Πώς θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ για τον νομό Τρικάλων Reviewed by Momizat on . Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι να δουν ποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον εξωφρενικό φόρο που επέβαλε μέσω του ΕΝΦΙΑ. Αν κα Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι να δουν ποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον εξωφρενικό φόρο που επέβαλε μέσω του ΕΝΦΙΑ. Αν κα Rating: 0

Πώς θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ για τον νομό Τρικάλων

Πώς θα υπολογιστεί ο νέος ΕΝΦΙΑ για τον νομό Τρικάλων

Στάση αναμονής κρατούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι να δουν ποιες αλλαγές προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στον εξωφρενικό φόρο που επέβαλε μέσω του ΕΝΦΙΑ. Αν και χθες επισημοποιήθηκε η παράταση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου της πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι περιμένουν να ακούσουν πρώτα τις επίσημες ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον υπολογισμού του φόρου στις περιοχές που οι αντικειμενικές τιμές “τρελάθηκαν” και μετά να δούν και τις διορθώσεις στα εκκαθαριστικά.

Του Αλέξανδρου Κλώσσα

Πηγή:www.capital.gr

Πάντως, πηγές του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωναν ότι οι αλλαγές θα διορθώνουν όλα τα λάθη που έχουν γίνει στα οικόπεδα. Η κυβέρνηση έχει “στοχοποιήσει” τους 4.000 οικισμούς, όπου οι αντικειμενικές τιμές έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη, και υπόσχεται ότι θα διορθώσει τον παραλογισμό με τον οποίο αποφάσισε το υπουργείο Οικονομικών να καλύψει το κενό που δημιουργούσε η έλλειψη στοιχείων για τις συγκεκριμένες περιοχές.

Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών έχουν βάλει και πάλι στο τραπέζι τον ΕΝΦΙΑ ετοιμάζοντας τις αλλαγές που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που ανέκυψαν. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε ο υπουργός Οικονομικών από το βήμα της βουλής, ο νέος υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με βάση την περσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Γιώργου Μαυραγάνη, με την οποία όριζε τιμές στις 457 περιοχές της χώρας που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικών τιμών.

Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιοχές το ύψος του ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί ακόμα και στο 1/10 σε σχέση με τον αρχικό υπολογισμό. Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης Μαυραγάνη, κρύβει κινδύνους για αρκετούς ιδιοκτήτες οικοπέδων, κυρίως στην Αττική, που φέτος πλήρωσαν λιγότερα σε σχέση με πέρυσι. Αν και επίσημη απάντηση δεν υπάρχει, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι αλλαγές να επηρεάσουν μόνο τις περιοχές που αυξήθηκε ο φόρος σε σχέση με πέρυσι και όχι αυτές που ο φόρος μειώθηκε.

Τεχνικά τώρα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την έναρξη του Γ΄ Θερινού Τμήματος της Βουλής στις 26 Αυγούστου, με την οποία θα αλλάζει τα δύο περιβόητα πλέον άρθρα του νόμου τα οποία, εκτόξευσαν το φόρο στα οικόπεδα και προβλέπουν τα εξής:

«Κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, καθώς και τα ειδικά κτήρια της υποπαραγράφου γ΄ της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της Δηµοτικής Ενότητας στην οποία βρίσκονται. Αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στη Δηµοτική Ενότητα, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης του οικείου Δήµου και, αν δεν έχουν καθοριστεί τιµές ζώνης στο Δήµο, εντάσσονται στην κατώτερη τιµή ζώνης της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

«Αν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή, στην οποία δεν έχουν καθοριστεί µε τις αποφάσεις που προβλέπονται στο προηγούµενο εδάφιο, συντελεστής οικοπέδου (Σ.Οικ.), συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου (Σ.Α.Ο.), λαµβάνονται οι χαμηλότεροι Σ.Οικ., συνολική τιµή εκκίνησης του οικοπέδου και Σ.Α.Ο. της ζώνης µε τη χαµηλότερη τιµή ζώνης της οικείας Δηµοτικής Ενότητας, όπως ορίζονται κάθε φορά στις αποφάσεις του Υπουργού Οικονοµικών που εκδίδονται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 41 του ν.1249/1982. Αν δεν έχουν καθοριστεί τέτοιες ζώνες και τέτοιοι συντελεστές στη Δηµοτική Ενότητα, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές του οικείου Δήµου, και, αν δεν έχουν καθοριστεί ούτε στο Δήµο, λαµβάνονται οι κατώτερες αντίστοιχες τιµές της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

Η αλλαγή των συγκεκριμένων άρθρων θα σημαίνει ότι ο νέος ΕΝΦΙΑ για τα οικόπεδα θα υπολογιστεί στις περισσότερες τουλάχιστον περιοχές με βάση τις αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων στις 457 περιοχές της χώρας που είχε καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών με απόφαση του υφυπουργού Γιώργου Μαυραγάνη πέρυσι τον Ιούνιο. Οι περιοχές και οι τιμές που όριζε η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών ειδικά για τον Ν. Τρικάλων είναι οι εξής:

 

Τρικάλων

Αιθήκων 9,00 €
Βασιλικής 12,00 €
Γόμφων 12,00 €
Εστιαιώτιδας 12,00 €
Καλαμπάκας 13,00 €
Καλλιδένδρου 12,00 €
Καστανιάς 12,00 €
Κλεινοβού 11,50 €
Κόζιακα 12,00 €
κοιν. Ασπροποτάμου 12,00 €
κοιν. Μυροφύλλου 7,00 €
κοιν. Νεράιδας 7,00 €
Μαλακασίου 13,00 €
Μεγάλων Καλυβίων 12,00 €
Οιχαλίας 10,00 €
Παληοκάστρου 10,00 €
Παραληθαίων 10,00 €
Πελλιναίων 12,00 €
Πιαλείων 10,00 €
Πινδαίων 7,00 €
Πύλης 9,00 €
Τρικκαίων 8,00 €
Τυμφαίων 12,00 €
Φαλωρείας 12,00 €
Φαρκαδόνας 9,00 €
Χασίων 12,00 €
Πηγή capital.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή