Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ: To μνημόσυνο της επετείου Reviewed by Momizat on . Τα χρόνια πέρασαν πια. Κάποτε γίνονταν λογοπαίγνια με τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: «18 ετών, ενηλικιώθηκε», «τριαντάρησε το ΠΑΣΟΚ» κ.λπ. Πλέον, έφτασε τα σαράντα. Αρι Τα χρόνια πέρασαν πια. Κάποτε γίνονταν λογοπαίγνια με τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: «18 ετών, ενηλικιώθηκε», «τριαντάρησε το ΠΑΣΟΚ» κ.λπ. Πλέον, έφτασε τα σαράντα. Αρι Rating: 0

Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ: To μνημόσυνο της επετείου

Σαράντα χρόνια ΠΑΣΟΚ: To μνημόσυνο της επετείου

Τα χρόνια πέρασαν πια. Κάποτε γίνονταν λογοπαίγνια με τα γενέθλια του ΠΑΣΟΚ: «18 ετών, ενηλικιώθηκε», «τριαντάρησε το ΠΑΣΟΚ» κ.λπ.
Πλέον, έφτασε τα σαράντα.

Αριθμός συμβολικός. Πώς λέμε: «σαράντα να ‘ναι οι ώρες σου»; Ή «μνημόσυνο στα σαράντα»; Ή «παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή»;
Για να μη μετατρέψουμε το κείμενο σε λαογραφική αναφορά των σαράντα ημερών στη λαϊκή μας παράδοση, αρκεί να θυμίσουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα πρέπει να πει κάτι σημαντικό στα 40 χρόνια από την επέτειο ίδρυσης του ΠΑΣΟΚ. Το κόμμα που με διάφορους τρόπους σημάδεψε τη χώρα (και η χώρα σημάδεψε το κόμμα), γιορτάζει.

Αλλά… γιορτάζει στ’ αλήθεια;
Πλέον, σε ολόκληρη την πόλη των Τρικάλων, δεν θα πρέπει να υπάρχουν πάνω από 100 άνθρωποι που να δηλώνουν ότι, όχι μόνο ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ, αλλά και ότι είναι ΠΑΣΟΚ με τα μπούνια.
Κι αν μερικοί προσβληθούν από τον αριθμό, ας αναρωτηθούν, ποιοι και πόσοι παρέστησαν στην επίσκεψη του Β. Βενιζέλου, πριν τις πρόσφατες εκλογές.
Όπως και να το κάνουμε, η βίαιη προσαρμογή της ελληνικής κοινωνίας στην επέλαση των μνημονίων, κατέστρεψε το κόμμα που συμβόλιζε τη συμμαχία των μικρομεσαίων και λαϊκών στρωμάτων με τμήματα της αστικής (τρόπος του λέγειν) τάξης, για την κατάληψη της εξουσίας, ως νέα «τζάκια».

Διότι το ίδιο αυτό κόμμα ακολούθησε αυτή την ίδια πολιτική, ειδικά με τον Β. Βενιζέλο. Ο οποίος έχει σχεδόν αλλάξει κατά 100% τη φυσιογνωμία του κινήματος – όπως το έλεγαν παλιά.

Δεν λειτουργεί σχεδόν καμία οργάνωση, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα πολιτικό κείμενο ουσίας, δεν υπάρχουν παρά μόνο παρεμβάσεις στην ασκούμενη πολιτική, για να μη χαθεί το δήθεν σοσιαλδημοκρατικό άλλοθί της.

Ο κ. Βενιζέλος καλεί σε εκδήλωση, στις 3 του Σεπτέμβρη, στο Ζάππειο (στις 7 το απόγευμα).
Κεντρικό σύνθημα είναι το Όλοι Μαζί Ξανά -Με τη Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη για τη νέα Αλλαγή.

 

Παρατίθεται επίσης στη σχετική πρόσκληση, μία συγκεκριμένη φράση του Ανδρέα Παπανδρέου:
«Καλούμαστε να αποδείξουμε ότι έχουμε τη δύναμη της ανανέωσης. Ότι διαθέτουμε ακόμη τη ριζοσπαστική και ανατρεπτική μας πνοή. Ότι μπορούμε να ατενίσουμε με αισιοδοξία και πίστη στον ανοιχτό ορίζοντα της ιστορίας. Και με τόλμη και ενότητα να χαράξουμε τη νέα πορεία σε έναν κόσμο αβέβαιο, γεμάτο φόβους αλλά και ελπίδες».
Ανδρέας Παπανδρέου

Φυσικά, δεν παρατίθενται τα εξής:

«Μεταβλήθηκε η πατρίδα μας σε ξέφραγο αμπέλι, για να διαβρωθεί η οικονομία μας από τις πολυεθνικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και της Δύσης, με τη συνεργασία πάντα του ντόπιου μεταπρατικού κεφαλαίου.

Για να μαραθεί η ελληνική ύπαιθρος, για να μην αποδίδει ο ιδρώτας του αγρότη, για να συνεχιστεί η μετανάστευση, η προσφορά φτηνής εργασίας στην πρωτεύουσα, μα και στην ξενιτιά, την Ευρώπη, την Αυστραλία, τον Καναδά.

Η πορεία προς την υποτέλεια, την υπονόμευση των εθνικών μας συμφερόντων, τη διάβρωση της λαϊκής κυριαρχίας, τον οικονομικό μαρασμό και την εκμετάλλευση του Ελληνα εργαζόμενου πρέπει να ανακοπεί. Αντίθετα, πρέπει να προχωρήσουμε με θάρρος και αποφασιστικότητα στη θεμελίωση μιας νέας Ελλάδας».

Ούτε το ότι «η κοινωνική απελευθέρωση, ο σοσιαλιστικός μετασχηματισμός, αποτελεί το θεμέλιο λίθο του Κινήματός μας».

Προφανώς αυτά είναι «παλιά». Ας δικαιολογήσουν επομένως, στο ΠΑΣΟΚ, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει προς την εξουσία.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

*Ολόκληρη η διακήρυξη της 3η2 Σεπτέμβρη, εδώ

 

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή