Σήμερα παρουσιάζεται ο νέος Τριγωνοψαρούλης Reviewed by Momizat on . Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών σήμερα Σάββατο θα είναι στο Βιβλιοπωλείο Κηρήθρες μαζί με το καινούριο του βιβλίο, Τ Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών σήμερα Σάββατο θα είναι στο Βιβλιοπωλείο Κηρήθρες μαζί με το καινούριο του βιβλίο, Τ Rating: 0

Σήμερα παρουσιάζεται ο νέος Τριγωνοψαρούλης

Σήμερα παρουσιάζεται ο νέος Τριγωνοψαρούλης

kirΟ Βαγγέλης Ηλιόπουλος, ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών σήμερα Σάββατο θα είναι στο Βιβλιοπωλείο Κηρήθρες μαζί με το καινούριο του βιβλίο, Τριγωνοψαρούλη μην εμπιστεύεσαι ΠΟΤΕ…αχινό!
Σε μια Χριστουγιεννιάτικη ατμόσφαιρα τα παιδιά θα ακούσουν και θα δημιουργήσουν μαζί του έναν δικό τους ονειρεμένο κόσμο.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 6.30 το απόγευμα στις 28 Δεκεμβρίου 2014 στο χώρο του Βιβλιοπωλείου Κηρήθρες στη Γλάστωνος 13, (πεζόδρομος, δίπλα στη Νομαρχία).

” Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος συνεχίζει με μια ακόμα ιστορία του ακαταμάχητου Τριγωνοψαρούλη του να παρακολουθεί από απόσταση ανάσας τις κοινωνικές εξελίξεις.
Παρεμβαίνει με έξυπνες ανατρεπτικές ιστορίες, δείχνοντας στα παιδιά με διλήμματα, τις συγκρούσεις και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αδικία, την διάκριση, τον εκφοβισμό”

Μυρσίνη Ζορμπά
Πρόεδρος Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964. Οι γονείς του, έλληνες της διασποράς, μεγάλωσαν στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο της Αιγύπτου με καταγωγή από την Πάτρα και την Κρήτη, και από την Ικαρία και την Κύπρο. Οι φήμες λοιπόν ότι στις φλέβες του ρέει Μεσόγειος μάλλον αληθεύουν.

Μεγάλωσε σε έναν μαγικό κήπο στην Αγία Παρασκευή Αττικής. Σήμερα, με τη γυναίκα του και τα δυο παιδία τους, ζουν μεταξύ Παιανίας Αττικής και Άκολης Αιγιάλειας.

Σπούδασε Παιδαγωγικά και Θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Από το 1984 εργάζεται στην πρωτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση.

Το 1995 εκδόθηκε “Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας»(Εκδόσεις Δελφίνι), το πρώτο του βιβλίο για παιδιά.

Το 1997 κυκλοφόρησε το βιβλίο «Ο Τριγωνοψαρούλης» (Εκδόσεις Πατάκη). Το διαφορετικό ψάρι έγινε ο πιο διάσημος έλληνας σύγχρονος λογοτεχνικός ήρωας. Πέρα από την Ελλάδα και την Κύπρο οι περιπέτειές του μεταφράστηκαν και κυκλοφόρησαν στην Κορέα και στην Κίνα, ενώ για την παρουσίασή του σε σχολεία και λογοτεχνικά φεστιβάλ έχουν μεταφραστεί στην Ιταλία, στη Βουλγαρία και στη Γερμανία.

 

Από τότε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος έχει γράψει πολλά βιβλία για παιδιά και νέους. Πολλά από αυτά κυκλοφορούν και σε άλλες χώρες όπως Ιρλανδία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Σερβία, Μαλαισία, Κορέα και  Κίνα, στην οποία κυκλοφόρησαν και τα εφτά βιβλία του Τριγωνοψαρούλη. Το βιβλίο «Από Μικέλε προς Φώτη», το οποίο έγραψε σε συνεργασία με τον ιταλό συγγραφέα Λουτσάνο Κομίντα (1954 – 2011) και τη μεταφράστρια Βασιλική Νίκα, κυκλοφόρησε συγχρόνως σε Ελλάδα και Ιταλία, ενώ αργότερα στην Ισπανία (στα καταλανικά) και στην Γερμανία.

 

Βιβλία του έχουν τιμηθεί με βραβεία και επαίνους:

 

Η περιπέτεια της ζαρωμένης κάλτσας –  Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1996, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

Ο Τριγωνοψαρούλης – Έπαινος Αντιγόνη Μεταξά 1998, από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου

 

Έτοιμος από καιρό – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 1999

 

Η Βαλίτσα με τις τρεις τσαγιέρες – Εύφημη Μνεία Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς για τη θεατρική διασκευή του βιβλίου, σε συνεργασία με το Βαγγέλη Παπαδάκη

 

Καφέ Αηδιαστικό Μπαλάκι – Βραβείο Λογοτεχνικού Περιοδικού «Διαβάζω» 2004

 

Παίξε το ανάποδα – Βραβείο Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς 2006

 

Κι οι ιστορίες μεταναστεύουν – Έπαινος Μορφωτικού Κέντρου της Πρεσβείας της Αιγύπτου.

 

Κείμενά του έχουν εικονογραφήσει οι Έλληνες εικονογράφοι:

Νικόλας Ανδρικόπουλος – Λήδα Βαρβαρούση – Νικήτας Γεράκης – Βασίλης Γρίβας – Χρήστος Δήμος -Λίλα Καλογερή – Ναταλία Καπατσούλια – Γιώργος Καραχρήστος – Έλλη Κελεμένδρη – Έφη Λαδά – Γαρυφαλιά Λευθέρη – Βίκτωρ Μοσχόπουλος – Πωλίνα Παπανικολάου – Διατσέντα Παρίση – Στέφανος Ρόκος (Έπαινος ΕΒΓΕ για το εξώφυλλο του βιβλίου Παίξε το ανάποδα) -Γιώργος Σγουρός – Ντανιέλα Σταματιάδη – Εύη Τσακνιά – Μαρία Τσαμπούρα – Κατερίνα Χαδουλού – Πέτρος Χριστούλιας κ.ά.

Επίσης οι Ιταλο : Chiara Fedele (Έπαινος ΕΒΓΕ για το βιβλίο του Όταν ο Βιβλιοπόντικας συνάντησε την Τίτα Γραβιέρα)  – Marina Marcolin – Carla Menea – Frantzeska Kozanti – Germano Oviani, η νοτιοαφρικανή   Marjorie Van Heerden, η αγγλίδα Helen Pooley και ο βούλγαρος Stefan Georgiev

Η εικαστικός Έφη Βάγκνερ εμπνεύστηκε από το παραμύθι του για μεγάλους «Θάλασσες του έρωτα, ουτοπικές» (Εκδόσεις Έλιξ 2010) και δημιούργησε εικαστικά έργα τα οποία το κοινό είδε στην ομώνυμη έκθεσή της  που ταξίδεψε στην  Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αίγινα και στο Παρίσι. Εκθέσεις με έργα τους από εικονογραφήσεις παραμυθιών του έχουν επίσης πραγματοποιήσει ο Νικόλας Ανδρικόπουλος, η Έφη Λαδά και η Chiara Fedele

Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί από τους συνθέτες Δέσποινα Σουγιούλ, Κώστα Θωμαϊδη, Σπύρο Λάμπρου και Γιώργο Χριστιανάκη. Έχουν παιχτεί τα θεατρικά του: «Ο Τριγωνοψαρούλης, ο Μαυρολέπιας κι ο τελευταίος ιππόκαμπος», «Ο Βιβλιοπόντικας», «Παραμύθια να τα φας στο πιάτο» «ΟΙΚΟλογήματα»  και «Ο Τριγωνοψαρούλης επιστρέφει» το οποίο είναι και το πρώτο έργο του το οποίο γράφτηκε αρχικά ως θεατρικό, μετά από παραγγελία του Νέου Θεάτρου Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τη συγγραφή λογοτεχνικών έργων ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος  επισκέπτεται σχολεία και βιβλιοθήκες όπου συναντά τους μικρούς αναγνώστες του, μεταφράζει λογοτεχνικά έργα για παιδιά, σχεδιάζει προγράμματα για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και ασχολείται με την προώθηση της παιδικής λογοτεχνίας με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές καθώς και με άρθρα του σε περιοδικά. Για μια δεκαετία ήταν συνεργάτης των περιοδικών «Το παιδί κου κι εγώ» και «Παράθυρο στην εκπαίδευση» καθώς και της παιδικής εφημερίδας «Φινιστρίνι».

Σήμερα αρθρογραφεί στο περιοδικό «Σύγχρονο Νηπιαγωγείο».

Το 2013 ανακηρύχθηκε από την Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Αγγελιαφόρος Ψυχικής Υγείας στα σχολεία.

Από το 1994 είναι μέλος του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ – Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, του οποίου είναι πρόεδρος από το 2008.

 

Αφήστε το σχόλιο σας