"Δημοσιογραφία είναι να δημοσιεύεις αυτά που κάποιος άλλος δεν θέλει να δημοσιευθούν." - Τζορτζ Όργουελ

19.4 C
Trikala

Σημαντικές εξελίξεις για το φράγμα Μεσοχώρας – Νόμιμοι οι περιβαλλοντικοί όροι του υδροηλεκτρικού σταθμού της Μεσοχώρας στον άνω ρου του Αχελώου.

lafarm

Σχετικά άρθρα

Με την 144/2024 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας απορρίφθηκε αίτηση σωματείου ιδιοκτητών ακινήτων, που κατακλύζονται από το υδροηλεκτρικό έργο του ταμιευτήρα Μεσοχώρας Τρικάλων, με την οποία είχε ζητηθεί η ακύρωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Η λειτουργία του ταμιευτήρα, που ευρίσκεται στον άνω ρου του ποταμού Αχελώου, είχε προγραμματιστεί πριν από δεκαετίες ως μέρος του συνολικού εγχειρήματος της εκτροπής του ποταμού προς τη Θεσσαλία, το δε έργο έχει προ πολλού κατασκευαστεί, οι σχετικές πράξεις, όμως, ακυρώνονταν από το Συμβούλιο της Επικρατείας για διάφορους λόγους. Έτσι το κατασκευασμένο έργο εγκαταλείφθηκε στη φθορά που προκαλεί ο χρόνος.

Τελικά, η Διοίκηση ευθυγραμμίστηκε με τις ακυρωτικές αποφάσεις και το έργο αποσυνδέθηκε από το εγχείρημα της εκτροπής του Αχελώου και αδειοδοτήθηκε με την προσβαλλόμενη έγκριση ως υδροηλεκτρικό έργο.

Η αδειοδότηση αυτή έχει ως έρεισμα τον χωροταξικό σχεδιασμό, εθνικού και περιφερειακού επιπέδου, καθώς και τα σχέδια διαχείρισης υδάτων, που καταρτίζονται κατ’ εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε επίπεδο λεκανών απορροής ποταμών, επιχειρήθηκε δε κατ’ επίκληση, μεταξύ άλλων, του φιλικού προς το περιβάλλον χαρακτήρα των έργων παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, όπως είναι τα ρέοντα ύδατα.

Η δραστηριότητα αυτή είναι, κατά τη νομοθεσία, νοητή ως μέσο ανάσχεσης της κλιματικής αλλαγής και, υπό την έννοια αυτή, είναι, καταρχήν, επωφελής για το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό η απόφαση του Δικαστηρίου υπενθυμίζει σειρά νομοθετημάτων, τα οποία επιβάλλουν στην Ελλάδα συγκεκριμένους στόχους για την ποσοστιαία διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών στην παραγόμενη και χρησιμοποιούμενη στη χώρα ηλεκτρική ενέργεια, σε ορισμένους από τους οποίους εξακολουθεί να υπάρχει υστέρηση.

Έτσι, οι δυσμενείς επιπτώσεις που ενδεχομένως επιφέρουν στο περιβάλλον οι μονάδες παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ πρέπει να σταθμίζονται προς τα περιβαλλοντικά τους οφέλη. Το γεγονός αυτό προβλέπεται ρητά σε πρόσφατο Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε ενόψει και των κινδύνων στον ευρωπαϊκό ενεργειακό εφοδιασμό που προκαλεί ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος, ο οποίος δεν εφαρμόζεται, μεν, στη συγκεκριμένη περίπτωση, η υποχρέωση της στάθμισης αυτής γίνεται, όμως, δεκτή από τη νομολογία κατ’ εφαρμογή και των πάγιων κανόνων της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Από το σύνολο, εξάλλου, των στοιχείων της υπόθεσης και τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου προκύπτει ότι έχουν, μεν, επέλθει σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στις εκβολές του Αχελώου στο Ιόνιο Πέλαγος, οι οποίες συνίστανται στην μετατροπή του οικοσυστήματος των εκβολών σε άλλου τύπου οικοσύστημα (αλοφυτικού βιοτόπου) λόγω κατακράτησης των φερτών υλικών του ποταμού που τροφοδοτούν το δέλτα σε ποσοστό, μάλιστα, άνω του 98%, αυτό, όμως, οφείλεται στη λειτουργία τριών φραγμάτων κατά μήκος του Αχελώου (Κρεμαστών, Καστρακίου και Στράτου), και δεν αναμένεται να επιδεινωθεί από ένα ακόμη υδροηλεκτρικό έργο, που, μάλιστα είναι ήδη κατασκευασμένο.

Αντιθέτως, πολύ σοβαρές επιπτώσεις θα έχει η λειτουργία του συγκεκριμένου έργου στον οικισμό Μεσοχώρας, μέρος του οποίου θα κατακλυσθεί. Ως προς το ζήτημα αυτό, κρίθηκε ότι το Σύνταγμα δεν περιέχει απόλυτη απαγόρευση μετατόπισης οικισμών, η οποία έχει ήδη επιχειρηθεί στο παρελθόν (π.χ. σε οικισμούς της Κοζάνης και της Φλώρινας), η μετατόπιση, όμως, αυτή πρέπει να επιχειρείται με μεγάλη φειδώ λόγω των σημαντικών επιπτώσεών της στους θιγόμενους κατοίκους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η κατάκλυση μέρους του οικισμού, λόγω της οποίας έχει κηρυχθεί μεγάλος αριθμός απαλλοτριώσεων ιδιοκτησιών και έχει μελετηθεί η μεταφορά του, δεν υπερβαίνει το συνταγματικό όριο της αναλογικότητας.

Στην κρίση, τέλος, αυτή του Δικαστηρίου βάρυνε το γεγονός ότι το έργο προβλέπεται ρητώς από τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, καθώς και τα σχέδια διαχείρισης υδατικών πόρων, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί και δεν επιτρέπεται, καταρχήν, να παραβιάζονται.
Κρίθηκε, τέλος, ότι το έργο, που θα μετατρέψει το ποτάμιο οικοσύστημα της περιοχής Μεσοχώρας σε λιμναίο δεν παρουσιάζει, όπως έχει μελετηθεί, σοβαρούς κινδύνους για την ορνιθοπανίδα (ιδίως το όρνιο), την ιχθυοπανίδα (ιδίως την άγρια πέστροφα) και την καφέ αρκούδα.

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Λογικός πολίτης
    Πολύ καλή είδηση το ξεμπλοκάρισμα του μακροχρόνια πλοκαρισμένου έργου της Μεσοχώρας και μπράβο στον κο Σκρέκα και στην κυβέρνηση, γιατί αυτό το έργο έχει θετική συνεισφορά τόσο στο περιβάλλον όσο και στην οικονομία.

    Γενάτε όμως ένα μεγάλο ερώτημα για ποιο λόγο και από ποιους ήταν μπλοκαρισμένο; Ποιοι είναι αυτοί που έχουν τις παρωχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος; Προφανώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει την κύρια ευθύνη και πολύ λιγότερο οι προσφεύγοντες σε αυτό. Συνεπώς γενάτε ένα μεγάλο ΓΙΑΤΙ όχι πριν 20 χρόνια, γιατί περίπου τόσα διαρκεί αυτή η ιστορία του μλοκαρίσματος.

    Σε αυτά τα 20 χρόνια θα είχαμε 7.200.000 μεγαβατώρες καθαρής ενέργειας και την αντίστοιχη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα η οποία είναι τεράστια.
    Κατά τα άλλα κόπτονται για την προστασία του περιβάλλοντος….μη χειρότερα..‼‼

    Τελικά αυτοί είναι στο απυρόβλητο των ελέγχων και της λογοδοσίας;
    Ποιος θα κρίνει τους κρίνοντες να μποκάρουν ένα τόσο πολυδάπανο έργο για τόσα χρόνια, γιατί στον υπολογισμό της χασούρας πρέπει στο κόστος της επένδυσης να προστεθούν και τα κέρδη των 20 χρόνων.

    Αυτοί λοιπόν που ενέκριναν το μπολκάρισμα δεν θα πρέπει να ελεγχθούν και να κριθούν; Γιατί με τέτοιες παρωχημένες νοοτροπίες του παρελθόντος η πολυπόθητη ανάπτυξη δεν έρχεται.

    • Προφανώς και δεν διαφωνώ μαζί σας αλλά διακρίνω και λίγο Σκρεκισμό; Όχι τίποτε άλλο αλλά το ΣτΈ δεν εκδίδει σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα αποφάσεις, όσο δηλαδή χρόνο έχει ο κ. Σκρέκας στο Υπουργείο Ανάπτυξης. Μακάρι να τις εξέδιδε.
      Στον κ. Σκρέκα θα μπορούσατε π.χ. να να αποδώσετε τα εύσημα για την πάταξη της … ακρίβειας και την καταπολέμηση του πληθωρισμού!

      • ΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ
        Αν εννοείς ως Σκρεκισμό την επιτάχυνση της περαίωσης έργων που συμβάλουν στην ανάπτυξη και στην αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος τότε όλοι πρέπει να γίνουμε Σκρεκιστές.

        Μόνο έτσι θα πάει ο τόπος μπροστά …είναι τελικά μια αναγκαία ιδεολογία…!!!!!

  2. Αφού το ΣτΕ κράτησε επί δεκαετίες ανενεργό το έτοιμο για χρήση φράγμα Μεσοχώρας με τις αποφάσεις του, ξαφνικά άλλαξε στάση! Να υποθέσω ότι η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με καύση πετρελαίου δεν ενδιαφέρει πλέον τόσο πολύ τα διυλιστήρια πετρελαίου και επομένως … ας πάει και το παλιάμπελο;
    Πόσο κόστισαν σε συνάλλαγμα τόσα χρόνια οι αποφάσεις του ΣτΕ στο ελληνικό κράτος και στον Έλληνα φορολογούμενο για μη λειτουργία του φράγματος και της παραγωγής ενέργειας; Κάποια δις; Ε και; Δεν πειράζει. Κανένας … Πικραμένος και καμία … Κατερίνα, που συμμετείχαν σε αυτές τις αποφάσεις, που είναι εν ζωή κι έχουν ακόμη σώας τας φρένας, αν ακόμη υπάρχουν, δεν πρόκειται να βγουν και να στηρίξουν τις απόψεις των ή να καταγγείλουν τους νυν, που πήραν τις αντίθετες προς αυτούς αποφάσεις.
    Βλέπετε, πέραν των άλλων, αυτοί έχουν και το ακαταδίωκτο. Ούτε κι η Τρόικα, που υποτίθεται έκανε τις παρεμβάσεις της για … το καλό μας, δεν μπορούσε να κάνει κάτι παραπάνω, γιατί πέραν των άλλων, η παρουσία της εδώ έπρεπε να προστατέψει τα συμφέροντα κι αυτών των μεγιστάνων.

    • ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ
      Δεν διαφωνώ μαζί σου, αλλά εκτός από αυτά που αναφέρεις για να σκεφτούμε και κάτι άλλο ;
      Αν προχωρούσαν τα έργα καθώς αρχικά είχαν σχεδιαστεί, δηλαδή να γίνουν τα φράγματα της Πύλης , του Μουζακίου κλπ. Αυτά στην πλημμύρα του περασμένου Σεπτέμβρη θα είχαν συγκρατήσει τα νερά του ορεινού όγκου που συνέβαλλαν σε ένα μεγάλο ποσοστό στην καταστροφή της Θεσσαλίας.
      Μήπως θα πρέπει να δούμε και αυτή τη διάσταση…. και να δούμε συνολικά και ιστορικά τις ευθύνες….. των…. υπευθύνων .
      Πόση τελικά καταστροφική δύναμη έχουν ορισμένων οι υπογραφές‼‼‼

      Σε ότι αφορά το ακαταδίωκτο, και όποιοι το ζητούν και τους το δίνει ο νόμος, αυτοί είναι εκ των πραγμάτων ένοχοι και ο νόμος άδικος και εκτός αυτών γίνετε και παραβίαση του συντάγματος περί ισότητας όλων των πολιτών έναντι του νόμου. Αν είναι δίκαιοι και αθώοι τι έχουν να φοβηθούν;

      Σε ότι αφορά το προνόμιο του ακαταδίωκτου το έχουν και τα μέλη της καταστροφικής τρόϊκας και τα στελέχη του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ.

      Σε ότι αφορά το Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ, που πριν τον φέρει εδώ ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Παπακωνσταντίνου ήταν υπάλληλος στο ΔΝΤ, ζήτησε να γραφεί ως όρος στο μνημόνιο να σταματήσει η δίωξη του.
      Πρόσφατα προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το οποίο απεφάνθη να ξαναγίνει η δίκη στον Άρειο Πάγο με όλους τους τύπους . Αυτό ορισμένοι ΠΑΣΟΚΟΙ μεταξύ των οποίων και η ηγετική ομάδα το ερμηνεύουν ως αθώωση… και δημοσίευσαν και σχετική αρθρογραφία…..αιδώς, αιδώς αιδώς… αν μη τι άλλο….
      Αλλά από την άλλη πλευρά ο Άρειος Πάγος γιατί δεν υλοποιεί την απόφαση του ΕΔΑΔ αποδίδοντας δίκαια δίκη …. τι περιμένει..

      Τελικά συμπολίτες μου δεν υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που να είναι τόσο μεγάλο φρενοκομείο…. Δεν υπάχει…‼‼‼‼!

      • Για πες μας και για το νόμο περί “μη-ευθύνης ” υπουργών και πρωθυπουργών, που υπέγραφαν και ψήφιζαν διορισμούς, πρόωρες συντάξεις, αυξήσεις με δανεικά, και τους ψήφιζε ο λαός και τους χειροκροτούσε.
        Μετά σας έφταιγε η Τρόικα, όταν χρεωκόπησε η χώρα.

        • Όταν μια χώρα είναι χειρότερη από το φρενοκομείο και κυβερνιέται από μεθυσμένους διαβόλους και βρωμάει από το κεφάλι ως τα νύχια, ως κοινωνικοοικονομική ιεραρχία και η σαπίλα υπάρχει διάχυτη παντού, της οικονομικής χρεωκοπίας προηγείται η ηθική εξ ης εξάγετε κάθε ψέμα, κάθε πονηρία, κάθε σήψη, κάθε μοχθηρία και η ιδιοτέλεια, ο φιλοτομαρισμός και όλα τα συμπαρομαρτούντα κακά κυριαρχούν πανταχόθεν, τότε κύριε ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ και αφελή ΣΟΦΙΣΤΗ δεν μπορείς να βρεις άκρη στο ποιος έφερε τη χρεωκοπία.
          Αν όμως είσαι σκεφθείς λίγο έξυπνα και προ πάντων απομακρυνθείς της σαθρής και βρώμικης κομματοκρατίας …τότε θα το βρεις πολύ εύκολα.

  3. Αυτούς πού εμπόδιζαν να τους βάλουμε μια Κούλα καί νά τούς ρίξουμε μια μολότωφ από σάλιο αφού τους ονομάσουμε προοδευτικούς.Μπραβο σε αυτούς που δουλεψαν για αυτό.Η μικροψυχεια είναι κακό πράγμα οι κακοι να στήνονται και οι εργατικοί να χειροκροτουνται το ώφελος είναι για όλα τα χρώματα .Εάν δεν μπορούμε να κάνουμε καλό ας μήν κάνουμε κακό γιατί το τίμημα κάποια στιγμή θα επιστρέψει και θα το πληρώσουμε και εμείς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε επίσης