"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Ο Τσίπρας ζήτησε συνέδριο το σαββατοκύριακο & “ξεκαθάρισματα λογαριασμών”

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

 

 

 

 

Tsipras A

 

Ενώ ως σήμερα ο πρωθυπουργός ήθελε πρώτα να κλείσει η συμφωνία και μετά να αρχίσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8, η πλευρά Τσίπρα ζήτησε την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου – κάτι που ήταν πρόταση του Αριστερού Ρεύματος ως τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το θέμα του διαρκούς συνεδρίου αυτό το σαββατοκύριακο στο τραπέζι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να αποσπάσει ένα «Ναι» ή «Οχι» στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα- που ζητούσε διαρκές συνέδριο- μετά από τον ελιγμό Τσίπρα υποστηρίζει ότι το διαρκές συνέδριο μπορεί μόνο να επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις του κανονικού συνεδρίου και όχι να τις αλλάξει.

Κατατέθηκε και πρόταση για δημοψήφισμα εντός του κόμματος

Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, καθώς αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να κριθούν οι συλλογικές διαδικασίες του Κόμματος για την επόμενη περίοδο. Στη συνεδρίαση, η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας επέμεινε στην πρόταση για συντεταγμένες διαδικασίες και Έκτακτο Συνέδριο τον Σεπτέμβρη, ενώ κατόπιν αιτήματος για άμεση απόφαση, κατατέθηκαν προτάσεις για δημοψήφισμα ή Διαρκές Συνέδριο τις επόμενες μέρες.

Από την πλευρά Τσίπρα θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει άμεσα η περίοδος της εσωστρέφειας, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά της μειοψηφίας έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό, που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο» και πιθανότατα εκεί αναφερθεί και στις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Την ίδια ώρα, τρία στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, με δήλωσή τους καλούν την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις.

Στη δήλωση του υπογράφουν ο Αντώνης Νταβανέλος, ο Στάθης Λεουτσάκος και η Σόφη Παπαδόγιαννη, τονίζεται ότι ο μόνος δρόμος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Αναλυτικά το κείμενο:

1. Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως τις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στο μνημόνιο 3, και να προχωρήσει ενεργοποιώντας το λαϊκό παράγοντα, στο σχεδιασμό της εναλλακτικής λύσης απέναντι στους εκβιασμούς των δανειστών.

2. Ζητήσαμε την άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής το σαββατοκύριακο, η οποία με βάση το καταστατικό, τις συνεδριακές αποφάσεις, τη λαϊκή εντολή των εκλογών της 25ης Γενάρη και του δημοψηφίσματος στις 5 Ιούλη, έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να επιστρέψει στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Ζητούμε την άμεση σύγκληση του Διαρκούς Συνεδρίου, πριν συναφθεί οποιαδήποτε νέα μνημονιακή συμφωνία, ώστε το κόμμα να μη βρεθεί προ τετελεσμένων. Το Διαρκές Συνέδριο έχει καταστατική δημοκρατική υποχρέωση να απορρίψει τη μνημονιακή συμφωνία και να καλέσει την κυβέρνηση να τηρήσει το αντιμνημονιακό- προοδευτικό της πρόγραμμα.

4. Το γεγονός ότι ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσειςκαι μάλιστα σε ριζική αντίθεση με τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ερήμην των συλλογικών του οργάνων συνιστά ακύρωση του Καταστατικού και καθιστά αυτές τις αποφάσεις έκθετες και αντικαταστατικές.

5. Η τήρηση των συλλογικών δημοκρατικών διαδικασιών στο κόμμα, η εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων και η τήρηση της λαϊκής εξουσιοδότησης και εντολής που μας δόθηκε στις 25 Γενάρη και στο δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη, αποτελούν απαραβίαστες αρχές για το κόμμα, αναπόδραστη καταστατική μας υποχρέωση και θεμελιώδη βάση της ενότητάς μας. Η διεξαγωγή κορυφαίων δημοκρατικών συλλογικών διαδικασιών, όπως ενός έκτακτου Συνεδρίου δεν μπορεί να αποφασίζονται μόνο και μόνο ως απόπειρα να επικυρώσουν εκ των υστέρων απαράδεκτα μνημονιακά τετελεσμένα, τα οποία μάλιστα παραβιάζουν τη λαϊκή εντολή.

Οσο δε αφορά την πρόταση για εσωκομματικό δημοψήφισμα, σημειώνουμε ότι θα είναι τουλάχιστον παράδοξο λίγες εβδομάδες μετά το μεγάλο Οχι» στο λαϊκό δημοψήφισμα, το κόμμα που πρωτοστάτησε στη μάχη της 5ης Ιούλη να ζητά τώρα από τα μέλη του να εγκρίνουν το «Ναι» στο μνημόνιο 3. Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τα μέλη του δεν υπάρχει άλλος δημοκρατικός και καταστατικός δρόμος από την άμεση επιστροφή στις αντιμνημονιακές ρίζες του.

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Λαφαζάνη γίνεται με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης