"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

11.5 C
Trikala

“Πωλείται” η Εγνατία Οδός – Ποιος θα γίνει ο “βασιλιάς των αυτοκινητόδρομων” για τις επόμενες δεκαετίες

lafarm

Σχετικά άρθρα

Την Πέμπτη 15 Ιουλίου κατά πάσα πιθανότητα, σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση θα ανοίξουν οι οικονομικές προσφορές για τον πολύκροτο διαγωνισμό της Εγνατίας Οδού. Οι δύο βασικοί μονομάχοι είναι από τη μία το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ-EGIS Projects και από την άλλη η κοινοπραξία VINCI-ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ΑΒΑΞ . Ο διαγωνισμός είναι στην τελική ευθεία και από την διαδικασία θα αποκαλυφθεί ο επενδυτής που θα αποκτήσει το μεγαλύτερο οδικό σύμπλεγμα της χώρας.

Βέβαια κανείς δεν περιμένει ότι το “σήριαλ” της Εγνατίας θα τελειώσει ανέφελα καθώς βάσει των διαδικασιών του ΤΑΙΠΕΔ, σε περίπτωση που οι δύο προσφορές διαφέρουν μέχρι και 15% (που είναι και το πιο πιθανό) τότε το Ταμείο θα ζητήσει ως οφείλει βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει  αναφορές για εκατέρωθεν προδικαστικές προσφυγές άλλα δεν επιβεβαιώνονται.

Ο διαγωνισμός για την Εγνατία Οδό ξεκίνησε με επτά ενδιαφερόμενους αλλά μέσω της εξέλιξης της διαγωνιστικής διαδικασίας τέθηκαν νοκ-άουτ σημαντικά σχήματα με τελευταίο εκείνο της ΑΚΤΩΡ.

Τι παραχωρείται

Το αντικείμενο της παραχώρησης είναι η Εγνατία Οδός, ένας οδικός άξονας, μήκους 658 χιλιομέτρων, με πλήρη έλεγχο προσβάσεων και διαχωρισμένο οδόστρωμα, που έχει ήδη κατασκευαστεί και βρίσκεται σε λειτουργία. Εκτείνεται από την Ηγουμενίτσα στην Περιφέρεια της Ηπείρου (βορειοδυτική ακτή της Ελλάδας) μέχρι τους Κήπους στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης (στον συνοριακό σταθμό με την Τουρκία).

Επίσης παραχωρούνται τρεις κάθετοι οδικοί άξονες, συνολικού μήκους 225 χιλιομέτρων, αποτελούν συνδέσεις της Εγνατίας Οδού με τις γειτονικές χώρες (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία).

Το σχήμα που θα αποκτήσει την Εγνατία Οδό ουσιαστικά θα γίνει ο “βασιλιάς” των οδικών παραχωρήσεων της χώρας έχοντας την πλειοψηφία των οδικών αξόνων που λειτουργούν.

Τι έχει συμβεί μέχρι σήμερα

Ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του μεγαλύτερου αυτοκινητόδρομου της χώρας από το ΤΑΙΠΕΔ είχε φτάσει σε τελικό στάδιο πέρυσι το Φθινόπωρο και τελικά στις 11 Δεκεμβρίου από τα 7 σχήματα που αρχικά διεκδικούσαν την παραχώρηση, προσφορά κατέθεσε μόνο το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Egis Projects.

Στη συνέχεια υπήρξαν προσφυγές από τα άλλα δύο σχήματα με αποτέλεσμα το ΤΑΙΠΕΔ να προχωρήσει σε επανάληψη της διαδικασίας. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των προσφορών ορίστηκε η 1η Απριλίου 2021 όπου κατέβηκαν τα δύο παραπάνω σχήματα.

Λίγο νωρίτερα, τον Μάρτιο, η ΑΚΤΩΡ είχε ζητήσει παράταση του διαγωνισμού για να υποβάλλει προσφορά μετά την απόφαση της Ισπανικής Roadis που συμμμετείχαν αρχικά από κοινού στην διαγωνιστική διαδικασία να αποσυρθεί από την κούρασα ιδιωτικοποίησης.

Επόμενο βήμα ήταν προσφυγή στο ΣτΕ με ασφαλιστικά μέτρα από την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις η οποία απερρίφθη και έτσι φτάσαμε στο σημερινό σημείο.

Η απόφαση του ΣτΕ άνοιξε τον δρόμο για να φτάσουμε στο τελικό στάδιο και πλέον μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί το μπρα ντε φερ των δύο φιναλίστ και ποιος θα γίνει ο “βασιλιάς των αυτοκινητόδρομων” για τις επόμενες δεκαετίες.

ypodomes

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης