Σημαντικός οικισμός της εποχής του χαλκού ανακαλύφθηκε στο Πετρωτό Tρικάλων Reviewed by Momizat on . «Πρόκειται για έναν οικισμό ο οποίος κατοικείται για 2000 χρόνια, ο οποίος κατά περιόδους συρρικνώνεται ή και μετακινείται ελάχιστα. Δεν παρατηρήθηκαν βίαιες αλ «Πρόκειται για έναν οικισμό ο οποίος κατοικείται για 2000 χρόνια, ο οποίος κατά περιόδους συρρικνώνεται ή και μετακινείται ελάχιστα. Δεν παρατηρήθηκαν βίαιες αλ Rating: 0

Σημαντικός οικισμός της εποχής του χαλκού ανακαλύφθηκε στο Πετρωτό Tρικάλων

Σημαντικός οικισμός της εποχής του χαλκού ανακαλύφθηκε στο Πετρωτό Tρικάλων

«Πρόκειται για έναν οικισμό ο οποίος κατοικείται για 2000 χρόνια, ο οποίος κατά περιόδους συρρικνώνεται ή και μετακινείται ελάχιστα. Δεν παρατηρήθηκαν βίαιες αλλαγές όπως φωτιά ή κάτι παρόμοιο το οποίο θα ήταν ένδειξη οποιασδήποτε βίαιης αλλαγής.

Παρατηρείται εμπορική δραστηριότητα. Αυτό συνάγεται από την εισηγμένη κεραμική, κυρίως από την Νότια Ελλάδα, και ιδιαίτερα από την Αργολίδα.

Σημαντικό είναι και το τμήμα επίπεδου ειδωλίου με σανιδόσχημο σώμα το οποίο θυμίζει ανενεργό κυπριακό ειδώλιο. Μας προτρέπει να σκεφτούμε συναλλαγές ακόμη και με την Κύπρο. Και τέλος οι μίτρες χύτευσης μετάλλων είναι απόδειξη συναλλαγών με περιοχές οι οποίες παράγουν μέταλλα».

 

petroto

Αυτά επισημαίνει η αρχαιολόγος προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων ΚαρδίτσαςΜαρία Βαϊοπούλου, για τον οικισμό «θέση Ασβεσταριά» Πετρωτού στο δήμο Φαρκαδόνας, τα οποία παρουσίασε σε πρόσφατη εκδήλωση. Γιατί είναι σημαντικός ο οικισμός;

Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα η αρχαιολόγος τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, πως μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2000, οι ανασκαφικές έρευνες όσον αφορά την Εποχή του Χαλκού και δη την Ύστερη Εποχή Χαλκού στην δυτική Θεσσαλία ήταν ελάχιστες. Παρεπόμενο αυτού είναι οι ελλιπείς γνώσεις μας για αυτή την περίοδο στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών στον οικισμό στη θέση «Ασβεσταριά» Πετρωτού, ήρθαν στο φως επάλληλες φάσεις κατοίκησης οι οποίες καλύπτουν την περίοδο από την Πρώϊμη Εποχή Χαλκού (ΠΕΧ) έως και το τέλος της Ύστερης Εποχής Χαλκού (ΥΕΧ). Η μελέτη της κεραμικής καθώς και των υπόλοιπων τέχνεργων του υλικού πολιτισμού που ήρθε στο φώς κατά τη διάρκεια της ανασκαφικής έρευνας θα βοηθήσει να απαντηθούν πολλά από τα ερωτήματα που τίθενται για την περίοδο αυτή και αφορούν στην Δυτική Θεσσαλία.

Οι πρώτες παρατηρήσεις μας, σημειώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η κ. Βαϊοπούλου, οδηγούν στην υπόθεση μιας ήπιας μετάβασης από την Μέση Εποχή Χαλκού στην Ύστερη Εποχή Χαλκού. Όσον αφορά δε την τυπολογία της κεραμικής και των ειδωλίων της Ύστερης Εποχής Χαλκού αυτή είναι πανομοιότυπη με την τυπολογία της κεραμικής η οποία συναντάται κατά την ίδια χρονική περίοδο στον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, τόσο όσον αφορά τα σχήματα όσο και τον διάκοσμο.

Η στρωματογραφική μελέτη της κεραμικής θα βοηθήσει στη σύνταξη ενός χρονολογικού πίνακα που θα αφορά στην θεσσαλική κεραμική της Ύστερης Εποχής Χαλκού στη Θεσσαλία.

Εφ. Ελευθερία

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή