"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.2 C
Trikala

Πώς συνετρίβη το ελληνικό F-16 που σκότωσε 10 πιλότους στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας

lafarm

Σχετικά άρθρα

Νεκροί οι σμηναγοί Παν.Λάσκαρης, 35 ετών, και Αθαν.Ζάγκας 31 ετών – Ανείπωτη τραγωδία σε άσκηση του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε – Νεκροί ακόμη οκτώ Γάλλοι και 21 τραυματίες – Το ελληνικό μαχητικό παρέσυρε αεροσκάφη και ελικόπτερα στην πίστα του αεροδρομίου – Καθηλώθηκαν τα ελληνικά F-16 Block 50 – Τριήμερο πένθος στις ένοπλες δυνάμεις

Παγκόσμιο σοκ και δέος έχει προκαλέσει το τρομακτικό αεροπορικό δυστύχημα που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας όταν διθέσιο ελληνικό F-16 συνετρίβη μέσα στην πίστα του αεροδρομίου σκοτώνοντας τους δύο χειριστές, παρασύροντας στο θάνατο ακόμη οκτώ αεροπόρους από τη Γαλλία και τραυματίζοντας 21 στρατιωτικούς από τη Γαλλία και την Ιταλία πολλοί εκ των οποίων φέρουν σοβαρά εγκαύματα.

Το διθέσιο ελληνικό F-16 Block 50, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά που μεταστάθμευαν στην αεροπορική βάση Lol Llanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συμμετέχοντας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), είχε μόλις εντολή για απογείωση. Ηταν 16:40, ώρα Ελλάδος, της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της πιο δύσκολης φάσης στην πτήση, και μόλις το ελληνικό F-16 είχε ξεκολλήσει από τον αεροδιάδρομο, για κάποιο άγνωστο λόγο το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος έφυγε προς τα δεξιά και συνετρίβη στην πίστα της αεροπορικής βάσης.

Οι δύο Έλληνες πιλότοι που έχασαν τη ζωή τους, δηλαδή ο σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο και ο σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, σκοτώθηκαν την ώρα που το F-16 χτύπησε στο έδαφος.

«Φαίνεται ότι οι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους είναι Έλληνες υπήκοοι και (οι υπόλοιποι) οκτώ Γάλλοι», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ραχόι ερωτηθείς σε απευθείας μετάδοση από το ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

Η κατάσταση των 21 τραυματιών

Από τους 21 τραυματίες είναι 11 είναι Γάλλοι και οι 10 Ιταλοί. Επτά από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ισπανίας στο protothema.gr, από τους 13 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, οι επτά φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ η κατάσταση των πέντε κρίνεται σταθερή.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τρεις από τους τραυματίες να βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένας ακόμα φαίνεται να έχει υποστεί ακρωτηριασμό.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό Αλ.Τσίπρα

Για το τραγικό δυστύχημα με το ελληνικό F 16 στην Ισπανία ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχο Τουρνά. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΑ να τον κρατάει συνεχώς ενήμερο για το συμβάν. Ακολούθως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον απερχόμενο υπουργό Άμυνας Νίκο Δένδια από τον οποίο επίσης ζήτησε συνεχή ενημέρωση.

Σε δήλωσή του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε τα εξής: «Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης