Σεισμός από τις αποκαλύψεις των FootbalI Leaks Reviewed by Momizat on . Σεισμό έχουν προκαλέσει στον παγκόσμιο αθλητισμό οι αποκαλύψεις των «Football Leaks», που αποτέλεσαν την βάση της μεγάλης έρευνας που έκανε το ιταλικό περιοδικό Σεισμό έχουν προκαλέσει στον παγκόσμιο αθλητισμό οι αποκαλύψεις των «Football Leaks», που αποτέλεσαν την βάση της μεγάλης έρευνας που έκανε το ιταλικό περιοδικό Rating: 0

Σεισμός από τις αποκαλύψεις των FootbalI Leaks

Σεισμός από τις αποκαλύψεις των FootbalI Leaks

Σεισμό έχουν προκαλέσει στον παγκόσμιο αθλητισμό οι αποκαλύψεις των «Football Leaks», που αποτέλεσαν την βάση της μεγάλης έρευνας που έκανε το ιταλικό περιοδικό “L’ Espresso”, αλλά και στα αποκλειστικά δημοσιεύματα του “Der Spiegel” και των “Times” του Λονδίνου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού, όπως αναφέρει το “L’ Espresso”, αποκαλύπτοντας ένα αδίκημα που πλήττει το σύνολο των έντιμων φορολογουμένων. Τα Football Leaks, αναφέρονται στην σχέση του ποδοσφαίρου και φορολογικών παραδείσων στην Καραιβική. Οκτώ σκληροί δίσκοι, 1,9 terabytes δεδομένων. Στην έρευνα, συμμετείχαν σχεδόν εξήντα δημοσιογράφοι από 12 εφημερίδες και περιοδικά, μελετώντας χιλιάδες συμβόλαια, μηνύματα, e-mail, τιμολόγια. Έγγραφα που αποδεικνύουν αφιλτράριστους μηχανισμούς – νόμιμους και παράνομους – μέσω των οποίων το πιο δημοφιλές άθλημα στον κόσμο, έχει μετατραπεί σε μία από τις πιο άπληστες βιομηχανίες. Με τους παίκτες να αντιμετωπίζονται όπως οι μετοχές. Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κρυμμένα στους πιο ιδιωτικούς φορολογικούς παραδείσους, από το Τζέρσεϊ προς τη Μαδέρα, από τον Παναμά στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Όλα αυτά σε βάρος των φορολογουμένων των χωρών που έπρεπε να εισπράξουν τα χρήματα αυτά. Και από την άλλη, οι φίλαθλοι, που ξοδεύουν τα χρήματά τους για ένα εισιτήριο στο γήπεδο, μια συνδρομή για τη συνδρομητική τηλεόραση, μία φανέλα για το γιό τους, προκειμένου να απολαύσουν το λεγόμενο «όμορφο παιχνίδι».

Εταιρείες σε φορολογικούς παραδείσους με τριγωνική σχέση: μια έρευνα που διεξήχθη από 12 ευρωπαϊκές εκδόσεις. Η ιστορία των Football Leaks ξεκινά στα τέλη του 2015, όταν η ομώνυμη ιστοσελίδα άρχισε να δημοσιεύει τα συμβόλαια κάποιων παικτών. Η FIFA άρχισε έρευνες σε διαφορετικές ομάδες. Η ολλανδική ομοσπονδία απόκλεισε για τρία χρόνια από τα Κύπελλα Ευρώπης την Τβέντε, επειδή ο σύλλογος είχε κρυφή χρηματοδότηση από έναν ιδιοκτήτη, που σιγά σιγά έγινε ιδιοκτήτης κάποιων παικτών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλήθηκε να ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τη μεταβίβαση του Γκάρεθ Μπέιλ από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης με 100 εκατομμύρια ευρώ, χάρη στις εγγυήσεις που παρέχονται από ορισμένες ισπανικές τράπεζες, τις ίδιες που πριν λίγο είχαν διασωθεί με 40 δισεκατομμύρια δημόσιο χρήμα. Αποκαλύψεις που προκαλούν σεισμό στον μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου. Η ιστοσελίδα , που μετά την μεγάλη επιτυχία της, δέχθηκε συχνές επιθέσεις, αποφάσισε να σταματήσει τη δραστηριότητα. Είναι εδώ που αρχίζει το έργο της EIC, Ευρωπαϊκής Ερευνητική Συνεργασίας, ένα ευρωπαϊκό δίκτυο δημοσιογράφων από 12 περιοδικά και εφημερίδες.

Όπως είναι γνωστό το ιταλικό περιοδικό «L’Espresso» και το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκάλυψαν συναλλαγές του Κριστιάνο Ρονάλντο, του Ζοσέ Μουρίνιο κι άλλων διάσημων ανθρώπων του ποδοσφαίρου με εταιρείες που έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους στην Καραϊβική, προκειμένου να αποφύγουν φόρους.

Οι δύο διάσημοι Πορτογάλοι, έχουν «κρύψει» εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς σε φορολογικούς παραδείσους. Εκτός από τον Ρονάλντο το γερμανικό περιοδικό αναφέρεται επίσης και στον Γερμανό διεθνή Μεσούτ Οζίλ , που θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον 2.800.000 ευρώ σε φόρους. Στην σχετική έρευνα εμπλέκονται επίσης και άλλα πρόσωπα και ομάδες.

Η ΡΗΤΡΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟ ΜΠΑΛΟΤΕΛΙ

Μία περίεργη ρήτρα, που υπήρχε στο συμβόλαιο του Μάριο Μπαλοτέλι με την Λίβερπουλ το 2014, αποκάλυψαν τα Football Leaks και είχε σχέση με την συμπεριφορά του. Όπως σημειώνεται στον Ιταλό επιθετικό δόθηκε ένα επιπλέον κίνητρο, το οποίο τελικά δεν αξιοποίησε, για να βάλει επιπλέον στην τσέπη του σχεδόν ένα εκατομμύριο λίρες ή διαφορετικά 1,19 εκατ. ευρώ, στο τέλος κάθε σεζόν.

«Εάν κατά τη διάρκεια του συμβολαίου, μέσα στην σεζόν, ο παίκτης δεν αποβληθεί σε τρεις ή περισσότερες φορές για βίαιη συμπεριφορά, φτύσιμο σε έναν αντίπαλο ή οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, χρησιμοποιήσει προσβλητική γλώσσα, ύβρεις ή προσβλητικές εκφράσεις, λέξεις ανάλογες ή πράξεις, στις 30 Ιουνίου, στο τέλος της κάθε σεζόν, θα λαμβάνει ένα μπόνους ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών» ανέφερε η σχετική ρήτρα.

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή