγούμενο νομάρχη στο ΕΑΠΝΑ. Δυστυχώς στην αρχή του 2012, η ανάδοχος εταιρεία διέκοψε τις εργασίες της, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Κινήσαμε γρήγορα τις διαδικασίες, κηρύξαμε έκπτωτη την εταιρεία και τελικά, μετά από αίτηση θεραπείας ενώπιον του υπουργού, και έγινε η υποκατάσταση. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία πλέον της επανεκκίνησης του έργου. Ήταν μεγάλη και σημαντική η προσπάθεια της επανεκκίνησης, σε μια δύσκολη εποχή με ένα ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και θα ήθελα να ευχαριστήσω τις τεχνικές μας υπηρεσίες της Π.Ε. Καρδίτσας, οι οποίες παρακολουθούσαν την όλη διαδικασία, ώστε να μη «χαθεί» το έργο. Το έργο είχε ναυαγήσει, υπήρχε πρόβλημα να μην εκτελεσθεί και οπωσδήποτε τώρα γίνεται μια θετική επανεκκίνηση. Παράλληλα, ως Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε τουλάχιστον εξασφαλισμένα περίπου 2 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει γρήγορα το έργο και ευελπιστούμε και αισιοδοξούμε να ολοκληρωθεί. Βέβαια το κτίριο αυτό έχει μελετηθεί σε μια άλλη εποχή, ήταν άλλωστε πριν από τον «Καλλικράτη». Σήμερα έχει μειωθεί το προσωπικό, έχουν αλλάξει οι αναγκαιότητες και οι αρμοδιότητες, αλλά εμείς θέλουμε εκεί να δημιουργήσουμε ένα διοικητήριο, το οποίο θα αναβαθμίζει την παροχή υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά ταυτόχρονα θα αναβαθμίζει και την περιοχή. Το αυτό έργο δίνει δουλειά σε κόσμο στην Καρδίτσα και στην ευρύτερη περιοχή και διαχέει χρήματα στην πραγματική τοπική οικονομία».

            Απ’ την πλευρά του ο κ. Β. Τσιάκος τόνισε τα εξής: «Η επανέναρξη των εργασιών για την κατασκευή του διοικητηρίου Καρδίτσας σηματοδοτεί την προσπάθεια της αιρετής Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη κ. Αγοραστού, να προχωρήσουν όλα τα μεγάλα έργα που αφορούν την Καρδίτσα. Το διοικητήριο είναι ένα βασικό έργο υποδομής, το οποίο με την ολοκλήρωση του, θα δώσει ουσιαστική λύση στο πρόβλημα στέγασης δημοσίων υπηρεσιών που τώρα βρίσκονται διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της πόλης. Παράλληλα θα βοηθήσει αποφασιστικά στην βελτίωση της αποδοτικότητας των υπηρεσιών καθώς και στην εξυπηρέτηση του πολίτη. Τέλος με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών στο διοικητήριο, θα εξοικονομήσουμε πόρους τους οποίους θα επενδύσουμε σε άλλες κατευθύνσεις προς όφελος των πολιτών».

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΡΓΟΥ

 

Το έργο αφορά στην ανέγερση κτιριακού συγκροτήματος σε γήπεδο εντός σχεδίου περιοχής του Δήμου Καρδίτσας επί των οδών Κουμουνδούρου, Ολυμπίας και Ιπποκράτους με σκοπό τη στέγαση των υπηρεσιών της Ν.Α. Καρδίτσας (νυν Περιφέρεια Θεσσαλίας/Π.Ε. Καρδίτσας). Το κτιριακό συγκρότημα είναι σε σχήμα Γ και αποτελείται από τρία (3) επιμέρους κτίρια χωρισμένα με αρμό, συνολικής δόμησης 8.950,00 μ2 περίπου. Περιλαμβάνει το κτίριο Α ( ισόγειο, 1ος,2ος,3ος όροφος) και το κτίριο Β (υπόγειο, ισόγειο 1ος,2ος,3ος όροφος) στη δυτική πτέρυγα και το κτίριο Γ (χώρος πολλαπλών χρήσεων και όροφος με μεταλλικό φέροντα οργανισμό) στη βόρεια πτέρυγα. Επίσης προβλέπονται κοινόχρηστοι χώροι (αναψυκτήριο, θέσεις στάθμευσης κτλ).

Το γενικό κτιριακό σύνολο επιμερίζεται σε ενότητες λειτουργικά ανεξάρτητες που αναιρούν την εντύπωση ενός μονολιθικού κτιριακού συγκροτήματος. Οι εξωτερικές επιφάνειες είναι συνδυασμός επίπεδων επιχρισμένων επιφανειών και επιφανειών επενδεδυμένων με πανέλλα αλουμινίου. Εσοχές και ανοικτά αίθρια διακόπτουν την γραμμικότητα του κτιρίακού συγκροτήματος. Μια μεταλλική κατασκευή με σκίαστρα οριοθετεί την κύρια πρόσβαση στο κτίριο και σκιάζει τμήματα του περιβάλλοντα χώρου, όπου δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι αναψυχής. Η εξωτερική πλευρά του χώρου πολλαπλών χρήσεων ορίζει και τη «σκηνή» ενός υπαίθριου θεάτρου. Η όλη σύνθεση του κτιρίου εμπεριέχει στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού και στις Η/Μ εγκαταστάσεις περιλαμβάνεται προηγμένο σύστημα κεντρικής διαχείρισης (BMS), ώστε να γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Προβλέπεται κεντρικός κλιματισμός, δομημένη καλωδίωση για φωνή και data, εγκατάσταση αυτόματης πυρανίχνευσης και θέρμανση με χρήση φυσικού αερίου. H κύρια πρόσβαση στο συγκρότημα γίνεται από την οδό Κουμουνδούρου, όπου δημιουργείται υπαίθριος χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων 60 θέσεων.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟΥ

  • Η μελέτη του έργου εκπονήθηκε από τα συμπράττοντα γραφεία «Μελετητική-Γραφείο Μελετών Αλέξανδρου Τομπάζη, Σ. Τζιβανάκης & ΣΙΑ, Λ.Δ.Κ. Σύμβουλοι Μηχανικοί». Το έργο δημοπρατήθηκε στις 17-02-2009 με προϋπολογισμό δημοπράτησης 16.000.000 €. Χρηματοδοτήθηκε από πόρους ΕΑΠΝΑ και ΚΑΠ.
  • Αρχικός Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό η εργοληπτική επιχείρηση «ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΒΤΕΕ» με μέση έκπτωση 29,00%.
  • Η σύμβαση ύψους 11.360.000 € υπογράφηκε στις 25-09-2009 και το έργο είχε συμβατική ημερομηνία περαίωσης τις 31-11-2012. Με την αριθμ. 4/55/21-4-2010 απόφαση της Ν.Ε. της Ν.Α. Καρδίτσας εγκρίθηκε η 1η παράταση εργασιών με τελική προθεσμία περαίωσης τις 30-06-2012. Με την αριθμ. 217/2011 απόφαση της Ο.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας εγκρίθηκε η 2η παράταση εργασιών με τελική προθεσμία περαίωσης τις 21-11-2012. Με την αριθμ. 780/2011 απόφαση της Ο.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας εγκρίθηκε η 3η παράταση εργασιών με τελική προθεσμία περαίωσης τις 15-03-2013.
  • Το Έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις του Προγράμματος ΕΑΠΝΑ Καρδίτσας και του προγράμματος ΚΑΠ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Από τον Ιούλιο 2011 η ανάδοχος ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΒΤΕΕ άρχισε να υπολειτουργεί, με κατάληξη η εταιρεία να διακόψει πλήρως τις εργασίες από την αρχή του έτους 2012 λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Η Δ/νουσα Υπηρεσία αναγκάστηκε να κινήσει τη διαδικασία έκπτωσης και κήρυξε τελικά έκπτωτη την εταιρεία με την αρ. 101628/1718/21-06-2012 απόφασή της. Μετά από ένσταση του αναδόχου, η έκπτωση οριστικοποιήθηκε με την αρ. 1004/21-9-2012 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Η ΕΡΓΟΝ ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΒΤΕΕ κατέθεσε στη συνέχεια αίτηση υποκατάστασης από την εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε. – η οποία την αποδέχθηκε- καθώς επίσης και αίτηση θεραπείας ενώπιον του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων. Η διαδικασία εξέτασης της αίτησης θεραπείας ολοκληρώθηκε με την αρ. Δ8/οικ.280/Φ.122/17-05-2013 απόφαση Αναπληρωτή Υπουργού ΑΝ.ΑΝ.Υ.ΜΕ.ΔΙ με την οποία, λαμβάνοντας υπόψη και την εν των μεταξύ σχετική αίτηση υποκατάστασης, έγινε μερικώς δεκτή η αίτηση θεραπείας.
  • Ακολούθησε στη συνέχεια η διαδικασία έγκρισης της υποκατάστασης του αρχικού αναδόχου από την εργοληπτική εταιρεία ΑΡΧΙΚΟΝ Α.Ε. Η υποκατάσταση ολοκληρώθηκε, αφού κατατέθηκαν οι απαραίτητες από το νόμο εγγυήσεις, με την αρ. 996/30-09-2013 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Περιφέρειας Θεσσαλίας.
  • Ο νέος ανάδοχος εγκαταστάθηκε αμέσως στο έργο και ξεκίνησε τις εργασίες. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών, μετά και την περίπου 2 ετών διακοπή, ορίστηκε η 30-12-2015.

(Από την Περιφέρεια Θεσσαλίας)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή