Πρωτοβουλία για διάλογο για τα Μετέωρα Reviewed by Momizat on . Πρωτοβουλία μη έκδοσης του περιβόητου Προεδρικού Διατάγματος, που απαγορεύει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκου φεστιβάλ στα Μετέωρα, πήρε η Προσωρινή Επιτροπή Ελ Πρωτοβουλία μη έκδοσης του περιβόητου Προεδρικού Διατάγματος, που απαγορεύει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκου φεστιβάλ στα Μετέωρα, πήρε η Προσωρινή Επιτροπή Ελ Rating: 0

Πρωτοβουλία για διάλογο για τα Μετέωρα

Πρωτοβουλία για διάλογο για τα Μετέωρα

Πρωτοβουλία μη έκδοσης του περιβόητου Προεδρικού Διατάγματος, που απαγορεύει την πραγματοποίηση πανευρωπαϊκου φεστιβάλ στα Μετέωρα, πήρε η Προσωρινή Επιτροπή Ελλήνων Αναρριχητών για τα Μετέωρα.
Μια επιτροπή που ήδη δημοσίευσε τις θέσεις της και πλέον, τις διακινεί στο διαδίτυο με τη μορφή ψηφίσματος που ζητά το αυτονόητο! Διεξαγωγή διαλόγου για το θέμα και όχι απόφαση που ελήφθη ξαφνικά και με διάφορες προφάσεις.
Το ζήτημα είναι εξαιρετικά σοβαρό και η συγκεκριμένη κίνηση έρχεται ακριβώςς τη στιγμή που μερικοί στην Καλαμπάκα, προσπαθούσαν με έωλα επιχειρήματα ή επιχειρήματα της αντεστραμμένης λογικής, να το κρατήσουν χαμηλά και να μην πάρει δημοσιότητα. Ομως, με το ψήφισμα αυτό, που ήδη διακινείται, αλλά και τη δημιουργία ομάδας στο facebook, αλλά και ραστηριότητες που αναμένονται, το ζήτημα τίθεται στα σοβαρά. Οσο κι αν εντέχνως επιχειρείται κίβδηλος διαχωρισμός σε υποστηρικτές του μοναχισμού και αντιπάλους του… το θέμα πρέπει άμεσα να απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμπάκας.
Υπενθυμίζεται ότι έχει συσταθεί και η ομάδα «Μετέωρα για όλους», η οποία ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα αυτό και αποτελείται από φορείς και πολίτες της Καλαμπάκας.

Τι ζητούν
Η υπογραφή για το ψήφισμα μπορεί να γίνει εδώ.
Η κατακλείδα είναι η εξής:
1. Συνυπάρχουμε αρμονικά με τους μοναχούς εδώ και μισόν αιώνα με τήρηση των συμφωνιών να μην ανεβαίνουμε ποτέ στα έξι βράχια που υπάρχουν ενεργές μονές. Συνεχίζουμε την μακρόχρονη Αναρριχητική παράδοση του τόπου, η οποία είναι ζωντανή και με τοπικά έθιμα και με δραστηριότητες όπως οι αυθόρμητες αναρριχήσεις των παιδιών που γεννιούνται δίπλα στα βράχια ή το ανέβασμα ζώων για βόσκηση πάνω σε κορφές ή και δράσεις μοναχών που θέλουν να λειτουργήσουν σε απροσπέλαστους ναούς, και γίνεται αυτό με την συνδρομή μας.
2. Κηρύσσουμε επί της αρχής και δια των αναμφίβολων πράξεων μας τον απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο σεβασμό του χώρου και της φύσης από τους αναρριχητές. Είμαστε οι πλέον φανατικοί υποστηρικτές της προστασίας ειδικότερα αυτού του χώρου και λόγω της δραστηριότητας μας είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε κάθε σπιθαμή γης, βράχων, φυτών, και υπολειμμάτων ανθρώπινης δραστηριότητας πάνω και δίπλα σε αυτά, διαθέτουμε τεκμήρια και στοιχεία διαχρονικά για κάθε τι, τα οποία κανείς άλλος δεν είναι σε θέση να διαθέτει.
3. Θα συνεχίζουμε να σκαρφαλώνουμε στα Μετέωρα, γιατί αυτό εκφράζει την ανάγκη μας για ´προσευχή´ με τον δικό μας ιδιαίτερο τρόπο που έχει κοινά σημεία με αυτόν των μοναχών αναρριχητών, σεβόμενοι απόλυτα τον αρχαιολογικό, φυσικό, πολιτιστικό και ιερό χώρο των Μετεώρων και τηρώντας την ισχυρή εγκαθιδρυμένη δεοντολογία για την προστασία και διατήρηση του.
4. Ζητάμε να γίνει σοβαρή και πολιτισμένη συζήτηση για το θέμα και επιφυλασσόμαστε μέχρι αυτή να διεξαχθεί με όρους δημοκρατίας, σεβασμού των πολιτών και επιστημονικών επιχειρημάτων από όλες τις πλευρές.
Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή