Σε ισχύ το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών Reviewed by Momizat on . Αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο είναι από σήμερα οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού κατά του Covid-19. Αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο είναι από σήμερα οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού κατά του Covid-19. Rating: 0

Σε ισχύ το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Σε ισχύ το πρόστιμο για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Αντιμέτωποι με διοικητικό πρόστιμο είναι από σήμερα οι πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών οι οποίοι δεν έχουν κλείσει ραντεβού εμβολιασμού κατά του Covid-19. Συνολικά υποπλογίζονται γύρω στις 200.000 οι πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί. 

Όπως έχει γίνει γνωστό, το πρώτο πρόστιμο θα έχει ύψος 50 ευρώ και στη συνέχεια θα διαμορφωθεί σε μηνιαία βάση στα 100 ευρώ. 

Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι σήμερα θα γίνουν οι τελικές ψηφιακές διασταυρώσεις μεταξύ ΓΓΠΣ, ΗΔΙΚΑ και ΑΑΔΕ των στοιχείων των ανεμβολίαστων πολιτών άνω των 60 ετών, ώστε να συνταχθεί ο οριστικός κατάλογος, και έως το τέλος του μήνα να γίνουν οι βεβαιώσεις των προστίμων.

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης. Σε περίπτωση μη ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.

Ποιους αφορά και ποιοι εξαιρούνται

Όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου (για το μονοδοσικό Johnson & Johnson) κατά της covid-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.

Η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, δύναται να τροποποιείται η ημερομηνία προκειμένου το μέτρο να εφαρμόζεται σε φυσικά πρόσωπα που συμπληρώνουν το 60ό έτος της ηλικίας τους μετά την 31.12.2021.

Από την επιβολή προστίμου απαλλάσσονται: α) όσοι έχουν νοσήσει εάν δεν έχει παρέλθει διάστημα 180 ημερών από τη διάγνωση, β) όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον και δεν έχει γίνει ακόμη εμβολιασμός, γ) όσοι έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό και δ) όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. 

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή