Πρωτοβουλία Καθηγητών εναντίον ΕΣΑΚ για το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ Reviewed by Momizat on . ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Συναδέλφισσες, -οι Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου Μνημονίου και αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες συμπο ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ Συναδέλφισσες, -οι Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου Μνημονίου και αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες συμπο Rating: 0

Πρωτοβουλία Καθηγητών εναντίον ΕΣΑΚ για το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ

Πρωτοβουλία Καθηγητών εναντίον ΕΣΑΚ για το ΔΣ της ΕΛΜΕΤ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ

Συναδέλφισσες, -οι

Η χώρα μας βρίσκεται στα πρόθυρα του τρίτου Μνημονίου και αντιμέτωπη με τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση. Χιλιάδες συμπολίτες μας βρίσκονται σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, η δημόσια Εκπαίδευση, η δημόσια Υγεία όπως και άλλα κοινωνικά αγαθά βρίσκονται σε τροχιά διάλυσης, καθηγητές σε διαθεσιμότητα και προς απόλυση,  απολυμένοι Σχολικοί Φύλακες, απολυμένες Καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών, διοικητικοί των Πανεπιστημίων σε αργία, οι απολυμένοι της ΕΡΤ, οι εργαζόμενοι στον Τομέα Υγείας, οι  άνεργοι του ιδιωτικού τομέα, οι νέοι σε απόγνωση οδηγούνται στην ξενιτιά ενώ ταυτόχρονα η ελευθερία και η Δημοκρατία δοκιμάζονται καθημερινά, με την κατάργηση  εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με τους αγώνες των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια. Και ο κατάλογος, δυστυχώς δε λέει να τελειώσει ……

Μέσα σε αυτή την ζοφερή πραγματικότητα, τη Δευτέρα 13/1/2014 ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του ΔΣ της ΕΛΜΕΤ. Από την πρώτη στιγμή η θέση μας λόγω της συγκυρίας ήταν πως έπρεπε να συγκροτηθεί ένα αριστερό αγωνιστικό προεδρείο που θα σταθεί με αξιώσεις στο σύνολο των προβλημάτων του κλάδου στο πλάι του διωκόμενου εκπαιδευτικού, αλλά και απέναντι από τους στυλοβάτες της μνημονιακής πολιτικής στον εκπαιδευτικό χώρο.

Με δεδομένη την πλειοψηφία για πρώτη φορά στο ΔΣ των δυνάμεων της αριστεράς που αντιστέκονται  σ’ αυτή την πολιτική (ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ 3-ΕΣΑΚ/ΔΕΕ 2) προτείναμε να συγκροτηθεί ένα προεδρείο από αυτές τις παρατάξεις με στόχο να βαθύνει η αγωνιστική κατεύθυνση του σωματείου. Όσο για την ΠΕΚ (πρώην ΠΑΣΚ) θα είχε την ευκαιρία  αν αποδέχονταν το πολιτικό πλαίσιο που βάλαμε να στηρίξει ένα τέτοιο προεδρείο αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η αλλαγή στο όνομα συνεπάγεται και αλλαγή πολιτικής. Θεωρούμε πως μια τέτοια συγκρότηση θ’ αποτελούσε την καλύτερη συνέχεια των μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων που πραγματοποιήσαμε την προηγούμενη περίοδο και εχέγγυο για ανάλογη προσπάθεια από την πλευρά του ΔΣ.

Δυστυχώς όμως η παράταξη της ΕΣΑΚ/ΔΕΕ, εμμένοντας στη λογική του αναλογικού προεδρείου αλλά και της ΠΕΚ αδιαφόρησαν πλήρως για αυτή την προοπτική, γυρίζοντας την πλάτη στους εκατοντάδες συναδέλφους που πλαισίωσαν τις πρωτοβουλίες του σωματείου πριν από λίγο καιρό. Τόσο το ΠΑΜΕ όσο και η ΠΕΚ και στις τρεις ψηφοφορίες επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό δίνοντας στην ουσία τη θέση του προέδρου για  μια ακόμη φορά στη ΔΑΚΕ που χάνοντας σχεδόν το 50% των δυνάμεών της πήρε οριακά την 1η θέση με 4 ψήφους.

Στο μια από τα ίδια, αποφασίσαμε να μην συμμετάσχουμε στο «αναλογικό αλισβερίσι» για το προεδρείο της ΕΛΜΕΤ. «Αλισβερίσι» που οδήγησε την ΕΛΜΕΤ στα προβλήματα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή την ανυπαρξία της. Μετά από αυτή την εξέλιξη θεωρήσαμε ότι τόσο η ΕΣΑΚ/ΔΕΕ όσο και η ΠΕΚ έκαναν την επιλογή τους πριμοδοτώντας ουσιαστικά την εκλογή του υποψηφίου της ΔΑΚΕ και εφόσον η βασική μας προϋπόθεση για αριστερό αγωνιστικό προεδρείο δεν ικανοποιήθηκε δεν διεκδικήσαμε καμιά άλλη θέση.

Συναδέλφισσες, -οι

Θεωρούμε πως σε τούτη τη φάση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας μοναδική απάντηση είναι η κοινή δράση και η δημιουργία ενός Αριστερού και Δημοκρατικού Εκπαιδευτικού Μετώπου το οποίο έπρεπε να εκφραστεί στην ΕΛΜΕΤ συγκροτώντας ένα αριστερό προεδρείο. Πιστεύουμε πως μπορούμε και πρέπει μέσα από την ανάπτυξη των αγώνων να διαμορφώσουμε ένα διακριτό αγωνιστικό συνδικαλιστικό ρεύμα, που θα διεκδικήσει την πλειοψηφία στο συνδικαλιστικό κίνημα και θα αγωνιστεί για την ανασυγκρότησή του σε διεκδικητική, ταξική κατεύθυνση ενάντια στην νεοφιλελεύθερη βαρβαρότητα.

Δυστυχώς, η ιστορία δεν θα κρίνει μόνο όσους μας έφτασαν σε αυτή την οικονομική καταστροφή και κρίση θα κρίνει και αυτούς που είτε δεν ήθελαν ή δεν έκαναν τίποτα να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ήταν κατώτεροι της ανάγκης των καιρών.

Εμείς με την αυξημένη ευθύνη που μας παρείχε η ψήφος σας θα αγωνιστούμε συλλογικά προς αυτήν την κατεύθυνση.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ

ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

Η ΕΜΕΙΣ Η ΑΥΤΟΙ

 

 

 

Σχόλια (1)

Αφήστε το σχόλιο σας