Πώς διαχειρίζονται τα πολιτιστικά ζητήματα στον Δ. Τρικκαίων; Reviewed by Momizat on . Τι συμβαίνει με τα πολιτιστικά του Δήμου; Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Αννας Χατζησοφιά, σεναριογράφου, η παράσταση "Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω Τι συμβαίνει με τα πολιτιστικά του Δήμου; Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Αννας Χατζησοφιά, σεναριογράφου, η παράσταση "Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω Rating: 0

Πώς διαχειρίζονται τα πολιτιστικά ζητήματα στον Δ. Τρικκαίων;

Τι συμβαίνει με τα πολιτιστικά του Δήμου; Σύμφωνα με ανακοίνωση της κ. Αννας Χατζησοφιά, σεναριογράφου, η παράσταση “Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτα να φορέσω”, ακυρώνεται, λόγω αλλαγής των δεδομένων που είχαν τεθεί μετά τη συμφωνία με τον Δήμο. Η κα Χατζησοφιά αναφέρει ότι, ουσιαστικά, αυξήθηκε το ποσό που θα έπρεπε να δοθεί στον Δήμο, παρότι είχε συμφωνηθεί κάτι διαφορετικό (μικρότερο, δηλαδή, ποσό). Υπενθυμίζουμε, μόνο, ότι ο “Ασκληπιός”, ως νομικό πρόσωπο που ασχολούταν και με τα πολιτιστικά, έχει καταργηθεί. Ακολουθεί η επιστολή της σκηνοθέτιδας (μέλους της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας The Artists) και σαφώς αναμένουμε την απάντηση του Δήμου, είτε ως προς το αν υπήρξε αυτή η συμφωνία και γιατί δεν τηρήθηκε – αν δεν τηρήθηκε – η πάγια γραμμή για απόδοση 20% στον Δήμο, είτε γιατί, αν δεν υπήρξε συμφωνία, πώς εμφανίστηκε τώρα μια νέα απαίτηση. Το θέμα είναι σοβαρό από την άποψη ότι, όλο το καλοκαίρι, οι τρικαλινοί πληρώνουν πανάκριβα εισιτήρια για πολλές παραστάσεις, ενώ, αντιθέτως, δεν ενισχύεται το Δημοτικό Θέατρο, που ουσιαστικά προσφέρει μόνο μία παράσταση τον χρόνο – πλην των εργαστηρίων, φυσικά, που έχουν διαφορετικό ρόλο και, έτσι κι αλλιώς, διαφορετικό “αποτέλεσμα”. Πάντως, το θέμα με τα πολιτιστικά στα Τρίκαλα πρέπει να ιδωθεί με διαφορετικό τρόπο: είναι άλλο ζήτημα η έλευση καλλιτεχνών και σχημάτων (φυσικό, αλλά και πολλές φορές ευπρόσδεκτο) και άλλο ζήτημα, είτε η ενστάλλαξη της δικής τους εμπειρίας στην πόλη, είτε, κυρίως, η ενθάρρυνση δημιουργίας από το ντόπιο μας υλικό. Το οποίο ασφκυκτιά και ψάχνει “δράση” καλλιτεχνική. Τώρα που έρχονται εκλογές, το θέμα μπορεί και πρέπει να συζητηθεί επί της ουσίας και όχι με γενικόλογες ατάκες του τύπου “θα ενισχύσουμε την τρικαλινή καλλιτεχνική ζωή”: σε ποια κατεύθυνση θα γίνει αυτό, με ποιους στόχους, με ποιες δράσεις, με ποια χρηματοδότηση;

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Ακολουθεί η επιστολή της κας Χαζτησοφιά:

Ζητάμε συγνώμη από τους Τρικαλινούς που δεν θα πραγματοποιήσουμε την προαναγγελθείσα παράσταση Γάμοι, Κηδείες και δεν έχω τίποτε να φορέσω, που είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη 13 Φλεβάρη, αλλά η αναβολή δεν βαρύνει εμάς.

Η παραγωγή της παράστασης είναι ομαδική του θιάσου σε συνεταιριστική βάση, με την μορφή Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας και με την στήριξη του Οργανισμού Εταιρικών Θιάσων του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών.

Δηλαδή τα έξοδα βαρύνουν όλους εξίσου και τα έσοδα μοιράζονται σε όλους εξ ίσου.

Το εισιτήριο μας είναι χαμηλό, 12 ευρώ και 10 μειωμένο. Στην περιοδεία κατά κανόνα παίζουμε είτε σε Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, είτε σε συνδιοργάνωση με Δήμους, που παραχωρούν το χώρο τους αφιλοκερδώς ή συμβολικό αντίτοιμο.

Με το ίδιο σκεπτικό απευθυνθήκαμε στον Δήμο Τρικκαίων και ζητήσαμε συνδιοργάνωση.

Το ποσοστό που μας ζητήθηκε για την χρήση του Πνευματικού Κέντρου, ήταν 12%, ιδιαίτερα υψηλό για συνδιοργάνωση με τον Δήμο. Σε αυτό αν προσθέσεις την αμοιβή ηλεκτρολόγου, ταμία, αφισοκολλητή και τα πάγια ανελαστικά έξοδα της περιοδείας, τύπωμα αφισών, εισιτηρίων, ενοικίαση βαν για μεταφορά σκηνικών-θιάσου κλπ, στην ουσία οι ηθοποιοί θα έπαιζαν δωρεάν, εκτός κι αν η παράσταση «έσπαζε ταμία» που λέμε, οπότε θα κέρδιζαν ένα μεροκάματο.

Επειδή όμως αρκετοί φίλοι Τρικαλινοί μας είχαν ζητήσει, όταν παίξαμε Λάρισα, να επισκεφθούμε και την πόλη τους, αποφασίσαμε να το κάνουμε, έστω και χωρίς κέρδος.

Να σημειώσουμε πως συνηγόρησε στην απόφαση μας το γεγονός, ότι  τα ξενοδοχεία Avanti City Resort και Λήθαιον αποφάσισαν να μας στηρίξουν και να μας χορηγήσουν την φιλοξενία τους, για το οποίο και τους ευχαριστούμε θερμά.

Η συνεννόηση με τον Δήμο έγινε μέσω διαφόρων αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων του Πολιτιστικού Οργανισμού, και του Αντιδημάρχου κ. Καρκανιά.

Λίγες μόνο ημέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία, δεχτήκαμε ένα τηλεφώνημα από εργαζόμενο στον Πολιτιστικό Οργανισμό, που μας ενημέρωνε ότι η συνδιοργάνωση δεν έγινε δεκτή (για λόγους που δεν μας γνωστοποιήθηκαν) και θα έπρεπε, αν θέλαμε να έρθουμε στα Τρίκαλα, να καταβάλουμε αντί του δώδεκα, είκοσι τοις εκατό.

Φυσικά αυτό το ποσοστό καθιστούσε απαγορευτική για μας την πραγματοποίηση της παράστασης. Έτσι τηλεφώνησα στον κ. Αντιδήμαρχο διαμαρτυρόμενη εκ μέρους όλου του θιάσου και λέγοντας του ότι στην πράξη δεν μας ήθελαν στα Τρίκαλα.

Μου απάντησε ότι είναι πάγια απόφαση του Δήμου, να εισπράττει ποσοστό 20%, για την παραχώρηση της αίθουσας του Πνευματικού Κέντρου, όταν δεν υπάρχει συνδιοργάνωση.

Δεν ξέρω πραγματικά το σκεπτικό του Δήμου Τρικκαίων, που τσουβαλιάζει μεγάλες Ενώσεις θεατρικών επιχειρηματιών (με εισιτήρια της τάξης των 17 και 20 ευρώ) με εταιρικούς θιάσους, αλλά αυτό απηχεί την αντίληψη του πάνω στην Πολιτιστική Πολιτική.

Ζητάμε και πάλι συγνώμη για την ματαίωση της επίσκεψης μας, αλλά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι με δική μας θέληση.

Ελπίζουμε στο μέλλον, με επόμενη δουλειά μας, να μπορέσουμε να σας επισκεφθούμε, με συνθήκες πιο φιλικής στην Τέχνη σε καιρό κρίσης, Δημοτικής Αρχής.

Για τον θίασο

Άννα Χατζησοφιά

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή