Πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά με γνωστές ιδέες Reviewed by Momizat on . Γενικά, σε αυτή τη ζωή, τα πράγματα είναι άσπρο – μαύρο. Με διλήμματα. Όταν αρχίζουν οι χρωματικές παραλλάξεις, κάτι ίσως δεν είναι τόσο σαφές. Όπως με το μνημό Γενικά, σε αυτή τη ζωή, τα πράγματα είναι άσπρο – μαύρο. Με διλήμματα. Όταν αρχίζουν οι χρωματικές παραλλάξεις, κάτι ίσως δεν είναι τόσο σαφές. Όπως με το μνημό Rating: 0

Πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά με γνωστές ιδέες

Πρωτοβουλία για την κεντροαριστερά με γνωστές ιδέες

Γενικά, σε αυτή τη ζωή, τα πράγματα είναι άσπρο – μαύρο. Με διλήμματα. Όταν αρχίζουν οι χρωματικές παραλλάξεις, κάτι ίσως δεν είναι τόσο σαφές. Όπως με το μνημόνιο. Ή κάποιος το υπερασπίζεται με επιχειρήματα, ή το αντικρούει με επιχειρήματα. Όμως, η Πρωτοβουλία για την Ανασύσταση της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν θεωρεί ως δίλημμα το «μνημόνιο – αντιμνημόνιο». Το θεωρεί ως πλαστό δίλημμα. Θεωρεί ότι κυρίαρχο είναι το ζήτημα της ανασυγκρότησης της χώρας. Ορθώς, χρειάζεται ανασυγκρότηση, αλλά με ποιους όρους; Σε ποια Ελλάδα; Σε αυτή με τους μισθούς τύπου Βουλγαρίας και την τεράστια φοροδιαφυγή; Στην Ελλάδα των επιχειρησιακών συμβάσεων; Στην Ελλάδα των εκατομμυρίων ανέργων;

Η κ. Αθηνά Δρέττα, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το απόγευμα του Σαββάτου μίλησε (στο Δημαρχείο Τρικάλων) για το όραμα της Πρωτοβουλίας. Ουσιαστικά, αυτό είναι η προσπάθεια δημιουργίας μιας σύμπραξης κομμάτων που αναφέρονται στην κεντροαριστερά, στο πρότυπο της ιταλικής «Ελιάς». Και, ενώ διευκρίνισε δύο φορές, ότι δεν πρόκειται για ίδρυση κόμματος, έθεσε ως στόχο την κάθοδο στις προσεχείς ευρωεκλογές. Οι οποίες θα είναι η αφετηρία του εγχειρήματος, που θα στοχεύσει στις εθνικές εκλογές. Ουσιαστικά, οι εκφράσεις της κ. Δρέττα κινήθηκαν στην προσπάθεια να εμφανιστεί ως αναγκαιότητα η ίδρυση ενός φορέα που δεν «χωρά» στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε, χωρίς κάτι συγκεκριμένο. Μόνο για την πρόταση μομφής, είπε ότι ήταν λάθος, διότι συσπείρωσε τη ΝΔ, ενώ ανέφερε ότι δεν θα ήταν καλό για τη χώρα να κυβερνηθεί από τον Α. Τσίπρα. Από την άλλη, για τη ΝΔ αναφέρθηκε κυρίως στο παρελθόν και στα «ισοδύναμα» του Αντ. Σαμαρά, επικρίνοντάς τα. Επίσης, εντύπωση έκανε το ότι δύο φορές αναφέρθηκε στο πρωτογενές πλεόνασμα, ως επιτυχία, χωρίς να αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους αυτό υπάρχει (π.χ., μη πληρωμή υποχρεώσεων του Δημοσίου). Ταυτοχρόνως, έθεσε ως προτεραιότητες, άξονες όπως η λειτουργία του κράτους, τα ανοιχτά Πανεπιστήμια συνδεδεμένα με τις ανάγκες της αγοράς, ορθή λειτουργία της δημόσιας διοίκησης Εξειδίκευσε κάποια από αυτά, αλλά με τρόπο που θύμισαν την κυβέρνηση. Όπως, ότι τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) υπήρχαν για να παίρνουν κάποιοι τις ψήφους… Δεν διευκρίνισε ποιοι ήταν αυτοί, ούτε ανέφερε το ότι η ελληνική αμυντική βιομηχανία έχει δημιουργήσει παγκόσμιες πατέντες και σε περίπτωση κλεισίματός της, θα αγοράζουμε όπλα μόνο από άλλες χώρες.
Επίσης, ανέφερε ότι αναγκαστικά θα γίνουν απολύσεις, αλλά και ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να συνδέονται με τις ανάγκες της αγοράς. Δεν διευκρίνισε, όμως, αν εννοεί «κι άλλες απολύσεις», ούτε το ποια θα είναι η αγορά αυτή, ποιος θα την εκμεταλλεύεται, ποιος θα είναι, εν τέλει, το αφεντικό στις επιχειρήσεις αυτής της αγοράς.

Ανέφερε, ακόμη, ότι χρειάζεται ανάπτυξη ο πρωτογενής τομέας, αλλά δεν επεκτάθηκε περαιτέρω.
Σε κάποιο άλλο σημείο, άσκησε έμμεση κριτική στο «λεφτά υπάρχουν», ενώ αποδέχτηκε ότι υπήρξαν πρακτικές (εννοώντας από το ΠΑΣΟΚ) που δεν ήταν οι πρέπουσες, κάνοντας μια αυτοκριτική.
Η εισήγηση ολοκληρώθηκε με παρακίνηση στους παριστάμενους, να κινηθούν μόνοι τους για την προώθηση της Πρωτοβουλίας, καθώς δεν έχει καμία βοήθεια και είναι ένα εγχείρημα που δεν στηρίζεται από τα κόμματα.

Ως προς τους παριστάμενους, υπήρχαν αρκετοί που κινήθηκαν ή κινούνται στο ΠΑΣΟΚ (Σ. Μερεντίτη, Γ Οικονόμου, Κ. Οικονόμου – ο Δήμαρχος Φαρκαδόνας – Στ. Τραγάνης, Β. Κάκλα, Θ. Ξάφος, Κ. Κρεμμύδας, Κ. Τριγώνης, Χρ. Κωνσταντός, Αχ. Μανούρας, για παράδειγμα). Υπήρχαν και άτομα που κινούνται στον μη διασαφηνιζόμενο κομματικά κεντροαριστερό χώρο, άτομα που στήριζαν το ΠΑΣΟΚ, και ο γραμματέας της ΝΕ της ΔΗΜΑΡ, Κ. Παππάς.

Θανάσης Μιχαλάκης
* Οι φωτό ανοίγουν σε νέα καρτέλα

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή