Πρόεδρος από τον λαό εάν δεν βρεθούν οι 180 Reviewed by Momizat on . Με μόνο ανοιχτό θέμα τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Με μόνο ανοιχτό θέμα τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Rating: 0

Πρόεδρος από τον λαό εάν δεν βρεθούν οι 180

Πρόεδρος από τον λαό εάν δεν βρεθούν οι 180

Με μόνο ανοιχτό θέμα τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως και στην αρχική του παρέμβαση έτσι και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους οκτώ βασικούς άξονες πάνω στους οποίους κινείται η πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Κοινοβουλευτικές πηγές σημείωναν στο ΑΠΕ-ΜΠε ότι το μόνο θέμα που έμεινε ανοικτό κατά την συνεδρίαση, είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας εφόσον δεν επιτευχθεί αυξημένη πλειοψηφία των τριών ψηφοφοριών, δηλαδή μία με 200 ψήφους και δύο με 180 ψήφους.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι υπήρξε προβληματισμός για το εάν μετά την τρίτη αποτυχία για αυξημένη πλειοψηφία η εκλογή θα επιτυγχάνεται με 151 ψήφους ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται απευθείας από τον λαό.

Στόχος παραμένει μία πρόταση που θα εξαντλεί όλα τα περιθώρια για την επίτευξη κοινοβουλευτικής συναίνεσης.  Το σχέδιο προβλέπει, εφόσον δεν διαλύεται η Βουλή εάν εξαντληθεί η διαδικασία αναζήτησης τω 180 ψήφων, να πραγματοποιούνται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες (μία κάθε μήνα), αναζητώντας τη συναίνεση. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ένα χρονικό διάστημα έξι μηνών ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διάλογο και για να υπάρξει συναίνεση από τις πολιτικές δυνάμεις για εκλογή του ΠτΔ.

Πηγές ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ο στόχος δεν είναι η ενίσχυση του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας ή η αλλαγή του πολιτεύματος, αλλά του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης. Να μην διαλύεται, δηλαδή, η Βουλή και να μην προκηρύσσονται εκλογές όταν δημιουργείται εμπλοκή με την εκλογή του Προέδρου.

Όταν εξαντληθεί η παραπάνω διαδικασία, η εκλογή θα γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων – ωστόσο εντός της εξάμηνης διάρκειάς της μπορούν να υπάρχουν και άλλοι υποψήφιοι, ή ακόμα και να αλλάζουν οι υποψηφιότητες.

Σε σχέση με τους υπόλοιπους κεντρικούς άξονες της πρότασης για συνταγματική αναθεώρηση σημειώνεται ότι, αναφορικά με την σχέση Εκκλησίας-Κράτους προτείνεται να μην απαλειφθεί το άρθρο 3 που ορίζει την επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα, αλλά, όμως, να διαμορφωθεί ώστε να προστεθεί η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους, χωρίς να αφαιρεθούν τα ουσιώδη στοιχεία του.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει να είναι υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ θα υπάρξει και ερμηνευτική δήλωση στο Σύνταγμα, ότι η «αναγνώριση της επικρατούσας θρησκείας δεν θα επιφέρει δυσμενείς συνέπειες έναντι άλλων θρησκειών».

Για τις βουλευτικές θητείες προτείνεται να είναι τρεις συνεχόμενες, ενώ ο περιορισμός δεν θα ισχύει για τους αρχηγούς κομμάτων και τους πρώην πρωθυπουργούς.

Απόλυτη ήταν η αποδοχή της προτεινόμενης τροποποιητικής διάταξης για το νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα προβλέπει μειωμένη παραγραφή και θα εξομοιώνεται με όσα προβλέπονται στο Ποινικό Δίκαιο. Εντός των επόμενων ημερών θα κατατεθεί η πρόταση, με τις απαιτούμενες 50 υπογραφές, στο πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα συγκροτήσει Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ορίζοντας την διάρκεια λειτουργίας της.

Νωρίτερα, αναλύοντας τις προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση ο πρωθυπουργός, αναφέρθηκε στις ανεξάρτητες Αρχές επισημαίνοντας ότι «οι νέες αρχές πρέπει να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πλειοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους, έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Αλέξης Τσίπρας και στις διαδικασίες των δημοψηφισμάτων επισημαίνοντας «Το περίφημο κίνημα των πλατειών, για παράδειγμα, στις αρχές της οικονομικής κρίσης, πέραν του θυμού και της οργής απέναντι στις πολιτικές της σκληρής λιτότητας, έθεσε στην ημερήσια διάταξη και ένα καίριο ερώτημα που αφορά τα όρια της αντιπροσώπευσης.  Έθεσε το αίτημα, θα έλεγα, με άλλα λόγια, για απευθείας συμμετοχή του λαού στη διαμόρφωση της πολιτικής και των κρίσιμων αποφάσεων.  Απαίτησε να μην είναι ο λαός παρατηρητής των εξελίξεων όσο θα διαρκεί η τετραετία μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων».

«Επειδή εμείς είμαστε με τη δημοκρατία και όχι με την αριστοκρατία, θα επιμένουμε να την υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία,  ακόμη και όταν θεωρούμε ότι η πλειοψηφία δεν παίρνει τις αποφάσεις που εμείς επιθυμούμε. Για αυτό λοιπόν επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία, είτε για κρίσιμο εθνικό θέμα είτε για ψηφισμένο νομοσχέδιο.  Και για αυτό θεσμοθετούμε για πρώτη φορά την λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία.  Μέτρα δηλαδή που φέρνουν το λαό αλλά και την πολιτική, τον διάλογο, τη διαφωνία, την αντιπαράθεση πολιτικών σχεδίων στο προσκήνιο.  Διότι έτσι συγκροτούνται οι ισχυρές δημοκρατίες.  Όταν εμπιστεύονται και όχι όταν φοβούνται την λαϊκή κρίση» συμπλήρωσε.

Λίγο πριν ολοκληρώσει την αρχική ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας, άσκησε σφοδρή κριτική στη στάση που έχει κρατήσει η Ν.Δ. στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος.

«Διαπίστωσα μια αμήχανη στάση» τόνισε ο πρωθυπουργός καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «έλλειψη υπευθυνότητας».

«Η Συνταγματική αναθεώρηση δεν έγινε πριν 4 χρόνια με ευθύνη της κυβέρνησης Σαμαρά. Η πρόταση της Ν.Δ., δείχνει με κραυγαλέο τρόπο έλλειψη θεσμικής ωριμότητας. Φοβάμαι ότι οδηγεί τον κ. Μητσοτάκη σε αυτή τη στάση η ενδόμυχη επιθυμία του να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης των υπουργών» ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «να αναλάβει τις ευθύνες του, ενώπιον του λαού».

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή