Πρόταση Βλαχογιάννη για απλούστευση πληρωμών στο “εξοικονομώ κατ’ οίκον” Reviewed by Momizat on . Προτείνεται η απλοποίηση των όρων πληρωμής των επαγγελματιών του χώρου της οικοδομής, από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», προκειμένου οι συγκεκριμένοι επα Προτείνεται η απλοποίηση των όρων πληρωμής των επαγγελματιών του χώρου της οικοδομής, από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», προκειμένου οι συγκεκριμένοι επα Rating: 0

Πρόταση Βλαχογιάννη για απλούστευση πληρωμών στο “εξοικονομώ κατ’ οίκον”

Πρόταση Βλαχογιάννη για απλούστευση πληρωμών στο “εξοικονομώ κατ’ οίκον”

Προτείνεται η απλοποίηση των όρων πληρωμής των επαγγελματιών του χώρου της οικοδομής, από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ΄ οίκον», προκειμένου οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν σχετικά έργα. Συγκεκριμένα, προτείνεται το 50% της συνολικής αμοιβής να δίνεται ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο 50% το αργότερο εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση του έργου.

Από το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Τρικάλων της ΝΔ, Ηλία Βλαχογιάννη, εδόθηκε το παρακάτω δελτίο Τύπου:
Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, από κοινού με ακόμη 5 Βουλευτές της Ν.Δ. προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με θέμα: ”Καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»”, στις 22-1-14.

Στην Ερώτηση, περιγράφεται η δεινή θέση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες επαγγελματιών στο χώρο της οικοδομής, λόγω της δραματικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, τα τελευταία 4 χρόνια.

Αναγνωρίζεται η προσπάθεια, τόνωσης του χώρου, με το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον», αλλά επισημαίνεται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί λόγω των καθυστερήσεων των πληρωμών.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το ποσό που διατίθεται για την λειτουργία του προγράμματος, δε μοιράζεται σε όσο το δυνατό περισσότερους επαγγελματίες, αφού οι περισσότεροι αποθαρρύνονται, με συνέπεια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο όσοι έχουν την δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά την μεγάλη αναμονή.

Ο Υπουργός καλείται να εξηγήσει που οφείλονται οι καθυστερήσεις τνω πληρωμών.

Παράλληλα, του προτείνεται η απλοποίηση των όρων πληρωμής, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να έχουν τη δυνατότητα να αναλαμβάνουν σχετικά έργα. Συγκεκριμένα, προτείνεται το 50% της συνολικής αμοιβής να δίνεται ως προκαταβολή, ενώ το υπόλοιπο 50% το αργότερο εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση του έργου.

 

Παραθέτουμε την ΕΡΩΤΗΣΗ, όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.

 

22/01/2014

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

ΠΡΟΣ  ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ  ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ  ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ κ.  ΚΩΣΤΗ  ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

Θέμα:  Καθυστερήσεις πληρωμών στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Ένας από τους κλάδους που επηρεάστηκε περισσότερο από την οικονομική κρίση, είναι αυτός της οικοδομής. Μέσα σε τέσσερα χρόνια η οικοδομική δραστηριότητα στην χώρα μειώθηκε δραματικά, με αποτέλεσμα χιλιάδες επαγγέλματα που είναι αλληλοεξαρτώμενα με την οικοδομή να βρίσκονται και αυτά σε δεινή θέση.

Το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές για να δώσει ώθηση στην μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα, με τον κόσμο της οικοδομής να το υποδέχεται με μεγάλη ικανοποίηση. Όμως αντί αυτό το πρόγραμμα να είναι όσο το δυνατόν πιο ευέλικτο και γρήγορο στις πληρωμές του, δυστυχώς παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές μιας σειράς επαγγελματιών (από εργολάβους ως τεχνίτες και συναφή επαγγέλματα ), που δυσχεραίνουν περαιτέρω την ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Επίσης όλο το ποσό που διατίθεται για την λειτουργία αυτού του προγράμματος, αντί να μοιράζεται σε όσο το δυνατό περισσότερους επαγγελματίες, λόγω των καθυστερήσεων αυτών αποθαρρύνονται οι περισσότεροι, με συνέπεια να συμμετέχουν στο πρόγραμμα μόνο όσοι επαγγελματίες έχουν την δυνατότητα να αντέξουν οικονομικά την μεγάλη αναμονή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ  Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Που οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των επαγγελματιών;

Προτίθεστε να απλοποιήσετε τους όρους πληρωμής των επαγγελματιών ώστε  το 50% να δίνεται στην προκαταβολή και το υπόλοιπο 50% να δίνεται το αργότερο εντός ενός μηνός από την ολοκλήρωση του έργου;

ΟΙ  ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας