Σαν βγεις στον πηγαιμό για το σχολείο, να εύχεσαι να μη γλιστράει ο δρόμος… Reviewed by Momizat on . Ηταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό. Τέσσερις δάσκαλοι από την Καρδίτσα, που πήγαιναν χθες το πρωί να αναλάβουν υπηρεσία, δηλαδή να διδάξουν μαθητ Ηταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό. Τέσσερις δάσκαλοι από την Καρδίτσα, που πήγαιναν χθες το πρωί να αναλάβουν υπηρεσία, δηλαδή να διδάξουν μαθητ Rating: 0

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το σχολείο, να εύχεσαι να μη γλιστράει ο δρόμος…

Σαν βγεις στον πηγαιμό για το σχολείο, να εύχεσαι να μη γλιστράει ο δρόμος…

Ηταν αναμενόμενο κάποια στιγμή να συμβεί και αυτό. Τέσσερις δάσκαλοι από την Καρδίτσα, που πήγαιναν χθες το πρωί να αναλάβουν υπηρεσία, δηλαδή να διδάξουν μαθητές, παρά λίγο να σκοτωθούν λίγο πριν τη Λαμία… Η ειρωνεία είναι ότι το αυτοκίνητο σταμάτησε σε σίτα, πάνω από το Νοσοκομείο της Λαμίας, στις γνωστές στροφές, που είναι έτσι κι αλλιώς επικίνδυνες.
Μπορεί να φταίει η ολισθηρότητα του δρόμου (έβρεχε και εκεί), μπορεί ο οδηγός, μπορεί οτιδήποτε. Σημασία έχει το ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί σε όλη τη χώρα μετακινούνται κατά ομάδες ελέω κρίσης, κινούνται σε δυσπρόσιτα σημεία της χώρας, με απαράδεκτο οδικό δίκτυο. Εχουν μια θέση κάπου, αλλά δεν φτάνουν τα λεφτά για να νοικιάσουν σπίτι, οπότε, αν είναι τυχεροί και κατάγονται από κοντινό τόπο, μετακινούνται καθημερινώς. Μοιράζονται τα έξοδα, αλλάζουν ανά βδομάδα το αυτοκίνητο μετακίνησης και κάθε πρωί, χαράματα, ξεκινούν. Και επειδή είναι σε ομάδες, αν πρόκειται για καθηγητές, περιμένουν να τελειώσουν όλοι το ωράριό τους, επομένως, πρόσθετη ταλαιπωρία για τον γυρισμό. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε παραδείγματα: όλοι έχουμε κάποιον γνωστό, συγγενή ή φίλο που βρίσκεται σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμη και στον νομό μας συμβαίνει αυτό. Για Φαρκαδόνα, για Καλαμπάκα, για Γρεβενά, για τα ορεινά…

Κι όλα αυτά, αποτέλεσμα της πολιτικής των τελευταίων ετών, με τα κενά που δεν υπήρχαν, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, στο κείμενο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας.
Χθες, αποφεύχθηκε το μοιραίο για 4 ανθρώπους, 4 δασκάλους. Ναι, αυτούς που μαθαίνουν τα πρώτα γράμματα στα παιδιά.

Θανάσης Μιχαλάκης

ΥΓ: Ισως οι μονίμως βάλλοντες κατά των εκπαιδευτικών για όλα τα δεινά της εκπαίδευσης, της χώρας, ίσως και του πλανήτη, να σκεφτούν λίγο, ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ανθρώπινη ζωή.

 

Ακολουθούν, το κείμενο και οι φωτογραφίες (ανοίγουν καλύτερα με δεξί κλικ) από το lamiareport.gr, καθώς και η ανακοίνωση του Συλλόγω ΠΕ ΦΘιώτιδας

Δρομολόγια θανάτου κάνουν καθημερινά πολλοί δάσκαλοι, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στα σχολεία τους….
Στο αυτοκίνητο που βλέπετε στις φωτογραφίες του LamiaReport επέβαιναν τέσσερις δάσκαλοι από την Καρδίτσα, που καθημερινά πηγαινοέρχονται από την Καρδίτσα στη Φθιώτιδα, αφού οι δυο από αυτούς διδάσκουν σε σχολείο του Μώλου και οι άλλοι δυο στα Καμένα Βούρλα.
Χθές στις 7:30΄ το πρωί ο 48χρονος οδηγός λόγω ολισθηρότητας έχασε τον έλεγχο στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ακριβώς στο ύψος του νοσοκομείου Λαμίας.
Το αυτοκίνητο βγήκε εκτός δρόμου και αφού έφερε τούμπες κατέληξε στον μαντρότοιχο, πάνω από τα επείγοντα του νοσοκομείου. Ο οδηγός και οι τρεις συναδέλφισσές του δασκάλες, που επέβαιναν, διακομίσθηκαν τραυματισμένοι στο νοσοκομείο Λαμίας, ευτυχώς όχι σοβαρά.

«Με βροχές, με χιόνια, κάθε μέρα είμαστε υποψήφια θύματα στους δρόμους. Πολλοί συνάδελφοι πάνε σε άλλους νομούς κάνοντας πολλά χιλιόμετρα καθημερινά…», είπε μεταξύ άλλων στο LamiaReport δάσκαλος από τη Φθιώτιδα, ο οποίος τονίζει ότι πέρα από τον κίνδυνο είναι και τα έξοδα που έχουν γονατίσει τους δασκάλους που κάνουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά.

Η ανακοίνωση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ

Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Πλ. Πάρκου 13

35100 Λαμία

Τηλ. Fax: 2231021280

e-mail: sepefth@gmail.gr

http://sylekpfth.blogspot.gr

Λαμία, 13/11/2013

Αριθμ. Πρωτ: 182

 

ΠΡΟΣ

Μέλη μας

ΜΜΕ

 

Με αφορμή το δυσάρεστο τροχαίο ατύχημα συναδέλφων μας στον δρόμο Δομοκού Λαμίας ο ΣΕΠΕΦΘ εκφράζει την ειλικρινή του συμπαράσταση στους 4 συναδέλφους. Ευτυχώς τα τραύματα θεωρούνται ελαφρά , αλλά τα ψυχολογικά δύσκολα επουλώνονται.

Δρομολόγια θανάτου κάνουν  καθημερινά πολλοί συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα για να πάνε στα σχολεία τους. Ιδιαίτερα φέτος πολλοί εκπαιδευτικοί κάτω από πιέσεις και με το φόβο της απόλυσης αναγκάζονται και υπηρετούν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους. Με τα τεχνητά πλεονάσματα του Υπουργείου Παιδείας εκατοντάδες  εκπαιδευτικοί εξοστρακίστηκαν πολλά χιλιόμετρα μακριά από τις θέσεις όπου η εκπαίδευση για χρόνια τους είχε ανάγκη. Με τον κατακρεουργημένο μισθό να μην φτάνει να νοικιάσουν σπίτι στον τόπο που τοποθετήθηκαν, με οικογένεια και παιδιά που έχουν ανάγκη ή με άλλα σοβαρότερα προβλήματα (υγείας, προστασίας συγγενικών ατόμων), αναγκάζονται να κάνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιόμετρα.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και την ανεύθυνη στάση της πολιτείας, καθημερινά οι συνάδελφοι μας δίνουν τον αγώνα της μόρφωσης των παιδιών μας, προσπαθώντας να κρατήσουν όρθια τη δημόσια εκπαίδευση που το υπουργείο και οι παράγοντές του επιχειρούν να διαλύσουν. Μέσα σε τέτοιες συνθήκες απειλούνται με δήθεν αξιολογήσεις (άραγε και στις ικανότητες αποφυγής ατυχημάτων;) και επικοινωνιακά παρουσιολόγια.

Ευχόμαστε και πάλι ταχεία ανάρρωση στους συναδέλφους μας. Ο ΣΕΠΕΦΘ στέκεται δίπλα τους και τους θυμίζει ότι πάνω απ’ όλα προέχει η σωματική μας ακεραιότητα και η ψυχική μας ηρεμία.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ. Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΣΑΠΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                     ΚΑΙΛΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή