"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

36.6 C
Trikala

Σαμαρίνα: Πρόσφυγες και ντόπιοι έφτιαξαν τις λακκούβες στους δρόμους

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τις λακκούβες στους δρόμους της Σαμαρίνας Γρεβενών, του ψηλότερου χωριού των Βαλκανίων (1.450 υψόμετρο), επιδιόρθωσαν πρόσφατα εθελοντές- κάτοικοι του χωριού σε συνεργασία με ομάδα προσφύγων που φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία της περιοχής. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρωτοβουλία ανήκει στον κ. Γιώργο Κωνσταντίνου που κατοικεί τα τελευταία 30 χρόνια στο Βερολίνο, κατάγεται, όμως, από το φημισμένο βλαχοχώρι της Πίνδου και τα τελευταία χρόνια συνηθίζει να περνά εκεί τα καλοκαίρια του.

Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΑΠΕ ΜΠΕ, αποφάσισε να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία όταν από συνομιλίες του με τους πρόσφυγες που του έλεγαν ότι όλη μέρα κάθονται στα ξενοδοχεία του χωριού, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα και θα ’θελαν με κάποιον τρόπο να βοηθήσουν έστω ως ένδειξη μικρής ανταπόδοσης της φιλοξενίας που έχουν επιδείξει οι κάτοικοι στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ο Γιώργος Κωσταντίνου αναφέρει ότι αφού έλαβαν την άδεια από την Κοινότητα της Σαμαρίνας, μια ολόκληρη ημέρα την αφιέρωσαν στην επιδιόρθωση των δρόμων. Στην εθελοντική εργασία έλαβαν μέρος δέκα άτομα από τις δομές προσφύγων που φιλοξενούνται στα τέσσερα ξενοδοχεία του ορεινού οικισμού, ενώ συμμετείχαν και τα παιδιά τους που ως «μικρομάστορες» μετέφεραν στους μεγαλύτερους νερό και υλικά. Στην εθελοντική προσπάθεια των προσφύγων και ντόπιων του χωριού συνέδραμε επίσης εθελοντικά και ο “Κλένι” ένας οικονομικός μετανάστης από την Αλβανία που ζει χρόνια στο χωριό.

Στη Σαμαρίνα όπως και σε πολλά χωριά του ορεινού όγκου των Γρεβενών η φιλοξενία προσφύγων ξεκίνησε το 2016 και με αυξομειώσεις του αριθμού των φιλοξενουμένων συνεχίζεται έως σήμερα. Η τελευταία μεγάλη ομάδα προσφύγων που έφθασε στο χωριό ήρθε από τον καταυλισμό της Μόριας και προέρχεται από τα υψίπεδα του Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης