Πόση “φυσική” ραδιενέργεια υπάρχει στα Τρίκαλα; Reviewed by Momizat on . Το ραδόνιο είναι ένα στοιχείο της φύσης. Είναι φυσικό ραδιενεργό αέριο, προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου, αλλά επειδή είναι αδρανές, θα "βγει" στην ατμόσφα Το ραδόνιο είναι ένα στοιχείο της φύσης. Είναι φυσικό ραδιενεργό αέριο, προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου, αλλά επειδή είναι αδρανές, θα "βγει" στην ατμόσφα Rating: 0

Πόση “φυσική” ραδιενέργεια υπάρχει στα Τρίκαλα;

Πόση “φυσική” ραδιενέργεια υπάρχει στα Τρίκαλα;

Το ραδόνιο είναι ένα στοιχείο της φύσης. Είναι φυσικό ραδιενεργό αέριο, προέρχεται από τη διάσπαση του ραδίου, αλλά επειδή είναι αδρανές, θα “βγει” στην ατμόσφαιρα, μόνο αν του “επιτραπεί” . Αν γίνει αυτό, ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία (κυρίως από τέσσερα θυγατρικά του στοιχεία). Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί, αλλά μπορεί και να συμβεί, από τα οικοδομικά υλικά γύρω μας, από ρωγμές σε τσιμεντένια δάπεδα κ.λπ. Ούτε είναι σίγουρο ότι θα εκλυθεί, ούτε είναι σίγουρο ότι θα δημιουργήσει ή θα συμβάλλει στη δημιουργία προβλημάτων υγείας. Ομως, πρέπει να το μετρήσουμε. Να ξέρουμε πόσο είναι στα Τρίκαλα και σε γύρω χωριά. Αυτό ακριβώς κάνει ένα ειδικό πρόγραμμα συνεργασίας του Δήμου Τρικκαίων με την Ελληνικη Επιτροπή Ατοιμικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ), στο πλαίσιο υποχρεώσης της χώρας μας από οδηγία της ΕΕ (δηλαδή, αν δεν ήταν υποχρέωση της χώρας, δεν θα το μετρούσαμε;).
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Δνσης Πολεοδομίας για το « Εθνικό πρόγραμμα μετρήσεων ραδονίου»:

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) στο πλαίσιο των θεσμικών αρμοδιοτήτων της και των συμβατικών υποχρεώσεων που προκύπτουν από την Εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει ξεκινήσει τη χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου ως προς τα επίπεδα συγκεντρώσεων ραδονίου σε οικίες σε ολόκληρη τη χώρα.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία εθνικού χάρτη συγκεντρώσεων ραδονίου, η οποία αποτελεί συμβατική υποχρέωση της χώρας μας προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, ο Δήμος Τρικκαίων συνεργάζεται με την Ε.Ε.Α.Ε. και ένας  μικρός αριθμός δοσιμέτρων ραδονίου (53), πρέπει να τοποθετηθεί σε κατοικίες του Δήμου μας, οι οποίες πρέπει   να είναι ισόγειες και κατοικήσιμες.

Από τα 53 δοσίμετρα, τα 32 θα τοποθετηθούν στη Δημοτική Ενότητα Τρικκαίων και τα υπόλοιπα σε  Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Τρικκαίων.

Στα πλαίσια  του προγράμματος αυτού, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν αίτηση συμμετοχής  στο τμήμα Περιβαλλοντικών Θεμάτων της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δήμου Τρικκαίων, από 11.11.2013 μέχρι  15.11.2013.

Δ/νση: Ασκληπιού 18 , 2ος όροφος

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2431351224  / 2431351225

 

Ε.Δ

Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ  ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ

ΖΩΗ ΠΙΣΚΟΪΑ ΤΟΠΟΓΡΑΦΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

Περισσότερες πληροφορέις για το ραδόνιο, στους παρακάτω συνδέσμους:

http://www.eeae.gr/gr/docs/president/_radonio.pdf 

http://www.eeae.gr/gr/index.php?fvar=html/president/_info_radon

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας