"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

14.6 C
Trikala

Ρυπογόνος εγκατάσταση στο Βαλτινό Τρικάλων

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Περιφέρειας Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας με προσωπική του απόφαση, αδιαφορώντας πλήρως και αγνοώντας τις αποφάσεις της τοπικής Κοινότητας Βαλτινού και Δήμου Τρικκαίων, έδωσε άδεια να εγκατασταθεί μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση βιορρευστών, ισχύος 500kwe, λίγες μόνο δεκάδες μέτρα από το ποτάμι και τα σπίτια του χωριού.

ΦΥΣΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ : Οι πολίτες του Βαλτινού στην πρώτη γραμμή του αγώνα, την ώρα που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων κρύβονται

Ποια λαϊκή βούληση και ποιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας; Οι γραφειοκράτες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποφασίζουν και διατάσσουν στέλνοντας στα τάρταρα δημοκρατικές αποφάσεις και μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, που είναι επώδυνες και καταστροφικές για την περιοχή και συγκεκριμένα για το χωριό Βαλτινό.

Για την ιστορία: Εδώ και ένα χρόνο οι κάτοικοι του χωριού σύσσωμα εναντιώθηκαν στην αυθαίρετη εγκατάσταση μονάδας με καύση βιορρευστών για τον απλούστατο λόγο να μην καταδικαστεί ολόκληρη η περιοχή σε υποβάθμιση.

Στη γενική τους συνέλευση εκδόθηκε ομόφωνη απόφαση του τοπικού συμβουλίου (και της συνέλευσης) εναντίον της διαφαινόμενης εγκατάστασης μιας τόσο ρυπογόνου μονάδας δίπλα στα σπίτια τους και στο ποτάμι της περιοχής.

Στη συνέχεια η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου όσο και το δημοτικό συμβούλιο Τρικάλων ομόφωνα γνωμοδότησαν αρνητικά σ’ αυτό το ενδεχόμενο, πεπεισμένοι άπαντες από την επιχειρηματολογία και τους επιστημονικά διατυπωμένους ισχυρισμούς των κατοίκων.

Περαιτέρω: Το περιφερειακό συμβούλιο επικύρωσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με τεράστια πλειοψηφία αρνήθηκε να συγκατανεύσει στην εγκατάσταση της εν λόγω ρυπαρής μονάδας.

Ελα, όμως, που ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είχε άλλες βουλές. Χωρίς να λάβει υπόψη του τις προηγηθείσες τοπικές (δημοκρατικότατες) διαδικασίες, εντελώς αυθαίρετα και με μια οπωσδήποτε ολοκληρωτική νοοτροπία αποφάσισε να χορηγήσει την άδεια στον επιχειρηματία υπό τη σιωπηρή συναίνεση των κυβερνητικών βουλευτών (και των «επιτελείων» τους).

Μια τέτοια αυθαιρεσία δείχνει τον στρεβλό δρόμο που έχει πάρει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την επαφή της με τις τοπικές κοινωνίες, που κατά τα άλλα τις αποκαλεί κύτταρα της δημοκρατίας.

Κακή η άσκηση εξουσίας από τα κυβερνητικά στελέχη – δεν καταλαβαίνουν το κακό που κάνουν στη χώρα; Επενδύσεις να ’ναι κι ό,τι να ’ναι; Κόντρα στην κοινωνία αλλά και την ίδια τη Φύση;

Ομως οι κάτοικοι του χωριού είναι αποφασισμένοι: «Εάν δεν καταργηθεί αυτή η απόφαση θεσμικά, τότε θα την καταργήσει… το Βαλτινό».

Το όνομα του εγώ αποφασίζω και αδιαφορώ για τις αποφάσεις σας (συντρίβω τη λαϊκή βούληση) γραμματέα είναι Νικόλαος Ντίτορας και είναι εντεταλμένος της κυβέρνησης, διορισμένος κατευθείαν από το Μαξίμου.

Πόθεν, αλήθεια, αντλεί τέτοια δύναμη για αυθαίρετες, προσωπικές του αποφάσεις; Είναι όντως προσωπικές ή εκτελεί εντολές άνωθεν (ή «έξωθεν»); Ιδού, θαυμασία ευκαιρία να απαντήσει – και στην τοπική κοινωνία αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα.

Να μην αρκούνται μόνο στα λόγια ότι είναι αριστεροί· να το αποδεικνύουν και στην πράξη, στην καθημερινότητα και στη σπουδαιότητα αυτής.

Αλλη συμπεριφορά περιμέναμε από τα στελέχη μιας αυτοαποκαλούμενης αριστερής κυβέρνησης, πιο ήπια, πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική και, τέλος, περισσότερο δημοκρατική· αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…

Γιώργος Σταματόπουλος

φωτό ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης