Πώς σε μια μέρα το Μνημόνιο έγινε… παρελθόν Reviewed by Momizat on . Εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μία μόλις μέρα και πριν ακόμη την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης κατάργησαν σειρά μνημονιακών Εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μία μόλις μέρα και πριν ακόμη την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης κατάργησαν σειρά μνημονιακών Rating: 0

Πώς σε μια μέρα το Μνημόνιο έγινε… παρελθόν

Πώς σε μια μέρα το Μνημόνιο έγινε… παρελθόν

Εν ριπή οφθαλμού, μέσα σε μία μόλις μέρα και πριν ακόμη την ανακοίνωση των προγραμματικών δηλώσεων, οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης κατάργησαν σειρά μνημονιακών νόμων και δεσμεύσεων, προχωρώντας σε μία σειρά καταιγιστικών μέτρων.

Μάλιστα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης το είπε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο: “Με την κυβέρνησή μας, τελειώνουν η τρόικα και τα μνημόνια, όσοι εφαρμοστικοί νόμοι έχουν ψηφιστεί, θα καταργηθούν σταδιακά, αλλά άμεσα”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος το απόγευμα -εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου- τόνισε ότι το Μνημόνιο έχει λήξει και ότι η νέα κυβέρνηση θα προτείνει νέο πρόγραμμα.

Η βροχή των εξαγγελιών των υπουργών προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Αθηνών να κατακρημνιστεί και τα ομόλογα να καταγράψουν σημαντική άνοδο.

Συνοπτικά με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη από τους υπουργούς υλοποιούνται οι εξής προεκλογικές δεσμεύσεις:

Άμεση αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ
– Επαναπρόσληψη του προσωπικού που είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα
– Επαναφορά του προστατευτικού πλαισίου για τις απολύσεις
– Νέες προσλήψεις κυρίως για τα τμήματα παροχών των ασφαλιστικών φορέων, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Υπουργείου και τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ)
– Κατάργηση του νόμου για την πολιτική επιστράτευση των απεργών
– Επαναφορά των αρμοδιοτήτων του οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
– Επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
– Κατάργηση των μνημονιακών ρυθμίσεων που μειώνουν τις συντάξεις και αυξάνουν τα όρια ηλικίας
– Κατάργηση της ρήτρας θανάτου και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις
– Επανεξέταση του μαθηματικού τύπου για την απονομή του εφάπαξ
– Επαναφορά της σύνταξης των 300 ευρώ για τους ανασφάλιστους υπερήλικες και τους ομογενείς
– Επαναφορά της 13ης σύνταξης για όσους συνταξιούχους λαμβάνουν μέχρι 700 ευρώ το μήνα
– Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών – Νομοθετική ρύθμιση για τα κόκκινα δάνεια
– Δωρεάν ρεύμα για 300.000 οικογένειες που αντιμετωπίζουν οξύ οικονομικό πρόβλημα
– Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΔΕΗ, του ΑΔΜΗΕ, των ΕΛΠΕ, των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας
– Απομακρύνθηκαν τα κάγκελα μπροστά από τη Βουλή
– Κατάργηση φυλακών τύπου “Γ”
– Κατάργηση της τράπεζας Θεμάτων για την Α΄και Β΄Λυκείου
– Κατάργηση των εξετάσεων που θα προσμετρούνταν σε ποσοστό για την είσοδο στην ανώτατη εκπαίδευση
– Διεύρυνση των επιστημονικών πεδίων στη Γ’ Λυκείου, έτσι ώστε να δοθούν περισσότερες ευκαιρίες για σπουδές στους υποψηφίους σε τμήματα που είναι κοντά στην περιοχή κατοικίας τους
– Επιστροφή των αιωνίων φοιτητών, κατάργηση νόμου που ορίζει τη διαγραφή τους
– Διευκόλυνση μετεγγραφών
– Επαναπρόσληψη από την επόμενη σχολική χρονιά καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης και ειδικά των Επαγγελματικών Λυκείων, που καταργήθηκαν οι ειδικότητες τους
– Επιστροφή των σχολικών φυλάκων και των καθαριστριών που απολύθηκαν
– Κατάργηση του ενός συγγράμματος στα πανεπιστήμια
– Ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα
– Μείωση συμμετοχών στα φάρμακα, κατάργηση εισιτηρίου 5 ευρώ στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων και του 1 ευρώ της συνταγογράφησης

Τα ερωτήματα που ευλόγως τίθενται μετά από τη θύελλα των εξαγγελιών είναι το κόστος και οι πηγές προέλευσης των πόρων προκειμένου να στηριχθούν τα παραπάνω μέτρα.
Ωστόσο το απόγευμα της Τετάρτης ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας με δημοσιογράφους, επιχείρησε να υποβαθμίσει τις όποιες ανησυχίες, τονίζοντας ότι ενδιαφερόμαστε για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Επισήμανε δε τη βούληση της κυβέρνησης να συζητήσει με ιδιώτες όποια πρόταση ή πρωτοβουλία τεθεί από μέρους τους.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πού θα βρεθούν τα χρήματα για την στήριξη των φτωχών νοικοκυριών χωρίς ρεύμα, νερό ή τηλέφωνο κτλ. ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξήγησε ότι “όταν μιλάμε ότι δεν θα μείνει κανένα νοικοκυριό χωρίς ρεύμα ή τρόφιμα, αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν οι επιχειρήσεις που προσφέρουν αυτά τα αγαθά”, προσθέτοντας ότι έχει ετοιμαστεί ειδικό πρόγραμμα επ’ αυτού.
Όσο για τους εταίρους; Το Βερολίνο γκρίνιαξε για τις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα συμφώνησε ότι η Ευρώπη πρέπει να φύγει από τη λογική της λιτότητας και να δώσει στο εξής μεγαλύτερο βάρος στις πολιτικές ανάπτυξης.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή