"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

13.2 C
Trikala

Πρωτοφανής θεσμική αντιπαράθεση στην Ιταλία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Εμπλοκή με τον σχηματισμό ιταλικής κυβέρνησης υπό τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε, ο οποίος αναμενόταν το βράδυ της Κυριακής να παρουσιάσει τη λίστα των υπουργών του.

Μετά τις εντατικές συνομιλίες, στο προεδρικό μέγαρο υπό τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα (ο οποίος νωρίτερα είχε χωριστές συναντήσεις πρώτα με τον γραμματέα της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, και έπειτα με τον αρχηγό των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο) ο Κόντε επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Κόντε, έπειτα από τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο, ευχαρίστησε τα δύο κόμματα για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια αυτού του 4ήμερου και τόνισε ότι κατέβαλε το μέγιστο των προσπαθειών του.

Κόμματα κατά προέδρου

Τα δύο κόμματα που υπέδειξαν τον Κόντε (Πέντε Αστέρια και Λέγκα) δεν έκρυψαν τον έντονο εκνευρισμό τους για το ναυάγιο σχηματισμού κυβέρνησης, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Ιταλό πρόεδρο. Οι ανακοινώσεις των κομμάτων ήταν τόσο επιθετικές, που οδήγησαν ιταλικά μέσα ενημέρωσης να μιλήσουν για «πρωτοφανή θεσμική αντιπαράθεση».

Ο Λουίτζι Ντι Μάιο δεν έκρυψε την οργή του, ενώ προχώρησε σε ανάλογες προειδοποιήσεις: «Η επιμονή του Ματαρέλα είναι ακατανόητη. Η αλήθεια είναι ότι δεν θέλουν τα Πέντε Αστέρια στην κυβέρνηση. Είμαι πολύ οργισμένος, αλλά δεν θα τελειώσει εδώ». Και συνέχισε στο ίδιο ύφος:

Στην Ιταλία υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας, δεν μας επέτρεψαν να σχηματίσουμε κυβέρνηση, παρότι εκπροσωπούμε το 60% των ψήφων και είμαστε οι νικητές των εκλογών. Το πρόβλημα είναι ότι οι οίκοι αξιολόγησης ανησυχούν για αυτόν που επρόκειτο να γίνει υπουργός Οικονομικών; Ας πούμε στον κόσμο ότι είναι ανώφελο να πηγαίνει να ψηφίζει και ότι τα «λόμπι» θα αποφασίζουν για ποια θα είναι η κύβερνηση.

Ο Ντι Μάιο έκανε λόγο για θεσμική αντιπαράθεση και δήλωσε ότι σε αυτήν τη χώρα μπορεί κάποιος να είναι καταδικασμένος για εγκλήματα, φορολογική απάτη, καταχρήσεις κτλ. και να γίνει υπουργός, ωστόσο -τόνισε- «εάν επικρίνεις την Ευρώπη, δεν μπορείς να γίνεις υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας».

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, τα Πέντε Αστέρα δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να ζητήσουν την παραπομπή του Ιταλού προέδρου Μοταρέλα για καθαίρεση.

Από την πλευρά του, ο Σαλβίνι προχώρησε σε μία δήλωση με υπονοούμενα και αιχμές, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα παρακάτω:

Εργαστήκαμε επί εβδομάδες για να δώσουμε πνοή σε αυτήν την κυβέρνηση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ιταλών πολιτών αλλά κάποιος (υπό την πίεση ποιου;) μας είπε «όχι». Δεν είμαστε υπηρέτες κανενός. Η Ιταλία δεν είναι αποικία. Και τώρα, με εντιμότητα, συνέπεια και θάρρος, η εντολή πρέπει να επιστρέψει σε σας.

 

Αφορμή η υποψηφιότητα Σαβόνα

Ο Ιταλός πρόεδρος δεν υποχώρησε στο θέμα της υποψηφιότητας του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών. Ο Ματαρέλα είχε ξεκαθαρίσει ότι θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που να μην έχει εκφραστεί τόσο ανοικτά εναντίον του ενιαίου νομίσματος και του ρόλου της Γερμανίας στην ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ο Ματαρέλα, ο υποψήφιος υπουργός Οικονομικών έχει μιλήσει υπέρ της εξόδου της Ιταλίας από την ευρωζώνη και η επιλογή του στέλνει ένα μήνυμα για την ίδια την κυβέρνηση. Διευκρίνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τον ρόλο του εγγυητή και για τον υπουργό Οικονομικών.

Σέρτζιο ΜαταρέλαEttore Ferrari / ANSA via AP

Η συμμετοχή στην ευρωζώνη είναι θεμελιώδους σημασίας για την Ιταλία, υπογράμμισε ο Ιταλός πρόεδρος. Παράλληλα, απέρριψε τον ισχυρισμό ότι ο ίδιος μπλόκαρε τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης, δηλώνοντας ότι απεναντίας, ο ίδιος έπραξε ό,τι μπορούσε για να τη διευκολύνει.

Και τώρα εκλογές;

Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός πρόεδρος πρόκειται να συναντήσει το πρωί της Δευτέρας, τον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι (με θητεία και στο ΔΝΤ) για να του αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών. Είναι πιθανόν, βέβαια, η κυβέρνηση αυτή να μη λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο Ιταλός πρόεδρος δήλωσε μετά τις συναντήσεις της Κυριακής, ότι θα περιμένει για να αποφασίσει εάν θα προκηρύξει νέες εκλογές και ότι θα αποφασίσει σύντομα τα επόμενα βήματα.

Τα Πέντε Αστέρια δεν δείχνουν να προτιμούν τις εκλογές, σε αντίθεση με τη Λέγκα του Ματέο Σαβίνι, ο οποίος εκτιμά ότι σε μία νέα εκλογική αναμέτρηση μπορεί να έχει το πάνω χέρι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης