Σκέφτονται τα χρήματα, ξεχνούν τα… χρήματα και τα σχολεία Reviewed by Momizat on . Αναστάτωσαν τους πάντες ένα δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» πριν 5 ημέρες και ένα της «Ελευθερίας» χθες. Κάποιους τους χαροποίησαν όμως. Διότι και τα δύο, έκανα Αναστάτωσαν τους πάντες ένα δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» πριν 5 ημέρες και ένα της «Ελευθερίας» χθες. Κάποιους τους χαροποίησαν όμως. Διότι και τα δύο, έκανα Rating: 0

Σκέφτονται τα χρήματα, ξεχνούν τα… χρήματα και τα σχολεία

Σκέφτονται τα χρήματα, ξεχνούν τα… χρήματα και τα σχολεία

Αναστάτωσαν τους πάντες ένα δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» πριν 5 ημέρες και ένα της «Ελευθερίας» χθες. Κάποιους τους χαροποίησαν όμως. Διότι και τα δύο, έκαναν λόγο για υιοθέτηση από την κυβέρνηση, πρότασης των ξενοδόχων για εφαρμογή του θεσμού της «λευκής εβδομάδας» και στη χώρα μας. Δηλαδή, για κλείσιμο των σχολείων επί 4 εργάσιμες ημέρες, την εβδομάδα που ακολουθεί την Καθαρά Δευτέρα (4 – 7 Μαρτίου), προκειμένου οι μαθητές των σχολείων να εκδράμουν σε χειμερινούς και όχι μόνο προορισμούς σε όλη τη χώρα!
Το πρόγραμμα αυτό ακολουθείται στις βόρειες χώρες και οι ξενοδόχοι (ο ΣΕΤΕ και η ΠΟΞ) σκέφτηκαν να το προτείνουν την περασμένη Τετάρτη στον πρωθυπουργό και την υπουργού Τουρισμού, σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μαξίμου.  Η εβδομάδα (που δεν θα είναι ακριβώς εβδομάδα, αλλά θα συμπεριλαμβάνει το Σαββατοκύριακο) θα έχει ως στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με εκδρομές μαθητών σχολείων. Επειδή σχεδιάζεται να εφαρμοστεί τον Φλεβάρη, δηλαδή σε χειμερινή περίοδο, θα ονομάζεται ή «σχολική ανάπαυλα» ή «λευκή εβδομάδα», που παραπέμπει σε αμιγώς χειμερινούς προορισμούς.
Το δημοσίευμα της «Ελευθερίας» χθες, ανέφερε ότι, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και πρόεδρος των ξενοδόχων τη Μαγνησίας, οι υπουργοί Τουρισμού, Παιδείας και Εργασίας δρομολογούν αντίστοιχα στα υπουργεία τους, τις απαραίτητες διαδικασίες εφαρμογής της «λευκής εβδομάδας». Τόσο ευφυές φάνηκε το αίτημα, που θα υλοποιηθεί άμεσα – όπως δηλώνει ο ίδιος, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια κυβερνητική εξαγγελία. Πρόσθεσε, δε, ότι θα είναι προς όφελος της τουριστικής αγοράς αυτή η κίνηση, ενώ οι μαθητές θα απολαμβάνουν την ορεινή, κυρίως, Ελλάδα, με μειωμένες τιμές μέχρι και κατά 50%.

 

Η άλλη πλευρά

Αυτή είναι η μία πλευρά του ζητήματος. Η άλλη σχετίζεται με δύο παράγοντες. Την έλλειψη ουσιαστικού σχεδιασμού για τον τουρισμό και την πλήρη αδιαφορία για την εκπαίδευση.
Αν τουριστική πολιτική θεωρείται η εκ νέου «εισφορά» των οικογενειών των μαθητών στο ξενοδοχειακό εισόδημα, τότε προφανώς δεν πρόκειται για τουριστική πολιτική. Πρώτα πρώτα, επειδή δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Δεύτερον, διότι δεν λαμβάνεται υπ’ όψιν η απουσία εισοδήματος των οικογενειών. Τρίτον, διότι παραγνωρίζεται ο παράγοντας «τουρισμός». Αυτός, δεν είναι η διαμονή σε ξενοδοχεία και μόνο, αλλά το πλήρες πρόγραμμα μιας εκδρομής. Ποιος θα είναι ο χαρακτήρας της; Επιμορφωτικός; Αθλητικός; Πολιτιστικός; Όλα μαζί;

Και εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας εκπαίδευση. Υποτίθεται ότι όλοι οι νυν κυβερνώντες φωνάζουν και καταδικάζουν τις καταλήψεις των μαθητών, διότι «χάνουν μάθημα». Τώρα, δεν θα χάνουν μάθημα;
Υποτίθεται ότι το σχολείο έχει συγκεκριμένες ημερομηνίες στις οποίες λειτουργεί και διδάσκεται συγκεκριμένη ύλη βάσει του αναλυτικού προγράμματος. Τώρα, θα πρέπει – αν υιοθετηθεί το μέτρο – να αλλάξει μέσα στη χρονιά, ολόκληρος ο σχεδιασμός του υπουργείου, που έχει ως κομβικό σημείο τις πανελλαδικές (στις 27 Μαΐου για φέτος). Ακόμη κι αν φέτος δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, και πάλι θα πρέπει το υπουργείο να βρει άλλες τρεις τουλάχιστον ημέρες για να στριμώξει μαθήματα που θα χαθούν. Και ένας ακόμη παράγοντας, είναι ο οικονομικός – κοινωνικός. Οι οικογένειες δεν διαθέτουν χρήματα για τόσες και τόσες εκδρομές όλη τη χρονιά. Αν εξαιρέσουμε τη Γ΄ Λυκείου, που συγκεντρώνει ποσά με διάφορες εκδηλώσεις για την πενθήμερη (αλήθεια, η Γ΄ Λυκείου θα εξαιρείται;), πόσες φορές θα μπορεί μέσα στη χρονιά ο γονιός να δίνει χρήματα για εκδρομές; Οι σχολικές αυτές δραστηριότητες θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται προσθετικά για τον κάθε γονιό και όχι μόνο από την πλευρά των ξενοδόχων.

 

Πρόβλημα στον νομό μας
Συν τοις άλλοις, υπάρχει και ένα θέμα στην περιοχή μας. Αν αυτή η εβδομάδα ισχύσει, δύο τινά θα συμβούν. Ή θα μειωθεί η επισκεψιμότητα στα «ξωτικά», επειδή θα σκέπτονται το σκι στο Περτούλι τον Φεβρουάριο, ή θα έρθουν περισσότεροι, επειδή είναι πιο φθηνά. Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν θα έρχονται στη διάρκεια της «εβδομάδας ανάπαυλας»… Δεν είναι αμελητέα αυτή η παράμετρος, με δεδομένο μάλιστα ότι τα ξενοδοχεία την περίοδο των εορτών, ουσιαστικά γέμισαν. Ισως θα έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση για τον νομό Τρικάλων, πριν ακόμη υλοποιηθεί η απόφαση. Και στο σημείο αυτό θα πρέπει άμεσα να συσκεφθούν οι παράγοντες που ασχολούνται με τον τουρισμό και να δουν, πώς θα αντιμετωπίσουν το ζήτημα. Δύο φορές από την ίδια τσέπη, δεν δίνονται χρήματα για τον ίδιο – σχεδόν – προορισμό.

Θανάσης Μιχαλάκης

Αφήστε το σχόλιο σας

Επιστροφή στην κορυφή