"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

22.8 C
Trikala

Σαν σήμερα 9 Οκτωβρίου 1967 δολοφονήθηκε ο Τσε Γκεβάρα

lafarm

Σχετικά άρθρα

 

Σαν σήμερα, στις 9 Οκτωβρίου του 1967, δολοφονήθηκε ο μεγάλος Αργεντίνος κομμουνιστής επαναστάτης και διανοητής Ερνέστο Τσε Γκεβάρα. Έπεσε νεκρός από τις σφαίρες ενός υπαξιωματικού του Βολιβιανού στρατού μέσα στο σχολείο του χωριού Λα Ιγκέρα, όπου κρατούταν αιχμάλωτος. Την προηγούμενη μέρα ο Τσε τραυματισμένος και με αχρηστευμένο στη μάχη όπλο είχε πέσει στα χέρια του Βολιβιανού στρατού και των αμερικανών πρακτόρων της CIA που καθοδηγούσαν και έδιναν τις εντολές στην επιχείρηση εξόντωσης του ίδιου και της ομάδας ανταρτών που τον ακολουθούσε.

«Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος τα συμφέροντα, υπερασπιζόμενος της υπόθεση όλων όσων ζουν κάτω από την εκμετάλλευση και την καταπίεση σε αυτήν την ήπειρο. Ο Τσε έπεσε υπερασπιζόμενος την υπόθεση των φτωχών και των ταπεινών αυτής της γης. Και ακόμη και οι πιο άσπονδοι εχθροί του δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τον παραδειγματικό τρόπο και την ανιδιοτέλεια με την οποία υπερασπίστηκε αυτή την υπόθεση» θα πει στην περίφημη ομιλία του στην Αβάνα, στις 18 Οκτωβρίου του 1967, ο ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.

Το σώμα του Τσε θάφτηκε σε μυστικό τόπο (αποκαλύφθηκε μόλις στις 28 Ιουνίου του 1997) και αυτό δείχνει τον τρόμο που ένιωθαν οι δολοφόνοι του μπροστά στην τεράστια προσωπικότητά του. Οι ιδέες του Τσε ζωντανές και επίκαιρες ανθίζουν απ’ το παράδειγμά του,  φωτίζουν τους σύγχρονους αγώνες για μια ζωή χωρίς αδικία και εκμετάλλευση, την πάλη για μια κοινωνία σοσιαλιστική. Ολόκληρη η ζωή του Τσε συμπυκνώνεται στις παρακάτω λίγες γραμμές, (από γράμμα που έστειλε στα παιδιά του):

“Προπαντός να είστε πάντοτε ικανοί να νιώσετε όσο πιο βαθιά γίνεται οποιαδήποτε αδικία που διαπράττεται κατά του οποιουδήποτε, σ’ οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Είναι η πιο όμορφη αρετή ενός επαναστάτη.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης