Πρόταση Βλαχογιάννη για μείωση του κόστους στον πρωτογενή τομέα, με χρήση φωτοβαλταϊκών Reviewed by Momizat on . Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, από κοινού με ομάδα βουλευτών της Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, από κοινού με ομάδα βουλευτών της Rating: 0

Πρόταση Βλαχογιάννη για μείωση του κόστους στον πρωτογενή τομέα, με χρήση φωτοβαλταϊκών

Πρόταση Βλαχογιάννη για μείωση του κόστους στον πρωτογενή τομέα, με χρήση φωτοβαλταϊκών

vlaxogiannis_2_-_antigrafo

Ερώτηση κατέθεσε ο Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, κ. Ιωάννη Μανιάτη, από κοινού με ομάδα βουλευτών της ΝΔ, με θέμα «Εφαρμογή του συστήματος αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας (netmetering) και στον πρωτογενή τομέα». Την Ερώτηση υπογράφει και ο συντοπίτης βουλευτής της ΝΔ, Μιχάλης ΤΑΜΗΛΟΣ.

 

Στην Ερώτηση, επικροτείται η εφαρμογή του συμψηφισμού παραγόμενης – καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (netmetering) που αφορά οικιακές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις ενώ ζητείται η ένταξη και του πρωτογενούς τομέα, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις εργασίες του, καθώς και η δυνατότητα ένταξης στο νέο σχέδιο των ήδη υπαρχόντων αγροτών με φωτοβολταϊκά, χωρίς να χαθεί η υπάρχουσα σύμβαση με την αγροτική ιδιότητα.

 

 

Με αυτόν τον τρόπο όσοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων θέλουν, μπορούν να εφαρμόσουν και αυτοί ένα αντίστοιχο σύστημα ιδιοκατανάλωσης με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, έτσι ώστε να καλύπτουν  από ιδιοπαραγωγή, σε ετήσια βάση, τουλάχιστον το 70% του ρεύματος που καταναλώνουν, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος παραγωγής που σχετίζεται με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

 

Σύμφωνα με την εν λόγω ρύθμιση, την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταικά των σπιτιών και των επιχειρήσεων θα μπορούν να την συμψηφίζουν με την ιδιοκατανάλωση και να πληρώνουν την διαφορά στο τέλος της κάθε περιόδου μέτρησης.

Ως αρνητικό σημείο της ρύθμισης, επισημαίνεται το γεγονός πως αν υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια, αυτήν θα απορροφάται από το δίκτυο και δεν θα πιστώνεται για την επόμενη περίοδο μέτρησης εντός του ημερολογιακού έτους.

 

Δεδομένου, λοιπόν, ότι η μεγάλη μερίδα παραγωγών (η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών) καταναλώνουν ρεύμα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους προτείνεται ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση, καθώς το ρεύμα θα παράγεται καθόλη την διάρκεια του έτους.

 

            ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: Εφαρμογή του συστήματος αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού ηλεκτρικής ενέργειας (netmetering) και στον πρωτογενή τομέα

 

 

Στη προσπάθεια μείωσης του κόστους ενέργειας σε σπίτια και επιχειρήσεις, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ εισήχθη για πρώτη φορά η εφαρμογή του συμψηφισμού παραγόμενης – καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (netmetering) και θα αφορά κυρίως οικιακές εγκαταστάσεις και επιχειρήσεις (ν4254 ΦΕΚ 85 /07- 04-2014 στην υποπαράγραφο ΙΓ.8).

Με αυτήν την ρύθμιση, την ενέργεια που θα παράγουν τα φωτοβολταικά των σπιτιών και των επιχειρήσεων θα μπορούν να την συμψηφίζουν με την ιδιοκατανάλωση και να πληρώνουν την διαφορά στο τέλος της κάθε περιόδου μέτρησης.

Αρνητικό σημείο αυτής της ρύθμισης είναι πως αν υπάρχει πλεονάζουσα ενέργεια, αυτήν θα απορροφάται από το δίκτυο και δεν θα πιστώνεται για την επόμενη περίοδο μέτρησης εντός του ημερολογιακού έτους. Σημείο που σαφώς και πρέπει να επανεξεταστεί. (Με την ανωτέρω απόφαση καθορίζεται και η μοναδιαία τιμή με την οποία θα υπολογίζεται η αποζημίωση για το πλεόνασμα της ενέργειας η οποία θα καταβάλλεται από τους Προμηθευτές, υπέρ του Ειδικού Λογαριασμού του άρθρου 40 του ν. 2773/1999, ΦΕΚ Α’ 286).

Θεωρούμε πως σε αυτήν την ρύθμιση πρέπει να ενταχθεί και ο πρωτογενής τομέας, προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις εργασίες του.

Με αυτόν τον τρόπο όσοι αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αγελαδοτρόφοι και ιδιοκτήτες θερμοκηπίων θέλουν, μπορούν να εφαρμόσουν και αυτοί ένα αντίστοιχο σύστημα ιδιοκατανάλωσης με εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Το μέγεθος της κάθε εγκατάστασης θα βρίσκεται σε συνάρτηση με την ισχύ του ηλεκτρομοτέρ κάθε γεώτρησης και της μέχρι τώρα κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τις καλλιέργειες που αρδεύει ο κάθε ένας από την συγκεκριμένη γεώτρηση.

Επίσης θα πρέπει και οι ήδη υπάρχοντες αγρότες με φωτοβολταϊκά, να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο νέο σχέδιο χωρίς να χαθεί η υπάρχουσα σύμβαση με την αγροτική ιδιότητα (Ν. 3851/2010).

Με το παραπάνω σκεπτικό ο αγρότης δυνητικά θα μπορεί να καλύπτει από ιδιοπαραγωγή σε ετήσια βάση τουλάχιστον το 70% του ρεύματος που καταναλώνει την αρδευτική περίοδο, μειώνοντας συγχρόνως το κόστος παραγωγής που σχετίζεται με την κατανάλωση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εδώ επισημαίνουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών καταναλώνουν ρεύμα σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και γι’ αυτό ο συμψηφισμός θα πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι το ρεύμα θα παράγεται όλη την διάρκεια του χρόνου.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1) Προτίθεστε να συμπεριλάβετε στο σύστημα αυτοπαραγωγής, και συμψηφισμού (netmetering) και τις γεωτρήσεις των αγροτών, τιςπτηνοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις καθώς και τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της κατανάλωσης του ρεύματος των γεωτρήσεων από την αυτοπαραγωγή;

 2) Επειδή όμως οι αγρότες καταναλώνουν ρεύμα μόνο την περίοδο των αρδεύσεων, μπορεί να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε ο συμψηφισμός να γίνεται σε ετήσια βάση, δεδομένου ότι το ρεύμα θα παράγεται καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου;

 

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή