"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Πρόεδρος ΕΛΓΑ : αντικειμενική εκτίμηση και θα αποδοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τα προβλήματα που προέκυψαν στην περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας από τις πρόσφατες πλημμύρες, αλλά και τα γενικότερα θέματα που ταλανίζουν τους αγρότες και άπτονται του ΕΛΓΑ, συζητήθηκαν σήμερα το μεσημέρι σε ευρεία σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Φακαδόνας, παρουσία του προέδρου του Οργανισμού, Φάνη Κουρεμπέ.
Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Φαρκαδόνας, Θανάσης Μεριβάκης, από τις πρόσφατες πλημμύρες και τις ακραίες βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Φαρκαδόνας, περίπου 30.000 χιλιάδες στρέμματα κατακλύστηκαν από τα νερά του Πηνειού και των παραποτάμων του. Οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι σημαντικές, αφού τα παραπάνω στρέμματα έχουν ήδη καλλιεργηθεί από βαμβάκι, σιτηρά, αραβόσιτο, μποστανικά, μηδική. Η τελευταία πλημμύρα είναι η τέταρτη φέτος, αφού έχουν προηγηθεί τρεις πλημμύρες, μικρότερης ή ίσης έντασης, αλλά εξίσου ζημιογόνες για τις καλλιέργειες.
O κ. Κουρεμπές δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: “Εμείς, ως ΕΛΓΑ, πέρα από τις υπηρεσίες και ως διοίκηση θέλουμε να έχουμε μία εικόνα, καταρχήν της έκθεσης των ζημιών και κατά δεύτερο και σημαντικότερο είναι να ακούμε και τα προβλήματα που έχει η κάθε περιοχή”. “Διατυπώθηκαν στη σύσκεψη από τους παραγωγούς κάποιες απορίες όσον αφορά τις εκτιμήσεις, τι θα γίνει με το βαμβάκι, με τις επανασπορές και τους μάρτυρες, όπου δόθηκαν κατευθύνσεις στους παραγωγούς, έτσι ώστε να φτάσουμε, όταν θα γίνει η τελική εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς, σε κάποιες καλλιέργειες, όπως είναι το βαμβάκι, το φθινόπωρο να μπορέσουμε και εμείς να αποτυπώσουμε το μέγεθος της μείωσης της παραγωγής, έτσι ώστε να αποζημιωθεί ο παραγωγός πιο δίκαια”.
Ο κ. Μεριβάκης, σε υπόμνημα που κατέθεσε, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για επαναπροσδιορισμό της ζημιάς με μία δεύτερη εκτίμηση του ύψους της πριν τη συγκομιδή, ώστε να υπάρξει όσο γίνεται πιο αντικειμενική εκτίμηση και να αποδοθούν οι πραγματικές αποζημιώσεις στους πληγέντες παραγωγούς.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, προτάθηκε και ζητήθηκε να αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και ζημιές που προκύπτουν από την παραμονή των νερών των πλημμυρών στα χωράφια, όπως στέγνωμα φυτών, σηψιρριζίες και γενικότερα οψίμιση των καλλιεργειών, το οποίο δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του Οργανισμού. Επίσης, ζητήθηκε άμεση καταβολή χρηματικής αποζημίωσης μέρους του ποσοστού που θα προκύψει από την πρώτη εκτίμηση, ώστε να μπορεί ο αγροτικός πληθυσμός να αρχίσει τη διαδικασία της επανασποράς, αν αυτή κριθεί άμεση και απαραίτητη.
Στη συνέχεια το κλιμάκιο επισκέφθηκε τα χωριά Ζάρκο-Κλοκωτό-Πηνειάδα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης