Υψωμα 731: Μνημείο στα Τρίκαλα για τη θυσία ενάντια στον φασισμό Reviewed by Momizat on . Με ταχείς ρυθμούς αναγείρεται το Μνημείο των ηρώων του ''Έπους του Σαράντα'', που έπεσαν στη μάχη του Υψώματος 731, στην οδό Καρδίτσης. Πρόκειται για ένα μνημεί Με ταχείς ρυθμούς αναγείρεται το Μνημείο των ηρώων του ''Έπους του Σαράντα'', που έπεσαν στη μάχη του Υψώματος 731, στην οδό Καρδίτσης. Πρόκειται για ένα μνημεί Rating: 0

Υψωμα 731: Μνημείο στα Τρίκαλα για τη θυσία ενάντια στον φασισμό

Υψωμα 731: Μνημείο στα Τρίκαλα για τη θυσία ενάντια στον φασισμό

Με ταχείς ρυθμούς αναγείρεται το Μνημείο των ηρώων του ”Έπους του Σαράντα”, που έπεσαν στη μάχη του Υψώματος 731, στην οδό Καρδίτσης. Πρόκειται για ένα μνημείο αφιερωμένο στους νεκρούς τρικαλινούς και καρδιτσιώτες, υπερασπιστές του Υψώματος 731, υπό τη διοίκηση του Βολιώτη ταγματάρχη Δημήτρη Κασλά. Σε επιτύμβια στήλη θα αναγραφούν τα ονόματα 475 νεκρών και αγνοουμένων του νομού Τρικάλων που έχασαν τη ζωή τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
mnhmeioΕπίσης, 28 μπρούτζινοι σταυροί θα κοσμούν το μνημείο, στη μνήμη των 28 αγνοουμένων που θυσίασαν τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και δεν έχουν ενταφιαστεί. Μοναδικό αρχιτεκτονικό δημιούργημα οι δύο πυραμίδες, ύψους 17 μέτρων, που θα περιστοιχίζουν το μνημείο. Η μία ορθή, να συμβολίζει την Ελπίδα και η άλλη πεσμένη στο έδαφος, να μας θυμίζει τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα.
Στον εσωτερικό χώρο θα φυλάσσονται πολεμικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των νεκρών ηρώων και η πολεμική σημαία του 5ου Συντάγματος. Τα αποκαλυπτήρια θα πραγματοποιηθούν στις 9 Μαρτίου 2014, εξήντρα δύο ακριβώς χρόνια μετά την έναρξη της ιταλικής εαρινής επίθεσης, που συνετρίβη και αυτή, με πρώτη γραμμή άμυνας το ηρωικό Υψωμα 731 που υπερασπιζόταν το 5ο Σύνταγμα Τρικάλων της Ι Μεραρχίας.
Η συγκεκριμένη ανέγερση είχε αποφασιστεί επί Νομαρχίας Η. Βλαχογιάνη, όταν και άρχισε να γίνεται η προσπάθεια να ριχθεί φως και να γνωστοποιηθεί ο τιτάνιος αγώνας των συμπατριωτών προγόνων μας.  τη σχτική πρόταση είχε κάνει στις 10 Μαρτίου το 2009, ο τότε Γ Αντιπρόεδρος της βουλής, Γ. Σούρλας, στη διάρκεια εκδήλωσης της Ν.Α. Τρικάλων για το Υψωμα 731, όταν πραγματοποίηθηκε ανάλογη εκδήλωση τιμης και μνήμης.
Και, βεβαίως, είναι μια καλή ευκαιρία, με την επέτειο του ΟΧΙ να πλησιάζει, αυτή η θυσία να διδαχθεί στα σχολεία και να αντιπαρατεθεί ο πραγματικός πατριωτισμός και η υπεράσπιση της πατρίδας μας από τον φασισμό, σε σχέση με όλα όσα εσχάτως επιχειρείται να εμφανιστούν ως δήθεν πατριωτικά.

Δείτε τα δύο βίντεο που αναφέρονται στη θυσία των τρικαλινών και καρδιτσιωτών, παραγωγή της Ν.Α. Τρικάλων.

http://www.youtube.com/watch?v=H4JD3Yf4ghY#t=47

http://www.youtube.com/watch?v=XG5nxQ2S-qA

Ενα βίντεο από την εκπομπή της ΝΕΤ “Μηχανή του Χρόνου”
http://www.youtube.com/watch?v=aPm8hJ53kt8

Και ένα βίντεο από την εκπομπή της ΕΤ 3 “Αληθινά σενάρια”

http://www.youtube.com/watch?v=wILD0L70FmE&feature=player_embedded

Υπενθυμίζεται ότι το πρόχειρο μνημείο που είχε στηθεί επάνω στον λόφο, καταστράφηκε από αγνώστους τον περασμένο Απρίλιο… Ο  κ. Σούρλας, Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πλέον, είχε απευθύνει επιστολή αποκατάστασης στον τότε Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα (μαζί με τον Πρόεδρο της Ένωσης Παιδιών Πεσόντων κατά το Έπος του 1940-41, πρώην στρατιωτικό και βουλευτή Άρη Μπουλούκο, όπου ο κ. Σούρλας είναι και επίτιμος πρόεδρος). Από τότε μέχρι τώρα δεν έχει υπάρξει κάποιο νέο…

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή