Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Η ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Εξετάσεις Επιλογής για τη φοίτηση στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έληξε στις 31 Μαΐου. Υποβλ Η ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Εξετάσεις Επιλογής για τη φοίτηση στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έληξε στις 31 Μαΐου. Υποβλ Rating: 0

Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Πώς θα εξεταστούν οι υποψήφιοι για το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων

Η ημερομηνία υποβολής αίτησης συμμετοχής στις Εξετάσεις Επιλογής για τη φοίτηση στην Α΄ τάξη Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Τρικάλων έληξε στις 31 Μαΐου. Υποβλήθηκαν συνολικά 123 αιτήσεις. Ο διευθυντής του σχολείου λαμβάνοντας υπόψη του τον αριθμό των αιτήσεων και την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή εισηγήθηκε στις υπηρεσίες του Υ.ΠΑΙ.Θ. ο αριθμός των εισακτέων για την επόμενη σχολική χρονιά να είναι 66 μαθητές. Η τελική απόφαση όμως θα ληφθεί από τον υπουργό Παιδείας. Οι Εξετάσεις Επιλογής θα γίνουν στις 23 και 24 Ιουνίου 2014 από δύο 5μελείς επιτροπές καθηγητών μουσικής από άλλους Νομούς και δεν απαιτούν προηγούμενη ενασχόληση με τη μουσική. Οι θεματικές ενότητες, στις οποίες θα αξιολογηθούν όλοι οι υποψήφιοι μαθητές με βάση τις εξετάσεις προηγουμένων ετών, είναι:

1. Αντίληψη ρυθμών. Ένας εξεταστής θα δώσει με παλαμάκια στον υποψήφιο ένα απλό ρυθμικό σχήμα το οποίο πρέπει μετά να επαναλάβει και ο υποψήφιος. Στόχος αυτής της εξέτασης είναι η διαπίστωση του κατά πόσο ο υποψήφιος αντιλαμβάνεται (αποτυπώνει) απλούς ρυθμούς. Στην επόμενη φάση, ζητείται απ’ τον εξεταζόμενο να συνοδέψει ρυθμικά με παλαμάκια το τραγούδι που επέλεξε για να εκτελέσει ο ίδιος.

2. Ακουστική ικανότητα. Στην αρχή ο υποψήφιος, ακούγοντας απ’ τον εξεταστή τυχαία λίγες επιλεγμένες νότες στο πιάνο, καλείται να αναγνωρίσει τη μεταβολή του τονικού ύψους και να την καταδείξει κινώντας το χέρι του, αναλόγως, προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Στη συνέχεια ο εξεταζόμενος πρέπει να απομνημονεύσει και να επαναλάβει σε ένα μη οικείο μεταλλόφωνο μερικές νότες (έως 5) που θα παίξει στο πιάνο ο εξεταστής. Ο υποψήφιος δικαιούται να ζητήσει την επανάληψη του θέματος χωρίς να έχει οπτική επαφή με τα πλήκτρα.

3. Φωνητική ικανότητα. Ο υποψήφιος καλείται να τραγουδήσει ενώπιον της Επιτροπής ένα τραγούδι της επιλογής του σε κανονικό τόνο. Ένας εξεταστής μετά του ζητάει να ξανατραγουδήσει σε υψηλότερο ή σε χαμηλότερο τόνο.

4. Διάκριση ηχοχρωμάτων. Όλοι οι υποψήφιοι ακούγοντας ταυτόχρονα το cdτου Υ.ΠΑΙ.Θ. καλούνται να ανταποκριθούν σε τέσσερα παιχνίδια. Στο πρώτο πρέπει να αναγνωρίσουν πόσες φορές επαναλαμβάνεται μία συγκεκριμένη και σύντομη μελωδία στη διάρκεια εκτέλεσης ενός μουσικού έργου. Η μελωδία παίζεται αρχικά μεμονωμένη δύο φορές. Στο δεύτερο πρέπει να σημειώσουν με αριθμό στο αντίστοιχο πλαίσιο πόσα μουσικά όργανα συμμετέχουν στην εκτέλεση ενός συγκεκριμένου μουσικού αποσπάσματος που μεταδίδεται. Στο τρίτο καλούνται να αναγνωρίσουν και να ονομάσουν κατά τις γενικές διακρίσεις Πνευστά, Κρουστά, Έγχορδα, την κατηγορία στην οποία ανήκουν τα μουσικά όργανα που ακούγονται σε 5 σύντομα αποσπάσματα έργων. Στο τέταρτο οι υποψήφιοι παρατηρούν σε ένα ειδικό έντυπο χαρακτηριστικά είδη μουσικής, που δίνονται σε τυχαία σειρά και που αντιστοιχούν στην ακρόαση αντίστοιχων μουσικών αποσπασμάτων. Το ζητούμενο σε αυτό το παιχνίδι είναι να αριθμήσουν οι υποψήφιοι τη σωστή σειρά μετάδοσης των αποσπασμάτων.

5. Μουσικό όργανο (προαιρετικά). Ο υποψήφιος, εφόσον το επιθυμεί ο ίδιος, θα ερμηνεύσει ένα μουσικό έργο της επιλογής του σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής. Η βαθμολογία αυτής της εξέτασης προστίθεται στις προηγούμενες και βγαίνει ο μέσος όρος.

Παρακαλούνται οι κηδεμόνες με τους υποψήφιους μαθητές να προσέλθουν στο σχολείο στις 11:30πμ την Πέμπτη 19 Ιουνίου για λεπτομερή ενημέρωση του τρόπου των Εξετάσεων Επιλογής και για την επιλογή του μουσικού οργάνου. Οι εξετάσεις, όπως αναφέραμε, δεν απαιτούν προαπαιτούμενη γνώση μουσικής. Στις 23 Ιουνίου πρέπει να βρίσκονται στο σχολείο όλοι οι υποψήφιοι στις 08:15πμ για την έναρξη των Εξετάσεων Επιλογής. Μαζί τους πρέπει να έχουν ένα στυλό, ένα μολύβι και μία γομολάστιχα. Η χρήση κινητών τηλεφώνων και οπτικοακουστικών μέσων απαγορεύεται αυστηρά. Η αρχική ομαδική εξέταση των υποψηφίων της 23ης Ιουνίου στη διάκριση ηχοχρωμάτων δεν επαναλαμβάνεται.

     Ο διευθυντής

                Παπακώστας Βασίλειος

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή