Πρωτοβουλία 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για ενότητα και νέο ξεκίνημα Reviewed by Momizat on . Όταν προ ημερών ήρθε στα Τρίκαλα ο Γ. Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε κάνει μια δήλωση που φαινόταν προφητική: «Η ΔΗΜΑΡ είναι η γέφυρα», είχε πει, για το μέ Όταν προ ημερών ήρθε στα Τρίκαλα ο Γ. Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε κάνει μια δήλωση που φαινόταν προφητική: «Η ΔΗΜΑΡ είναι η γέφυρα», είχε πει, για το μέ Rating: 0

Πρωτοβουλία 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για ενότητα και νέο ξεκίνημα

Πρωτοβουλία 5 βουλευτών της ΔΗΜΑΡ για ενότητα και νέο ξεκίνημα

Όταν προ ημερών ήρθε στα Τρίκαλα ο Γ. Πανούσης, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε κάνει μια δήλωση που φαινόταν προφητική: «Η ΔΗΜΑΡ είναι η γέφυρα», είχε πει, για το μέλλον.
Δηλαδή, για πολλά: την κεντροαριστερά, τη χώρα, τη δημοκρατία.
Ουσιαστικά, η δήλωση αυτή επαληθεύεται σήμερα, λίγες ημέρες μετά το άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα, και αφού ο έτερος βουλευτής, Γρηγ. Ψαριανός, σχεδόν κάλεσε τον Φ. Κουβέλη να παραιτηθεί.
Και παίρνει σάρκα και οστά, με πρωτοβουλία πέντε βουλευτών, από κοινού, χωρίς αρχηγισμούς, συμμετέχοντος του τρικαλινού Γιώργου Κυρίτση.

Του Θανάση Μιχαλάκη

Με δεδομένα, λοιπόν,
– την αναμενόμενη εσωστρέφεια στο κόμμα, αλλά, κυρίως, πριν αυτή πάρει διαστάσεις
– τη σαφή ανάγκη να αναπτυχθεί πολυεπίπεδος διάλογος
– την ουσιαστική υπεράσπιση της Δημοκρατίας οι βουλευτές καλούν σε «ενότητα για νέο ξεκίνημα».
Σε διακήρυξή τους, ουσιαστικά καλούν σε διάλογο όλους, όσοι επιδιώκουν στροφή της πολιτικής και της χώρας μας, με πθανότητα, φυσικά, ενίσχυσης της πρωτοβουλίας τους και από άλλους βουλευτές του κόμματος.
Το κείμενο αναφέρει:  

Διακήρυξη ενότητας για το νέο ξεκίνημα
Η Ελλάδα βρίσκεται εδώ και 5 χρόνια στη δίνη οικονομικής κρίσης και κοινωνικής αποδιοργάνωσης. Το πολιτικό σύστημα μοιάζει αδύναμο, αμήχανο ή και ενοχικό στη διαχείριση της κρίσης.
Η άρνηση ή η αμφισβήτηση των ίδιων των αξιών και θεσμών της Δημοκρατίας από τους πολίτες, καθώς και η διεύρυνση των ανισοτήτων και των αδικιών, διαρρηγνύει κάθε αίσθηση του συν-ανήκειν, καταλήγει στην ανάδειξη δυνάμεων βαρβαρότητας και μισαλλοδοξίας που απειλούν τον καθένα.
Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν οι θεμελιώδεις δομές και λειτουργίες του πολιτεύματος να ανασυνταχθούν, να εξυγιανθούν και ν’ απαλλαγούν από τις παθογένειες του παρελθόντος (πελατειακό κράτος, νεποτισμός, διαφθορά, διαπλοκή, αναξιοκρατία).
Η μετά την κρίση Ελλάδα δεν πρέπει να βρει και πάλι διχασμένη την κοινωνία και ανήμπορο τον λαό.
Τα εθνικά παθήματα πρέπει να μας γίνουν επιτέλους πολιτικά μαθήματα. Από την άλλη η διασπορά και ο κατακερματισμός των κεντροαριστερών, σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων όχι μόνο διευκολύνει τη συντηρητική διακυβέρνηση της χώρας αλλά το χειρότερο δημιουργεί σύγχυση στον πολίτη ως προς τις ιδεολογικές και πολιτικές διαχωριστικές γραμμές.
Οι μέχρι σήμερα επιλογές των ηγεσιών των κομμάτων του χώρου δυσχεραίνουν ή και ακυρώνουν τη στρατηγική μιας κεντροαριστερής, σοσιαλιστικής, δημοκρατικής συμμαχίας για το νέο μοντέλο διακυβέρνησης.
Η ΔΗΜΑΡ επιχείρησε με πολιτική ευπρέπεια και ήθος να κινητοποιήσει αυτές τις δυνάμεις της αλλαγής αλλά αυτό δεν κατέστη μέχρι σήμερα δυνατό.
Παρά τις όποιες λαθεμένες εκτιμήσεις ή κινήσεις της, η ΔΗΜΑΡ θεωρούμε ότι παραμένει ένας κρίσιμος παράγοντας επαναφοράς του κέντρου βάρους στην ανανέωση της πολιτικής, των πολιτικών, του πολιτικού λόγου και διαλόγου και γενικότερα των πολιτικών κομμάτων.
Το παληό και το νέο συγκρούονται μέσα σε κάθε κόμμα αλλά και στην ελληνική κοινωνία συνολικά. Αυτή η σύγκρουση πρέπει να βγάλει νικητή το νέο και τους νέους.
Θεωρούμε αναγκαία και θα συμμετάσχουμε και με δικές μας πρωτοβουλίες σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μια από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων και για να βγάλουμε τη χώρα από την αστάθεια ή την στρεβλή ανάπτυξη.
Πρέπει να παρέμβουμε προτού η κρίση του πολιτικού συστήματος μετατραπεί σε κρίση της Δημοκρατίας.
Είμαστε εδώ, παρόντες και αποφασισμένοι, για το μεγάλο εγχείρημα της υπέρβασης των δευτερογενών διαφορών, της απαλλαγής από τα ιδεολογήματα και τους εκφραστές του χθες και εντέλει τη δικαίωση των ονείρων τόσων και τόσων γενεών.
Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ
Αναγνωστάκης Δημήτρης
Κυρίτσης Γεώργιος
Πανούσης Γιάννης
Φούντα Νίκη
Ψύρρας Θωμάς

update Μιλώντας στο Real.gr, πάντως, απολύτως σύμφωνος με το κείμενο όπου μιλούν για την ανάγκη να συμμετάσχουν σε κάθε προσπάθεια διαλόγου για μία από κοινού αναζήτηση νέων μέσων και στόχων, δηλώνει ο πρώην γραμματέας του κόμματος και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης, θεωρώντας το ως ένα πρώτο βήμα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. ΥΓ: Η φωτό από την πρόσφατη (15 Μαΐου) επίσκεψη των  κ. Αναγνωστάκη, Πανούση και Ψύρρα στα Τρίκαλα, όπου μαζί με τον Γ. Κυρίτση συνομίλησαν με δημοσιογάφους. Απουσιάζει από τη φωτό η κ. Φούντα

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή