Προχωρά ως μείζων στρατηγική, η καλλιέργεια αχλαδιών στον Ν. Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Η νέα δράση του Επιμελητηρίου Τρικάλων που ήδη έχει κάνει πολλούς τρικαλινούς να ετοιμάζονται, είναι τα αχλάδια. Και συγκεκριμένα, η ποικιλία αμπάτε φέτελ (abat Η νέα δράση του Επιμελητηρίου Τρικάλων που ήδη έχει κάνει πολλούς τρικαλινούς να ετοιμάζονται, είναι τα αχλάδια. Και συγκεκριμένα, η ποικιλία αμπάτε φέτελ (abat Rating: 0

Προχωρά ως μείζων στρατηγική, η καλλιέργεια αχλαδιών στον Ν. Τρικάλων

Προχωρά ως μείζων στρατηγική, η καλλιέργεια αχλαδιών στον Ν. Τρικάλων

Η νέα δράση του Επιμελητηρίου Τρικάλων που ήδη έχει κάνει πολλούς τρικαλινούς να ετοιμάζονται, είναι τα αχλάδια. Και συγκεκριμένα, η ποικιλία αμπάτε φέτελ (abate fetel) που την καλλιεργούν οι Ιταλοί στην περιοχή της Μπολόνιας και έχουν σπάσει τα κοντέρ στις πωλήσεις παγκοσμίως.
Πρόκειται για τη δράση που είχε ξεκινήσει πέρυσι, με επίσκεψη αντιπροσωπείας του Επιμελητηρίου στην Μπολόνια, για να δουν τα μέλη της από κοντά, τι συμβαίνει εκεί. Ακολούθησε επίσκεψη του αρμόδιου για το θέμα καθηγητή του εκεί πανεπιστημίου στα Τρίκαλα και γενικότερη συζήτηση για την καλλιέργεια. Πριν δυο μήνες, το Επιμελητήριο οργάνωσε και ημερίδα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες, με πολύ μεγάλη συμμετοχή συμπατριωτών μας.
Η λογική είναι απλή, όπως μας την παρουσίασε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Β. Γιαγιάκος: επιστροφή στον πρωτογενή τομέα και ενίσχυσή του, με επιστημονικό και σύγχρονο τρόπο. Πρόκειται ουσιαστικά για επιχειρηματική πρωτοβουλία, αφού θα πρέπει να συσταθεί Ομάδα Παραγωγών (μια ανώνυμη εταιρία δηλαδή), τα μέλη της οποίας θα καλλιεργήσουν τη συγκεκριμένη ποικιλία. Η ίδια ομάδα θα αναλάβει και τα της μεταποίησης και εμπορίας της παραγωγής. Τα μέχρι τώρα δεδομένα, λένε ότι η αγορά αυτή έχει πολλά περιθώρια κέρδους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου καρπώνονται οι Ιταλοί. Με καλή παραγωγή, σωστό τρόπο προώθησης και διαφήμισης, τα κέρδη μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημα όσων ασχοληθούν ενεργά και ουσιαστικά. Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Γιαγιάκος, η επίσκεψη του Ιταλού καθηγητή στα Τρίκαλα, «αποκάλυψε» συγκριτικά πλεονεκτήματα για την περιοχή μας. Αρα, όλα προς το παρόν είναι ευοίωνα. Πόσω μάλλον, όταν το ίδιο το Επιμελητήριο θα σταθεί δίπλα στη συγκεκριμένη Ομάδα Παραγωγών και θα ενισχύει τη δράση της, με ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα. Μάλιστα, δεν απαιτείται να είναι κάποιος κατ’ επάγγελμα αγρότης για να μετάσχει στην Ομάδα, εξ ού και η επιχειρηματική βάση στο εγχείρημα.
Οι Δήμοι

Ηδη, οι τέσσερις Δήμοι του νομού σχεδιάζουν ή έχουν πάρει αποφάσεις να διαθέσουν εκτάσεις, στις οποίες θα μπορεί να καλλιεργήσει συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών.
Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις, η καλλιέργεια θα συμβάλλει σε:
● Βιώσιμες/κερδοφόρες δεντροκομικές μονάδες για 20-25 χρόνια με προοπτικές

ανάπτυξης.

● Ανάπτυξη τεχνογνωσίας στον κλάδο.

● Αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος

● Συμβολή στην εξοικονόμηση συναλλάγματος.

● ∆ημιουργία εμπειρίας και προϋποθέσεων για επέκταση και ανάπτυξη αντίστοιχων

δραστηριοτήτων.

● Θετικό παράδειγμα για πολλαπλαστικά αποτελέσματα σε υπερτοπικό επίπεδο.
Αν όλα πάνε καλά, αν βρεθούν λύσεις για τα ζητήματα της έκτασης, αν συνεννοηθούν οι φορείς και υπάρξει το ενδιαφέρον που φαίνεται ότι υπάρχει, τότε η καλλιέργεια αχλαδιού θα είναι η νέα «στροφή» στην αγροτική παραγωγή. Ο κ. Γιαγιακος επισήμανε εμφαντικά ότι έχει τεράστια σημασία η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, ως λύση αυτή την περίοδο. Και απέδειξε ότι μπορεί να προωθήσει και ιδέες – ο μόνος φορέας που το έκανε, ήταν το Επιμελητήριο.

Θανάσης Μιχαλάκης

(Πρώτη δημοσίευση ΕΝΕΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ 13-1-14)

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή