"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

12.6 C
Trikala

Σε πλήρη εξέλιξη οι συγκρούσεις, χωρίς τέλος το ανθρωπιστικό δράμα στην Ουκρανία

lafarm

Σχετικά άρθρα

Ακόμη μία μέρα πολέμου έζησε η Ουκρανία, χωρίς να διαφαίνεται ελπίδα κατάπαυσης πυρός και με το προσφυγικό δράμα να επιτείνεται. Οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν το Σάββατο πως έχουν πλήρη έλεγχο της Θάλασσας του Αζόφ, ενώ πλέον στη Μαριούπολη οι μάχες έχουν φτάσει στο κέντρο της πόλης. 

Ακόμη παραμένει ασαφές τι έχει συμβεί μετά τον βομβαρδισμό του θεάτρου της πόλης την Τετάρτη, όπου σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές είχαν καταφύγει εκατοντάδες άνθρωποι. Οι δήμαρχος της πόλης Μποϊτσένκο επιβεβαίωσε σήμερα ότι έχουν καταφέρει να φύγουν από το βομβαρδισμένο κτίριο πάνω από 130 άνθρωποι σώοι, αλλά παραμένουν εγκλωβισμένοι μέσα ακόμη 1.000, αλλά δεν είναι εύκολη η προσπάθεια εντοπισμού τους, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη οι μάχες.

Μιλώντας στο BBC, δήλωσε ότι «υπάρχουν τανκς, γίνονται βομβαρδισμοί από δυνάμεις του πυροβολικού και κάθε είδους όπλα χρησιμοποιούνται στην περιοχή», και επισήμανε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να κρατήσουν τις θέσεις τους, αλλά ότι «οι εχθρικές δυνάμεις είναι πολύ περισσότερες».

Από την πλευρά της η Ρωσία αρνείται ότι οι δυνάμεις της στοχεύουν πολιτικούς στόχους και ότι ευθύνεται για τον βομβαρδισμό του θεάτρου, κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ότι το ανατίναξαν εν είδει προβοκάτσιας.

Donetsk Regional Civil-Military Administration Council via AP

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Κιρίλο Τιμοσένκο, συνολικά 6.623 άνθρωποι εγκατέλειψαν το Σάββατο πόλεις της χώρας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων. Ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των 9.145 που κατάφεραν να διαφύγουν την προηγούμενη ημέρα.

Στο στόχαστρο το Μικολάιφ

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές διαδέχονταν η μία την άλλη με ξέφρενο ρυθμό στην πόλη Μικολάιφ, στη νότια Ουκρανία, από το πρωί του Σαββάτου, όπου δεκάδες στρατιώτες σκοτώθηκαν την Παρασκευή στη διάρκεια επίθεσης εναντίον στρατώνα, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Βιτάλι Κιμ. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι νεκροί ξεπερνούν τους 50.

«Δεν προλαβαίνουμε να ενεργοποιήσουμε τις σειρήνες για αεροπορική επιδρομή γιατί μέχρι να ξεκινήσουμε, ο ανεμοστρόβιλος είναι ήδη εδώ. Η προειδοποίηση και ο βομβαρδισμός έρχονται ταυτόχρονα», έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την έκταση των ζημιών ή τον αριθμό των πιθανών θυμάτων.

Ρωσική ανασύνταξη με στόχο το Κίεβο

Σύμφωνα με τους New York Times, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκτιμούν ότι οι ρωσικές δυνάμεις που βρίσκονται γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα ανασυντάσσονται και θα επιτεθούν ξανά στο Κίεβο, ενώ το βρετανικό υπουργείο Άμυνας προειδοποιεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις «αναγκάστηκαν να αλλάξουν τη στρατηγική τους».

Όπως υποστήριξε, «επιδιώκουν να ακολουθήσουν στρατηγική φθοράς» που θα οδηγήσει σε «αδιάκριτη χρήση βίας που θα αυξήσει τον αριθμό των θυμάτων μεταξύ των θυμάτων, την καταστροφή των ουκρανικών υποδομών και την όξυνση της ανθρωπιστικής κρίσης».

Στην έκθεσή του εκτιμά ότι «το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής έχει αποτύχει στους αρχικούς του στόχους. Έχει συγκλονιστεί από την κλίμακα και τη δυναμική της ουκρανικής αντίστασης».

AP Photo/Felipe Dana

Από την πλευρά της η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πλέον χρησιμοποιεί υπερηχητικού πυραύλους, που κινούνται τόσο γρήγορα ώστε δεν εντοπίζονται από τα αντιπυραυλικά συστήματα, και με ένα τέτοιο χτύπημα κατέστρεψαν υπόγεια στρατιωτική αποθήκη στη δυτική Ουκρανία.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας έδωσε νέα εκτίμηση για τις ρωσικές απώλειες στον πόλεμο, σύμφωνα με την οποία (δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο) πάνω από 14.400 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο ενώ οι ρωσικές δυνάμεις έχουν υποστεί πολύ σημαντικές απώλειες σε οχήματα, τεθωρακισμένα, αεροσκάφη και άλλο στρατιωτικό υλικό.

Σε διπλωματικό επίπεδο:

  • Η Πολωνία πρότεινε στην Ε.Ε. να εφαρμόσει πλήρη εμπορικό αποκλεισμό της Ρωσίας ως ένα ακόμη μέτρο πίεσης προς τη Μόσχα για να σταματήσει τον πόλεμο.
  • Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για την ανάγκη να διεξαχθούν επειγόντως «ουσιώδεις, ισότιμες» ειρηνευτικές συνομιλίες, υποστηρίζοντας ότι διαφορετικά οι απώλειες του πολέμου για τη Ρωσία θα είναι τόσο μεγάλες ώστε θα χρειαστούν πολλές γενιές για να μπορέσει να ανακάμψει.
  • Η Κίνα, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών, Λι Κεσούνγκ, χαρακτήρισε «εξοργιστικές» τις δυτικές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς στηρίξη στη Μόσχα, η οποία πάντως για την ώρα δεν έχει μεταφραστεί σε οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια.

Ανθρωπιστικό δράμα

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (OHCHR) ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 847 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 1.399 έχουν τραυματιστεί στην Ουκρανία από τότε που άρχισε η σύγκρουση στις 24 Φεβρουαρίου και έως τις 18 Μαρτίου, ωστόσο ο πραγματικός απολογισμός πιστεύεται ότι είναι σημαντικά υψηλότερος, αλλά ο οργανισμός δεν έχει ακόμη κατορθώσει να επαληθεύσει τις αναφορές για θύματα από πολλές πόλεις που έχουν πληγεί σοβαρά.

Κορυφώνεται και το προσφυγικό δράμα, με περισσότερα από 3,3 εκατ. πρόσφυγες να έχουν διαφύγει από την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, και 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι να έχουν μετακινηθεί εντός της Ουκρανίας. Επίσης, σύμφωνα με την εκτελεστική διευθύντρια της UNICEF, Κάθριν Ράσελ, περισσότερα από 1,5 εκατ. παιδιά έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους.

AP Photo/Andreea Alexandru

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Κίριλο Τιμοσένκο, ανακοίνωσε ότι συνολικά 6.623 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις πόλεις της Ουκρανίας μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 9.000 που κατάφεραν να διαφύγουν την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών, 4.128 άνθρωποι που εγκατέλειψαν την πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, με ανάρτησή στο Telegram, κατήγγειλε ότι αρκετές χιλιάδες κάτοικοι από την πολιορκημένη πόλη έχουν σταλεί σε απομακρυσμένες πόλεις της Ρωσίας, ενώ παραμένει άγνωστη η τύχη άλλων. 

Ο δήμαρχος υποστηρίζει ότι «αυτό που κάνουν οι κατακτητές σήμερα είναι γνωστό στην παλαιότερη γενιά, που είδε τα φρικιαστικά γεγονότα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν οι Ναζί αιχμαλώτιζαν βίαια ανθρώπους. Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι θα εκτοπίζονται βίαια σε άλλη χώρα».

Από την άλλη πλευρά, το Παγκόσμιο Επιστιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οι υπηρεσίες ανθρωπιστικής βοήθειας εμποδίζονται να προσεγγίσουν ανθρώπους (μεταξύ των οποίων χιλιάδες γυναίκες και παιδιά) που έχουν παγιδευτεί σε πόλεις της Ουκρανίας που πολιορκούνται από ρωσικές δυνάμεις. Σύμφωνα με τον συντονιστή της υπηρεσίας του ΟΗΕ, Τζέικομπ Κερν, «η πρόκληση είναι να φτάσουμε στις πόλεις που είναι περικυκλωμένες ή πρόκειται να περικυκλωθούν», περιγράφοντας την κατάσταση ως τρομερή. 

Όπως είπε, ήταν σχεδόν αδύνατο να παραδοθούν προμήθειες έκτακτης ανάγκης στο πολιορκημένο λιμάνι της Μαριούπολης ή στις βορειοανατολικές πόλεις Χάρκοβο και Σούμι, χαρακτηρίζοντας αυτή την τακτική των πολιορκητικών δυνάμεων «απαράδεκτη στον 21ο αιώνα». Σύμφωνα με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ, η αποκατάσταση της αλυσίδας τροφοδοσίας συνιστά ένα «καθήκον-μαμούθ» και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα προσπαθεί να προσεγγίσει 3,1 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ουκρανία, αλλά οι προσπάθειες παρεμποδίστηκαν και από τη δυσκολία να βρεθούν πρόθυμοι οδηγοί φορτηγών. efsyn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης