"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.4 C
Trikala

Πρόταση για ειρήνευση στην Υεμένη από τους επαναστάτες Χούθι

lafarm

Σχετικά άρθρα

Οι επαναστάτες Χούθι στην Υεμένη, ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να σταματήσουν τις πυραυλικές τους επιθέσεις και τις καταρρίψεις drone εναντίον της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της «εφ΄όσον και εκείνοι επιθυμούν την Ειρήνη». Οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν επαναστάτες εξέφρασαν την ετοιμότητά τους για «ευρύτατη εκεχειρία» σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Mohammed Ali al-Houthi, επικεφαλής της Ανώτατης Επαναστατικής Επιτροπής. Η δήλωση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης των εμπλεκόμενων δυνάμεων να συμμετάσχουν στις συνομιλίες που έχουν προγραμματισθεί να γίνουν στην Σουηδία για τον τερματισμό του τρίχρονου εμφύλιου πολέμου της Υεμένης. Ο οποίος έχει προκαλέσει την χειρότερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων χρόνων που έχει προκαλέσει λιμό για εκατομμύρια κατοίκους της πάμπτωχης αυτής χώρας.

Παρ΄όλο που η ημερομηνία της ειρηνευτικής διάσκεψης δεν έχει ακόμη καθορισθεί, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Martin Griffiths είπε «πως κι αυτό θα γίνει σύντομα» και πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στην ελεγχόμενη από τους επαναστάτες Σαναά στα τέλη της εβδομάδας για να εξετάσει μαζί τους τις λεπτομέρειες.
Σε πρώτη ανάγνωση η ειρηνευτική πρόταση θεωρείται θετικό βήμα. Με τις αμερικανικές και βρετανικές κυβερνήσεις να έχουν αυξήσει την πίεση στην Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα αραβικά Εμιράτα να εφαρμόσουν κατάπαυση του πυρός στην Υεμένη.

Ορισμένοι σχολιαστές βλέπουν με σκεπτικισμό την τωρινή ειρηνευτική προσπάθεια των ΗΠΑ, Βρετανίας και Γαλλίας, που ήταν οι χώρες που υποστήριζαν με όπλα την Σαουδική Αραβία, στον πόλεμο εναντίον της Υεμένης, όταν ξεσπούσε το 2014 με την εξέγερση των Χούθι. Και εξέφραζαν απορία «γιατί τώρα οι Υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις και Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ, εμφανίζονται να δείχνουν ανθρωπιστικές ανησυχίες για την μαζική ανθρωπιστική καταστροφή με τις πρόσφατες δηλώσεις τους για κατάπαυση του πυρός και τερματισμό των συγκρούσεων».
Αποφασιστική σημασία για την αλλαγή της στάσης τους θεωρείται η δολοφονία (με εντολή του Οίκου Σαούντ) του Σαουδάραβα αντιστασιακού δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Όπως υποστηρίζεται η δολοφονία Κασόγκι έπαιξε ρόλο στην αμερικανική πρόταση για υπό όρους εφαρμογή της εκεχειρίας και τον έλεγχο των (από τις ΗΠΑ απεσταλμένων) όπλων στην Σ. Αραβία από τους ειρηνοποιούς του ΟΗΕ. Η Ουάσινγκτον επίσης απαιτεί από τους επαναστάτες Χούθι να αποσυρθούν από τα σαουδαραβικά σύνορα, απ΄όπου εκτοξεύουν πυραύλους που πλήττουν σαουδαραβικά εδάφη ως και την πρωτεύουσα Ριάντ, σε απάντηση για τις αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη.

Αμφισβητείται επίσης ο δυτικός ισχυρισμός πως το Ιράν ενισχύει με όπλα τους Χούθι, ενώ είναι γνωστή η διπλωματική υποστήριξη των ιρανών για λόγους θρησκευτικούς – χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις για αποστολή όπλων. Ο καταστροφικός πόλεμος στην Υεμένη, σε γενικές γραμμές έχει αγνοηθεί από τα αποκαλούμενα διεθνή Μέσα του Συρμού, προφανώς για να μην αποκαλυφθεί το μέγεθος της δυτικής υποστήριξης προς την Σαουδική Αραβία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης