"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.3 C
Trikala

Πρόταση τροπολογίας για το θέμα των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Πρόταση τροπολογίας για το θέμα  των εκπαιδευτικών αδειών κρατουμένων με αφορμή την υπόθεση Ρωμανού κατέθεσαν στον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης και Νίκος Τσούκαλης. Το κείμενο της προτεινόμενης τροπολογίας, έχει ως εξής:

  1. Σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του.
  2. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας, ύστερα από γνώμη του αρμοδίου Συμβουλίου του ΑΕΙ ή του ΤΕΙ, καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής της φοίτησης και των εξετάσεων του επιτυχόντος, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών συνθηκών κράτησης και της νομικής θέσης του κρατουμένου.
  3. Κατά τα λοιπά εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 55 Ν. 2776/99 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου,  αφού αντάλλαξε απόψεις με τους δύο Βουλευτές, επιφυλάχθηκε να μελετήσει την πρόταση που κατατέθηκε.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γιάννης Πανούσης τονίζει: «Η τροπολογία που καταθέσαμε είναι μέσα στο πνεύμα και του Συντάγματος και του νόμου και των ευρωπαϊκών συμβάσεων για να φύγουμε από το αδιέξοδο. Και δεν είναι προσωπική. Δεν είναι να λυθεί το πρόβλημα του Ρωμανού. Είναι ένα θεσμικό κενό που μπορεί να αφορά άλλους δέκα, είκοσι. Δεν μπορεί να τιμωρείται κάποιος διπλή, τριπλή και τετραπλή φορά για ένα έγκλημα που έκανε. Μία φορά τιμωρείσαι».

Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ σημειώνει ότι «το κεφάλαιο για τη μόρφωση των κρατουμένων λέγεται επικοινωνία με το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Άρα, οι εκπαιδευτικές άδειες, η ενημέρωση από τα ΜΜΕ, η αλληλογραφία έχουν να κάνουν με την κοινωνία, δεν έχουν να κάνουν με το να μορφώνεσαι στο κελί σου. Είναι σε άλλη λογική από αυτή που έχει πει ο υπουργός».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης