Σήμερα η συναυλία – αφιέρωμα στον Μπαχ Reviewed by Momizat on . Το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, ανοίγει την αυλαία των θερινών του εκδηλ Το Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, ανοίγει την αυλαία των θερινών του εκδηλ Rating: 0

Σήμερα η συναυλία – αφιέρωμα στον Μπαχ

Σήμερα η συναυλία – αφιέρωμα στον Μπαχ

afissa_bachΤο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων του τμήματος Πολιτισμού – Αθλητισμού της Δ/νσης Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Τρικκαίων, ανοίγει την αυλαία των θερινών του εκδηλώσεων, με ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στον  Johann Sebastian Bach, μια ανεπανάληπτη φυσιογνωμία της Μπαρόκ μουσικής.

Η εκδήλωση  θα πραγματοποιηθεί  τη Δευτέρα 26 Μαΐου 2014 και ώρα 20.00, στο Πνευματικού Κέντρου  του Δήμου Τρικκαίων.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Η μουσικολόγος κ. Κυρίτση Λαμπρινή θα μιλήσει για την ζωή και το έργο του μεγάλου Συνθέτη.

Στο μουσικό μέρος της εκδήλωσης θα λάβουν μέρος , σπουδαστές – καθηγητές, μουσικά σύνολα και η νεανική χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Τρικάλων.

 

Ο Johann Sebastian Bach, γεννήθηκε στο Αιζεναχ της Θουριγγίας στις 21 Μαρτίου του 1685 και πέθανε στη Λειψία στις 28 Ιουλίου του 1750. Είναι ο διασημότερος από μια μεγάλη και διακεκριμένη οικογένεια μουσικών . Ήταν ο απόλυτος χειριστής και δάσκαλος της πολυφωνίας , όπως φαίνεται από τα « Κατά Ματθαίον Πάθη», τα « Κατά Ιωάννη Πάθη», τις Καντάτες, το « Καλά συγκερασμένο κλειδοκύμβαλο» μια σειρά από Πρελούδια και Φούγκες σε όλες τις κλίμακες και πολλά άλλα έργα. Παράλληλα όμως έγραψε και πολλές απλές μελωδίες αρκετές από τις οποίες καταγράφτηκαν στο « Τετράδιο της Άννας Μαγκνταλένα Μπαχ»  και που προορίζονταν κυρίως για την εκπαίδευση των παιδιών του. Ήταν στην εποχή του ο μεγαλύτερος ίσως δεξιοτέχνης του κλαβιέ , εξίσου ικανός στο όργανο και στο τσέμπαλο. Το 1747 ο Μπαχ επισκέφθηκε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο το 2ο της Πρωσσίας στο ανάκτορο του στο Πότσνταμ όπου αυτοσχεδίασε πάνω σε πολλά από τα όργανα που είχε ο μουσικόφιλος μονάρχης.

Αυτοσχεδίασε επίσης πάνω σ’ ένα θέμα που τούδωσε ο ίδιος ο αυτοκράτορας . Αργότερα, με βάση αυτό το θέμα, ο Μπαχ συνέθεσε ένα Ricercare σε τρία  μέρη, ένα Ricercare σε έξι μέρη μια σειρά από 10 Κανόνες  κι ένα Τρίο για Φλάουτο, Βιολί και Μπάσο κοντίνουο.  Ολ’ αυτά μαζί σχημάτισαν ένα αριστούργημα της τέχνης της Φούγκας που ονομάστηκε «Μουσική προσφορά» και αφιερώθηκε στον Φρειδερίκο.

Αφήστε το σχόλιο σας