Σενάριο για φόρο – σοκ με συντελεστή 33% στους αγρότες περιλαμβάνει πρόταση των θεσμών/ τρόικας προς την κυβέρνηση στο πλαίσιο των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Ε», η εν λόγω πρόταση που συνεπάγεται έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό, άρα και ισόποση απώλεια για το αγροτικό εισόδημα, περιλαμβάνεται στο αναλυτικό κείμενο το οποίο έχουν αποστείλει οι θεσμοί/τρόικα στην κυβέρνηση εδώ και ημέρες (το 7σελιδο κείμενο που διέρρευσε την περασμένη Πέμπτη αποτελεί συμπυκνωμένη μορφή του 24σελιδου κειμένου).
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι αγρότες φορολογούνται με συντελεστή 13%. Στο κείμενο των θεσμών/τρόικας αναφέρεται συγκεκριμένα ο συντελεστής 33%, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν ο εν λόγω συντελεστής θα εφαρμοστεί μόνο για τους αγρότες ή θα επεκταθεί στο σύνολο των ελευθέρων επαγγελματιών που σήμερα φορολογούνται με 26%.
«ΒΑΡΥ» ΠΑΚΕΤΟ
Το νέο «πακέτο» μέτρων, στην περίπτωση φυσικά που υπάρξει συμφωνία και στο βαθμό του τι θα υιοθετήσει τελικά η ελληνική κυβέρνηση, προμηνύεται ιδιαίτερα «βαρύ» για τους αγρότες, για τους οποίους άλλωστε υπάρχει η άποψη στα κέντρα λήψης αποφάσεων σε Αθήνα και εξωτερικό ότι είναι οι «ευνοημένοι» των Μνημονίων μέχρι τώρα» υπό την έννοια ότι έχουν υποστεί τις μικρότερες επιβαρύνσεις σε σχέση με άλλες επαγγελματικές κατηγορίες.
Προς την κατεύθυνση αυτή οι θεσμοί/τρόικα ζητούν-προωθούν:
-Την κατάργηση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο αγροτικό πετρέλαιο.
-Τη μείωση του ποσού της επιστροφής ΦΠΑ ή τη μείωση τω ωφελούμενων απ’ αυτήν.
-Την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ κατά τρόπο ώστε να είναι πιο αναλογικές εισφορές – παροχές (συντάξεις) και οι τελευταίες να εναρμονιστούν με ό,τι συμβαίνει στα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, εκτός εάν ο ΟΓΑ συγχωνευτεί με τα άλλα ταμεία.
-Τη διασφάλιση ότι η Ελλάδα θα διαχειρίζεται με «συνετό» τρόπο τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα βελτιώσει την αποτελεσματικότητα των πόρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, θα λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των αγροτικών προϊόντων και της ποιότητάς τους, θα καταστήσει ελκυστικότερο το επενδυτικό περιβάλλον στον αγροτικό τομέα και θα διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ (χαρακτηριστικά αναφέρεται το ΟΣΔΕ). Από τις δράσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθεί ποσό 100 εκατ. ευρώ για τον προϋπολογισμό.
Επιβαρύνσεις για τους αγρότες μπορεί να προέλθουν (και) από τις προωθούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ
ΜΑΚ.