"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

17.9 C
Trikala

Σενάριο για διακοπή ρεύματος σε όσους αλλάζουν πάροχο με απλήρωτους λογαριασμούς

lafarm

Σχετικά άρθρα

Παρελθόν αναμένεται να αποτελέσουν οι λεγόμενοι «ενεργειακοί τουρίστες», δηλαδή εκείνοι που αφήνουν απλήρωτους τους λογαριασμούς ρεύματος και «μετακομίζουν» σε άλλη εταιρεία-πάροχο χωρίς να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Ειδικότερα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προτάσεις των θεσμικών οργάνων του κλάδου (ΕΣΑΗ-ΕΣΠΕΝ), επεξεργάζεται ρύθμιση που προβλέπει τη διακοπή της παροχής ρεύματος σε όσους έχουν απλήρωτους λογαριασμούς και αλλάζουν πάροχο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Ναυτεμπορική, «κυοφορούνται» αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας με στόχο να περιοριστούν τα φαινόμενα «ενεργειακού τουρισμού» και μετακίνησης στρατηγικών κακοπληρωτών από τη μία εταιρεία στην άλλη. Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται ρύθμιση που θα προβλέπει ότι προμηθευτές θα έχουν το δικαίωμα να δώσουν εντολή αποκοπής, δηλαδή απενεργοποίησης της παροχής ρεύματος, σε πρώην πελάτες τους που άλλαξαν πάροχο είτε αφήνοντάς τους απλήρωτες οφειλές, είτε έχοντας κάνει μεν διακανονισμό για την εξόφληση των οφειλών, που όμως σταμάτησαν να τηρούν στην πορεία.

Τι προβλέπει το σημερινό πλαίσιο

Η εξεταζόμενη τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφορικά με τους όρους και προϋποθέσεις αλλαγής προμηθευτή συνιστά μεγάλη διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον πλαίσιο, που επιτρέπει στον καταναλωτή να αλλάξει πάροχο ακόμα και αν έχει ανεξόφλητες οφειλές χωρίς να τις διακανονίσει. Ο δε πάροχος που έμεινε με το «φέσι» μπορούσε να διεκδικήσει τα οφειλόμενα ποσά μόνο διά της δικαστικής οδού.

Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πλαίσιο που καθόριζε τις υποχρεώσεις νοικοκυριών με χρέη ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο (που είχε θεσπιστεί με Υπουργική Απόφαση του 2016) ανετράπη από το Συμβούλιο της Επικρατείας το 2020. Η ετυμηγορία του Ανώτατου Δικαστηρίου σήμαινε την ακύρωση των όποιων ασφαλιστικών δικλίδων, καθώς πριν από την έκδοση της απόφασης που κατέπεσε λόγω ΣτΕ, ο Κώδικας Προμήθειας (που καταρτίστηκε πριν από 10 χρόνια) δεν περιλάμβανε ανάλογες προβλέψεις. Να σημειωθεί ότι η ΡΑΕ έχει στείλει εδώ και περίπου έναν χρόνο εισήγηση στο υπουργείο αναφορικά με τις αναγκαίες επικαιροποιήσεις του πλαισίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης