Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη Reviewed by Momizat on . Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 β Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 β Rating: 0

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη

Σεισμός 6,3 Ρίχτερ στη Σαμοθράκη

Ισχυρός σεισμός σημειώθηκε στις 12:25 το μεσημέρι του Σαββάτου στα νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο η δόνηση ήταν μεγέθους 6,3 βαθμών και είχε εστιακό βάθος 5 χλμ.

Όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός.

Το επίκεντρο υπολογίζεται στα 20 χλμ Νότια, Νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης, και 296 χμ Βόρεια Βορειοανατολικά της Αθήνας.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν ότι “ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών“.

limnos_seismos

τους 6,4 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθος του το αμερικανικό γεωλογικό Ινστιτούτο “U.S. Geological Survey”.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν 10 χλμ. Η δόνηση έγινε αισθητή από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στην γειτονική Τουρκία, επί δεκάλεπτο.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πανικός επικράτησε στα παράλια της Τουρκίας όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, ενώ πολλοί κάτοικοι τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Μικροτραυματισμοί στη Λήμνο

limnos_traumΣτη Λήμνο υπάρχουν αναφορές για ζημιές στο αεροδρόμιο του νησιού, καθώς επίσης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.

Ένας βρετανός τουρίστας τραυματίστηκε ελαφρά στο αεροδρόμιο, καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.

Όπως ανέφεραν από το τμήμα των επειγόντων στο νοσοκομείο της Λήμνου, “το συμβάν αντιμετωπίστηκε από το γιατρό του αεροδρομίου“.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο της Λήμνου.

Βίντεο από την ώρα του σεισμού:

Τι λένε οι σεισμολόγοι

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, “ο σεισμός έγινε στις 12:25 με προκαταρκτικό μέγεθος 6,5 βαθμούς ρίχτερ. Έγινε στο Βόρειο Αιγαίο στο ρήγμα της Ανατολίας. Έγινε ιδιαίτερα αισθητός στη Σαμοθράκη και τη Λήμνο”, όπου, σύμφωνα με τον ίδιο, “οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για πολύ μικρές ζημιές“.

seismos_limnos1Όπως επεσήμανε ο κ.Λέκκας, “τα κτίρια στα δυο αυτά νησιά είναι πολύ καλά και το επίκεντρο του σεισμού ήταν στη θάλασσα”.

Ο τομέας Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του Α.Π.Θ επίσης ανακοίνωσε μέγεθος σεισμού στους 6,3 βαθμούς, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο Βασίλης Καρακώστας Διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η δόνηση έγινε μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης, 25 χλμ νοτιοδυτικά της Σαμοθράκης. “Πρόκειται για σεισμό, που έγινε στο σύστημα της τάφρου του βορείου Αιγαίου, όπου έχουν σημειωθεί ισχυροί σεισμοί στο παρελθόν. Είναι η προς τα δυτικά προέκταση του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας”.

Όπως τόνισε ο κ Καρακώστας, “η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι θα έχουμε μια μετασεισμική ακολουθία, η οποία θα διαρκέσει για μερικές εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα στοιχείο για να μπορέσει κανείς να εκτιμήσει αν μπορεί να γίνει μεγαλύτερος σεισμός το προσεχές διάστημα. Το θετικό για τους κατοίκους των νησιών της περιοχής είναι ότι ο σεισμός έγινε σε θαλάσσιο χώρο”.

seismos_limnos

Πηγή: nooz.gr

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή