Σαφείς στόχοι από το ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο στα Τρίκαλα Reviewed by Momizat on . Στο 7,5% κατέγραφε τη δύναμη του ΚΚΕ η τελευταία δημοσκόπηση και, όπως φαίνεται, με κινήσεις όπως η σημερινή του ΠΑΜΕ, που μπορεί να μην έχουν εκλογικό αποτέλεσ Στο 7,5% κατέγραφε τη δύναμη του ΚΚΕ η τελευταία δημοσκόπηση και, όπως φαίνεται, με κινήσεις όπως η σημερινή του ΠΑΜΕ, που μπορεί να μην έχουν εκλογικό αποτέλεσ Rating: 0

Σαφείς στόχοι από το ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο στα Τρίκαλα

Σαφείς στόχοι από το ΠΑΜΕ στο συλλαλητήριο στα Τρίκαλα

Στο 7,5% κατέγραφε τη δύναμη του ΚΚΕ η τελευταία δημοσκόπηση και, όπως φαίνεται, με κινήσεις όπως η σημερινή του ΠΑΜΕ, που μπορεί να μην έχουν εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά διαμορφώνουν άποψη, το ποσοστό ίσως αυξηθεί. Σήμερα το πρωί το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε (και) στα Τρίκαλα συλλαλητήριο για τα οικονομικά μέτρα και την πολιτική κατάσταση εν γένει. η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 11πμ στην αρχή της οδού Ασκληπιού στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου. Ήταν συνέχεια αντίστοιχης συγκέντρωσης που πραγματοποίησε χθες βράδυ το ΠΑΜΕ και στην Καλαμπάκα.

Το πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) ανέγραφε το σύνθημα «Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον δε θα πεθάνει μόνος τσακισέ τον». Αυτό ήθελε να δείξει ότι «μόνο ο οργανωμένος και αποφασιστικός αγώνας του λαϊκού κινήματος μπορεί να απομονώσει και να συντρίψει τους φασίστες και τη μήτρα που τους γεννά», αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου.

pame-bakasiΤην κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Βάσω Μπακάση , μέλος της Γραμματείας Τρικάλων του ΠΑΜΕ, του ΓΣ της ΠΟΕΔΗΝ, και του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Μιλώντας για το τι κίνημα έχουμε ανάγκη σήμερα, τόνισε:

«Το ΠΑΜΕ, από την ίδρυση του, έβαλε ένα κύριο στόχο :

 • Την ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική βάση, κόντρα στην εργοδοσία και το κράτος της.
 • Για ένα κίνημα που θα πετάξει από πάνω του τα βαρίδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου.
 • Που θα είναι οργανωμένο από τους ίδιους τους εργάτες και όχι από φωτεινές κορυφές. Μέσα στα εργοστάσια, τα εμπορικά, τις υπηρεσίες και όχι στα γραφεία.
 • Που θα δίνει τη μάχη εκεί που παράγεται αυτή η πολιτική, στους χώρους δουλειάς και όχι μόνο στο κοινοβούλιο για το ποιος θα έχει την υπουργική καρέκλα.
 • Με σωματεία, όχι σφραγίδες αλλά πραγματικά στρατηγεία του αγώνα. Σωματεία μαζικά, δημοκρατικά, με συλλογική λειτουργία και δράση όλων των εργαζόμενων και όχι μόνο των κορυφών.
 • Με πόδια και οργάνωση σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο. Με πόδια στις λαϊκές γειτονιές μέσα από τις λαϊκές επιτροπές της κοινωνικής συμμαχίας.
 • Που θα έρχονται σε σύγκρουση με την εργοδοσία και δεν θα μαζεύουν απλά χειροκροτητές για τον επόμενο «σωτήρα». Θα παλεύουν την απόλυση, τη μείωση μισθών και συντάξεων. Θα συσπειρώνουν τους εργάτες με βάση τη ταξική θέση τους στη κοινωνία και όχι τι ψήφισαν στις εκλογές.

Σωματεία που θα παλεύουν για το άμεσο πρόβλημα, για τη συσπείρωση όσο των δυνατόν περισσότερων εργατών αλλά και που όταν ακόμα και οι πιο άμεσες, πιο ζωτικές διεκδικήσεις θα σκοντάφτουν στις επιδιώξεις και τη πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεων του (και αυτό είναι πια γενικός κανόνας), δεν θα συμβιβάζεται αλλά θα ανοίγει το δρόμο για την συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής και του συστήματος που την παράγει.

Σωματεία που θα οργανώνουν τη πραγματική ενότητα της εργατικής τάξης με βάση τα δικά της συμφέροντα, σε σύγκρουση με τα συμφέροντα της εργοδοσίας και όχι σωματεία – απόχες ψηφοφόρων για την επόμενη λύση του συστήματος.

Σωματεία που θα οργανώνουν τη κοινωνική συμμαχία με τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν έχουν κανένα συμφέρον από το σημερινό σύστημα αλλά από την ανατροπή του. Και θα την οργανώνουν στο κλάδο και στη γειτονιά».

Τα αιτήματα των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα είχαν τα εξής αιτήματα:

 • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας μαζί και ΕΓΣΣΕ και κατάργηση των αντεργατικών νόμων για τις Συμβάσεις.
 • Προστασία των ανέργων, επίδομα και ιατροφαρμακευτική κάλυψη.
 • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων, αποκατάσταση των περικοπών και επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης, η επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών από κράτος και εργοδότες.
 • Ανάκληση των απολύσεων στο δημόσιο τομέα, σταμάτημα των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
 • Κονδύλια για την κάλυψη των βασικών αναγκών σε Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια.
 • Κατάργηση όλων των χαρατσιών, αποτροπή των κατασχέσεων και πλειστηριασμών σε βάρος των λαϊκών οικογενειών.

Μετά τη συγκέντρωση και την ομιλία, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Το ΠΑΜΕ θα παρέμβει το επόμενο διάστημα στους χώρους δουλειάς, με στόχο την επιτυχία της προσπάθειας να οργανωθεί Γενική Απεργία στις 23 Οκτωβρίου.

Θανάσης Μιχαλάκης

 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή