"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

21.6 C
Trikala

Σαρωτικός Βενιζέλος : Ζήτημα κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος

lafarm

Σχετικά άρθρα

Τάραξε τα νερά για άλλη μια φορά ο Eυάγγελος Βενιζέλος  στην πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, εν μέσω της συζήτησης πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. Κάλεσε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώσει τους αρχηγούς των κομμάτων υπό τα νέα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν μετά τις αποδείξεις από την ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπογράμμισε ότι στη σκιά των αποκαλύψεων για τις υποκλοπές υπάρχει ζήτημα κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος. Απαιτείται «να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός», τόνισε.

Τι είπε για τις υποκλοπές

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και γνωστός συνταγματολόγος στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στο αμφιθέατρο του Ινστιτούτου Γκαίτε σε εκδήλωση για τις υποκλοπές υπογράμμισε πως «ο ν. 5002/2022 προβλέπει στην παρ. 6 του άρθρου 8 ότι : «Ο Πρόεδρος της Α.Δ.Α.Ε. ενημερώνει για θέματα άρσεων απορρήτου επικοινωνιών τον Πρόεδρο της Βουλής, τους αρχηγούς των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και τον Υπουργό Δικαιοσύνης»».
«Πρόκειται για ρητή και προσωπική αρμοδιότητα του Προέδρου της ΑΔΑΕ, η παράλειψη άσκησης της οποίας θα συνιστούσε παράβαση καθήκοντος» σημειώνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος

Ο κ. Βενιζέλος εξηγεί πως «Ο εκτελεστικός του Συντάγματος νόμος, ακόμη και αν το προβλέπει ρητά, δεν μπορεί να ευνουχίσει μια συνταγματικά προβλεπόμενη ανεξάρτητη αρχή που περιβάλλει ως θεσμική εγγύηση θεμελιώδες δικαίωμα που εισάγεται μάλιστα ως «απολύτως απαραβίαστο». Η θεμελίωση του θεσμικού ρόλου της ανεξάρτητης αρχής και στο Δίκαιο της ΕΕ ( κατά το οποίο η ΑΔΑΕ λειτουργεί παραπληρωματικά με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) θέτει ακόμη υψηλότερο φραγμό στον εθνικό νόμο και πολύ περισσότερο την ερμηνεία του».

Καθ’ υπέρβαση η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Εκδήλωση, Ευάγγελος Βενιζέλος, Υποκλοπες

Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου ανέφερε: «Η 1/2023 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του ΑΠ, όπως είχα την ευκαιρία να αναλύσω, χορηγήθηκε κάθ´υπέρβαση της γνωμοδοτικής αρμοδιότητας του Εισαγγελέα του ΑΠ και, όπως κατέστη αντιληπτό, δεν μπορούσε να στερήσει την ΑΔΑΕ από τις ελεγκτικές της αρμοδιότητες. Επεσήμανε απλώς ότι ενημέρωση των θιγόμενων μπορεί πλέον να γίνει από την τριμελή επιτροπή».

«Οι έλεγχοι της ΑΔΑΕ διενεργήθηκαν και το άρθρο 8 παρ. 6 του νωπού νόμου 5002 / 2022 εφαρμόστηκε εις πείσμα όλων εκείνων που στρουθοκαμηλίζουν», ανέφερε ακόμα.

Μείζον ζήτημα Εθνικής ασφάλειας – Να ενημερώσει τους αρχηγούς ο Μητσοτάκης

«Τώρα δυστυχώς ο έλεγχος της ΑΔΑΕ επιβεβαιώνει μεταξύ άλλων τη μακρά παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, ηγετικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, τεταγμένων στην υπεράσπιση της εθνικής ασφάλειας! Προκύπτει συνεπώς μείζον ζήτημα αφενός εθνικής ασφάλειας, αφετέρου λειτουργίας του κράτους δικαίου και σεβασμού του Συντάγματος», υποστήριξε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το ζήτημα της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, του κύρους της και του απορρήτου των επικοινωνιών της που είναι ουσιαστικά στρατιωτικές επικοινωνίες απαιτεί να διαμορφώσει άμεσα μια εύλογη τεκμηριωμένη απάντηση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και να ενημερώσει αξιόπιστα τουλάχιστον τους αρχηγούς των κομμάτων», κατέληξε.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Aν άκουγαν στο Βέλγιο τις γνωματεύσεις του Βενιζέλου, ότι δεν παρακολουθούνται βουλευτές, δε θα είχαν βρει το σκάνδαλο με την Καϊλή…
    Είδαμε το νόμο περί ευθύνης υπουργών του Βενιζέλου, σε πόσες παραγραφές σκανδάλων οδήγησε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης