"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.3 C
Trikala

Προχωρά το ερευνητικό κέντρο για τον καρκίνο στη Λάρισα

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τέλος Σεπτεμβρίου το επόμενο βήμα για τη δημιουργία ερευνητικού κέντρου για τον καρκίνο στη Λάρισα

 

Την εξέλιξη των εργασιών διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλική πρωτεύουσα ο γενικός διευθυντής του CERN Rolf-Dieter Heuer

 

Ο αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ερευνών Πυρηνικής Ενέργειας βρέθηκε στη Λάρισα, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας της περιφέρειας Θεσσαλίας και άλλων φορέων προκειμένου να δημιουργηθεί στη Λάρισα ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο, το οποίο θα παρέχει διάγνωση και θεραπεία των Νεοπλασματικών παθήσεων, καθώς και Μονάδας Θεραπείας Αδρονίων (Hadron Therapy Facility).

Ο κ. Heuer παρακολούθησε το απόγευμα της Παρασκευής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας την πορεία του έργου μέχρι σήμερα. Κατά την παρουσίαση έγινε γνωστό πως στα τέλη του τρέχοντος μηνός θα είναι έτοιμο ένα προκαταρκτικό σχέδιο που επεξεργάζεται ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

«Έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα για το κτήριο, περί τα 8 εκ. ευρώ, ενώ συνεργαζόμαστε με το γενικό γραμματέα έρευνας και τεχνολογίας και τον Δημόκριτο ώστε για να βρούμε και τα υπόλοιπα χρήματα» σημείωσε σε δηλώσεις του στο onlarissa.gr ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός ο οποίος συμπλήρωσε πως » η αναγκαιότητα του προγράμματος στη Θεσσαλία είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη, καθώς 4000 άνθρωποι πάσχουν κάθε χρόνο από κάποια μορφή καρκίνου ενώ μόλις 300 από αυτούς βρίσκουν θεραπεία».

Πρόκειται για διεθνούς εμβέλειας έργο το οποίο θα αναδείξει τη Λάρισα στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή των Βαλκανίων και της εγγύς Ανατολής, παράλληλα με την ανεκτίμητη συμβολή του στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών, στην ανάπτυξη και κατά κύριο λόγο στην πιο σύγχρονη θεραπευτική προσέγγιση για τον ογκολογικό ασθενή.

«Είναι ένα έργο πρωτίστως ανθρωπιστικό, επιστημονικό, καινοτόμο, αλλά και με οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του CERN εξέφρασε τη θέληση να παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια ώστε εν τέλει το ερευνητικό κέντρο να κατασκευαστεί στη Λάρισα.

Νωρίτερα ο κ. Heuer βρέθηκε στο γραφείο του περιφερειάρχη Θεσσαλίας όπου ο κ. Αγοραστός του χάρισε αναμνηστικά, ενώ επίσης δήλωσε ικανοποιημένος βλέποντας τόσο το πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όσο και τον χώρο όπου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το ερευνητικό κέντρο.

Τη συνάντηση τίμησαν με την παρουσία τους επιφανείς προσωπικότητες από τον χώρο του CERN, όπως ο Καθηγητής κ. Ε. Γαζής, επιστημονικός συνεργάτη του CERN, και ο Καθηγητης Μ. Τσεσμελής, μέλος του Διευθυντηρίου του CERN. Επίσης παρέστησαν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του «Δημόκριτος» Νικόλαος Κανελόπουλος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Πετράκος.

Πηγή

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης