Πώς και γιατί δεν ηττήθηκε από τρία κόμματα ο Κ. Αγοραστός Reviewed by Momizat on . Τι είναι πολιτική; Μην είν’ οι δρόμοι μας; Μην είν’ οι αποχιονισμοί; Μην είν’ οι γεωτρήσεις; Μηδέ οι δρόμοι μας είναι, μηδέ οι αποχιονισμοί, μηδέ κι οι γεωτρήσε Τι είναι πολιτική; Μην είν’ οι δρόμοι μας; Μην είν’ οι αποχιονισμοί; Μην είν’ οι γεωτρήσεις; Μηδέ οι δρόμοι μας είναι, μηδέ οι αποχιονισμοί, μηδέ κι οι γεωτρήσε Rating: 0

Πώς και γιατί δεν ηττήθηκε από τρία κόμματα ο Κ. Αγοραστός

Πώς και γιατί δεν ηττήθηκε από τρία κόμματα ο Κ. Αγοραστός

Τι είναι πολιτική;
Μην είν’ οι δρόμοι μας;
Μην είν’ οι αποχιονισμοί;
Μην είν’ οι γεωτρήσεις;
Μηδέ οι δρόμοι μας είναι, μηδέ οι αποχιονισμοί, μηδέ κι οι γεωτρήσεις.
Η έγκαιρη πρόβλεψη των πολιτικών καταστάσεων είναι.
Και αυτή, δεν την είχαν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η ΔΗΜΑΡ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία. Μπορεί να την είχαν κάποια στελέχη, αλλά δεν φάνηκε αυτό. Αντιθέτως, φάνηκε ότι οι τοπικές ηγεσίες – που προφανώς μετέφεραν εικόνα στα κεντρικά τους – θεωρούσαν ότι «δεν χτυπιέται ο Αγοραστός». Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι έκαναν λάθος. Και θα μπορούσαν, αν είχαν συνασπιστεί, να είχαν «χτυπήσει» τον επανεκλεγέντα περιφερειάρχη.

 

Του Θανάση Μιχαλάκη

 

Πριν τα στοιχεία, μια διευκρίνιση και μια υπενθύμιση.

Η διευκρίνιση:
Εντάσσουμε το ΠΑΣΟΚ της Θεσσαλίας στις αντι-Αγοραστό δυνάμεις, επειδή ακριβώς συγκρότησε εναντίον του συνδυασμό (με τη ΔΗΜΑΡ). Αρα, δεν είχε «φιλική» σχέση, όπως οι ηγεσίες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν στην κυβέρνηση (άλλο παράδοξο / καιροσκοπισμός / ρεαλισμός – διαλέγετε και παίρνετε – αυτό).

Η υπενθύμιση:
Στις περιφερειακές εκλογές του 2010, αρχικώς η ΝΔ θεωρούσε ότι ο Απ. Παπατόλιας θα κέρδιζε άνετα τη Θεσσαλία, «βάφοντάς» τη πράσινη. Όταν οι «γαλάζιοι» μυρίστηκαν διάφορα συμβάντα εντός ΠΑΣΟΚ, άλλαξαν γραμμή και ενίσχυσαν τα μάλα τον Κ. Αγοραστό.

Τα στοιχεία

Το συμπέρασμα το οποίο διατυπώθηκε ως ορισμός στην αρχή, δεν είναι τυχαίο. Με βάση τα αποτελέσματα, τόσο του πρώτου, όσο και του δεύτερου γύρου, αποδεικνύεται ότι ο Κ. Αγοραστός μπορούσε να χάσει.
– Εάν στόχος ήταν να χάσει

– Εάν υπήρχε κοινός υποψήφιος της δυναμικότητας και δυναμικής Τσιλιμίγκα

– Εάν εμφανιζόταν ομόνοια

– Εάν δινόταν σοβαρή και σκληρή μάχη, σε αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Με άλλα λόγια, τα στοιχεία δείχνουν ότι η υποψηφιότητα Τσιλιμίγκα – ή μια παρόμοιου στυλ – ήταν ιδανική για να αλλάξει ηγεσία στην Περιφέρεια.
Τα στοιχεία λένε:

Ο Κ. Αγοραστός εξασφάλισε τη νίκη από τη δυτική Θεσσαλία στον πρώτο γύρο, αφού στην ΠΕ Τρικάλων έλαβε 48.115 ψήφους (53,08%) και στην ΠΕ Καρδίτσας (45,88%)ψήφους (45,88%)

Αναλυτικά, έλαβε:
ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: 64.712 (39,66%)
ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: 36.104(36,21%)
ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 48.115(53,08%)

ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 37.149 (45,88%)
ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: 3.511 (47,24%)

 

Στον δεύτερο γύρο, εκτόξευση υπήρξε μόνο στους νομούς της δυτικής Θεσσαλίας, ενώ στον νομό Λάρισας, κέρδισε με απειροελάχιστη διαφορά 89  ψήφων, παρότι για πολλή ώρα, βρισκόταν πίσω στο «σκορ».

Τα αποτελέσματα (χρησιμοποιούμε αυτά του ΥΠΕΣ) λένε:

ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ: 72.503 (50,03%)
ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ: 46.211 (51,26%)
ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 46.528 (62,19%)

ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 38.484 (58,65%)
ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ: 4.444 (68,46%)

 

 

Δείτε το και σε αντιπαράσταση

  Α ΚΥΡΙΑΚΗ Β ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ 64.712 (39,66%) 72.503 (50,03%)
ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 36.104 (36,21%) 46.211 (51,26%)
ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 48.115 (53,08%) 46.528 (62,19%)
ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 37.149 (45,88%) 38.484 (58,65%)
ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ 3.511 (47,24%) 4.444 (68,46%)

 

 

Από την άλλη πλευρά, η υποψηφιότητα Τσιλιμίγκα αύξησε μεν τρομερά τις ψήφους και τα ποσοστά της στον δεύτερο γύρο, αλλά όχι τόσο, ώστε να είναι ικανή να κερδίσει τον αντίπαλό της:

  Α ΚΥΡΙΑΚΗ Β ΚΥΡΙΑΚΗ
ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ 37.529 72.414
ΠΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 13.818 43.932
ΠΕ ΤΡΙΚΑΛΩΝ 13.072 46.528
ΠΕ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 11.551 28.292
ΠΕ ΣΠΟΡΑΔΩΝ 464 2.047

Παρατηρούμε ότι η αύξηση είναι εντυπωσιακή. Αυτό οφείλεται στην κατεύθυνση πλήθους ψηφοφόρων άλλων συνδυασμών, να στηρίξουν τη σύνδεση ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα, ποιοι τον ψήφισαν, αλλά σαφώς ήταν αντιπολιτευόμενοι.
Με δύο αιρέσεις. Η πρώτη, ότι ο Χρ. Μιχαλάκης στο «κάστρο» των Τρικάλων έχασε περίπου 1.600 ψήφους, ενώ σε όλους τους άλλους νομούς, ο Κ. Αγοραστός πρόσθεσε ψήφους στο ενεργητικό του.
Η δεύτερη, ότι ακριβώς ο «αέρας» της πρώτης Κυριακής από τα Τρίκαλα, έπαιξε σημαντικό ρόλο.

Και, φυσικά, ως υπενθύμιση ότι το άθροισμα των ψήφων όλων των αντιπάλων του Κ. Αγοραστού, είναι πολύ πάνω από τις ψήφους του. Αυτό σημαίνει ότι: κάποιοι ετεροδημότες δεν ήρθαν, κάποιοι ψήφισαν λευκό/άκυρο και κάποιοι ψήφισαν Αγοραστό…

 

 

Πολιτικά συμπεράσματα

Ξεκινώντας από το τελευταίο, δεν μπορεί να εξαχθεί κομματικού τύπου συμπέρασμα. Ότι, δηλαδή, όλοι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ ή εγάλο τμήμα ψηφοφόρων του ΚΚΕ ή μεταφέρθηκε υ0πέρ Τσιλιμίγκα. Αυτό είναι μόνο εικασίες.

tsilim1Συμπέρασμα μπορεί αν είναι:
1. Ενας «γερός» αντίπαλος θα μπορούσε να «χτυπήσει» στα ίσα στον νυν περιφερειάρχη

2. Οι ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ δεν διείδαν ότι στην ανατολική Θεσσαλία, υπήρχε σοβαρό πρόβλημα για τον Κ. Αγοραστό. Το μεγαλύτερο στη Λάρισα, όπου η αποχώρηση της Ρένας Καραλαριώτου και η καθυστέρηση επιλογής νέου υποψήφιου αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, σε συνδυασμό με μια «κούραση» των Λαρισαίων από το είδος της εφαρμοζόμενης πολιτικής, είχαν παίξει τον ρόλο τους. Επίσης, η διαμάχη που ξέσπασε στη Μαγνησία με τα γεγονότα του κ. Αλεξόπουλου στην αρχή της θητείας, η καθυστέρηση αξιοποίησης της κας Κολυνδρίνη σε έναν σημαντικό νομό, όπως αυτής της Μαγνησίας, η μη ορθή διαχείριση της ανόητης αντιπαλότητας των δύο νομών, ήταν σημαντικά στοιχεία.

2. Από την άλλη, όμως,  ο κ. Αγοραστός είχε πολλά θετικά. Στη δυτική Θεσσαλία ειδικά, δεν είχε αντιπολίτευση. Ούτε γενικά είχε αντιπολίτευση, αλλά στη Λάρισα, τουλάχιστον, ακούγονταν κάποιες φωνές.

Αλλά σε Τρίκαλα και Λάρισα, οι κ. Μιχαλάκης και Τσιάκος «αλώνιζαν». Δρόμοι, γεωτρήσεις, δρομάκια, παρεμβάσεις, έργα μεγάλα ή μικρά, σχολεία, αποχιονισμοί (για να μιλήσουμε για τα Τρίκαλα), ήταν σε εβδομαδιαία βάση στην επικαιρότητα. Ο Χρ. Μιχαλάκης δεν είχε κανέναν απολύτως αντίπαλο, παρά μόνο… τον εαυτό του!

3. Δεν ασκήθηκε καμία αντιπολίτευση στον κ. Αγοραστό. Ούτε καν, όταν υπήρχε άσχημο αποτέλεσμα για την εκτροπή του Αχελώου. Ο ίδιος πέρασε αβρόχοις ποσί τον σκόπελο, αφού, επί της ουσίας δεν «απολογήθηκε» αλλά και ουδείς πολιτικός, του ζήτησε εξηγήσεις. Στα μικρότερα ζητήματα, όπως αυτό της παράδοξης επανεμφάνισης μελέτης για την ανάπτυξη διπόλου ανατολικής vs δυτικής Θεσσαλίας, αντίπαλος ήταν… ο Χρ. Μιχαλάκης, υπερασπιζόμενος την ανάγκη ισόρροπης ανάπτυξης.
Γενικά, μπορεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο να ακούγονταν αντιδράσεις, αλλά καμία από αυτές δεν έφτανε καν στα μέσα ενημέρωσης των 4 νομών. Μπορεί να υπήρχαν – και υπήρχαν – πάρα πολλές διαφωνίες, με πλήθος παρεμβάσεων, αλλά ουδέποτε οι ίδιοι οι αντιδρώντες οργάνωσαν κάτι. Κάποιες συνεντεύξεις Τύπου στη Λάρισα, αφορούσαν κυρίως τη Λάρισα.
Όταν, δε, αποχώρησε και ο Απ. Παπατόλιας από την αξιωματική αντιπολίτευση, χάθηκε και η μοναδική ευκαιρία να υπάρξει άσκηση δομικής και ουσιαστικής αντιπολίτευσης.
dioti14. Υπάρχει ένα έλλειμμα πολιτικής. Ή μάλλον, μια άσκηση διαφορετικής πολιτικής. Στην ανατολική Θεσσαλία οι παρεμβάσεις ήταν συγκριτικά λιγότερες από τη δυτική Θεσσαλία. Αλλά ήταν πιο ουσιαστικές, ενώ αυτές σε Τρίκαλα και Καρδίτσα αφορούσαν – ακόμη! – σε υποδομές Οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί από την εποχή του Β΄ ΚΠΣ… Αλλά αυτό, είναι μια άλλη ιστορία.
Πάντως, η μάχη στη δυτική Θεσσαλία κερδίθηκε στην καθημερινότητα, στα έργα, σε αυτά που ο καθένας θέλει να δει. Ενώ σε Λάρισα και Καρδίτσα αφορούσε είτε σε μικροπολιτική είτε, κυρίως, σε «κανονική» πολιτική. Δηλαδή, στο τι ακριβώς επιδίωκε και επιθυμούσε ως γραμμή η περιφερειακή αρχή. για τη Θεσσαλία. Ουσιαστικά, ο κ. αγοραστός κινήθηκε έξυπνα, «αποτάσσοντας» την ταμπέλα του τέως νεοδημοκράτη βουλευτή, αποκηρύσσοντας εν μέρει τα μνημόνια και  ασχολούμενος ουσιαστικά με πλήθος έργων. Αυτό έκανε, αυτό θα συνεχίσει να κάνει. Κι όταν ολοκληρωθεί, για παράδειγμα, η ψηφιακή ανάδειξη Μετεώρων και Ολύμπου, θα είναι δικαιωμένος.
5. Επομένως, υπήρχε «χώρος» να «χτυπηθεί» ο κ. Αγοραστός: τα μεγάλα έργα και η γενική πολιτική αντιπαράθεση σε σχέση με το όραμα για τη Θεσσαλία. Αν, δηλαδή, υπήρχε μια σαφής αντίθεση στο μοντέλο που προωθείται και η ανταπαραβολή άλλου μοντέλου, θα υπήρχε η δυνατότητα να υπάρχει ντέρμπι. Αυτό, όμως, θα προϋπέθετε από τις ηγεσίες των τριών κομμάτων, να αντιληφθούν την κατάσταση, να αποφασίσουν να «επιτεθούν» στον περιφερειάρχη, να βρουν κοινό υποψήφιος, εκτός κομματικής γραμμής, να αποφασίσουν πού θα κινηθούν και να… κινηθούν. Δεν είναι εύκολο αυτό. Όμως, το εγχείρημα Καλογιάννη, γιατί κέρδισε; Ναι, ήταν κοουρασμένος ο Λαρισαίος από τη εποχή Τζανακούλη και «ξέσπασε» στη Ρένα. Αλλά δεν ήτα μόο αυτό, ούτε, κυρίως, αυτό. Ηταν η σύμπνοια, οι ανοιχτές διαδικασίες, το όραμα, οι στόχοι, η συμμπόρευση. Αυτά ακριβώς που ουδείς εκ των τριών ηγεσιών αντιλήφθηκε.
Αν, ας πούμε, είχαν συμφωνήσει και οι τρεις από την αρχή στο πρόσωπο του Αγρελιώτη καρδιοχειρουργού, τι θα γινόταν;
Θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να λειτουργήσει όπως σε άλλες περιφέρειες, όπως αυτή της Πελοποννήσου, με μη κομματικό υποψήφιο;  Είχε αντίληψη ότι μπορεί από μόνος του να κερδίσει την Περιφέρεια; Και πώς; Με λειψή πολιτική και με ουδεμία ανάδειξη θέματος; Με εξαιρετικά αργή εκκίνηση της εκστρατείας; Με μη στόχευση σε ένα – έστω – πολιτικό ή περιφερειακό ζήτημα;
Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να θεωρήσει ότι ασκεί «κυβερνητική αντιπολίτευση» και να «πιέσει» τη ΝΔ;
Θα μπορούσε η ΔΗΜΑΡ να στηρίξει κάποιον που θα είχε την πιθανότητα να κερδίσει, ώστε και στις ευρωεκλογές να μη «μαυριστεί» το κόμμα;
Επειδή, όμως, οι υποθέσεις είναι ενάντια στην ιστορική πραγματικότητα, η ουσία είναι ότι ο . Αγοραστός θα θέσει τις βάσεις για τη Θεσσαλία του 2020.
Σε πέντε χρόνια θα έχει παρουσιάσει πολύ και καλό έργο. Θα είναι μόλις 56 ετών. Οι συνεργάτες του, επίσης νέοι. Εκλογές θα έχουν διεξαχθεί και μάλλον θα έχει αλλάξει η κυβέρνηση. Θα υπάρχει κανείς να τον αντιμετωπίσει;

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή