Σκληρά μέτρα ακόμα και εάν η κυβέρνηση χρειαστεί να συγκρουστεί με τις εταιρείες για να μειωθούν οι τιμές προς όφελος των καταναλωτών, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας.
Ο κ. Σκρέκας μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1 επεσήμανε ότι με απόφαση του πρωθυπουργού η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να συγκρουστεί με τις πολυεθνικές για την μείωση των τιμών του βρεφικού γάλακτος.
Ερχονται αυστηρά μέτρα
Τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει νέα μέτρα για την μείωση των τιμών στα ράφια. Τα νέα μέτρα θα έχουν ως στόχο να μπει ένα τέλος σε χρόνιες εμπορικές πρακτικές εταιρειών και το τελικό αποτέλεσμα θα είναι φθηνότερα προϊόντα στα ράφια των σούπερ μάρκετ για την στήριξη των νοικοκυριών.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε επίσης ότι διερευνώνται οι τιμές σε βρεφικές πάνες, βρεφικό γάλα, καθαριστικά και απορρυπαντικά, καθώς μετά από έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού διαπιστώθηκε ότι σε αυτά τα προϊόντα οι τιμές είναι μεγαλύτερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Έλεγχοι και πρόστιμα
Ο υπουργός Ανάπτυξης επεσήμανε ότι οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν. Μάλιστα το 2023 τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεπέρασαν τα 13,5 εκατ. ευρώ.
Επιπλέον, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι μετά την επιβολή προστίμων οι εταιρείες συμμορφώνονται και οι τιμοκατάλογοί τους προσαρμόζονται μέσα σε νόμιμα πλαίσια και κάτω από το περιθώριο κέρδους το 2021, όπως επιβάλλει η νομοθεσία.
Τέλος. ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έρχεται μια σειρά από αναπτυξιακά εργαλεία για την ενίσχυση της μεταποίησης και την στήριξη των εισοδημάτων.
Πηγή: iefimerida.gr
Η αποτυχία των αγορών και η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων
Οι συχνές παρεμβάσεις του συμπολίτη μας υπουργού κου Κώστα Σκρέκα, με σκοπό τη μείωση των τιμών ορισμένων προϊόντων και την πάταξη της αισχροκέρδειας, είναι προφανώς στη σωστή κατεύθυνση και όλοι ευχόμαστε να στεφθούν με επιτυχία.
Εκτός αυτού, οι παρεμβάσεις στις διεργασίες των αγορών, δείχνουν περίτρανα ότι αυτές έχουν αποτύχει παταγωδώς στην σταθεροποίηση ή την προς τα κάτω μείωση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών, μέσω του ανταγωνισμού.
Οι “αγορές” για τις οποίες πιστεύουν και νομίζουν πολλοί, ιδίως του νεοφιλελεύθερου ως προς την οικονομία χώρου, ότι θα λύσουν τα προβλήματα μιας κοινωνίας, αυταπατώνται οικτρά. Επειδή, εκτός του μονοπωλίου, υπάρχει και το ολιγοπώλιο και ο σχηματισμός καρτέλ κλπ.
Σε ότι αφορά το θέμα του χρόνου, πότε δηλαδή, οι αγορές θα ρυθμίσουν τη σταθεροποίηση ή τη μείωση των τιμών, έρχεται στο νου μου ένα περιστατικό των φοιτητικών μου χρόνων. Τότε με τον αείμνηστο καθηγητή Εμμανουήλ Δρανδάκη στο Οικονομικό της ΑΣΟΕΕ λύναμε ασκήσεις στο μάθημα της Μικροοικονομικής, με τα πολύπλοκα μαθηματικά υποδείγματα, ετέθη το θέμα της μεταβλητής του χρόνου, ειπώθηκε ..ε όταν..όταν.. και ο γράφων το σχόλιο τούτο είπε, κε καθηγητά υπάρχουν δύο εκφράσεις του όταν στην Ελληνική, το χρονικό και το αοριστολογικό και εκείνος απάντησε ισχύουν και τα δύο, γιατί αν αλλάξουμε τους όρους βλέπετε υπάρχει απροσδιοριστία.
Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως η προσπάθεια της κυβέρνησης προς αυτή την κατεύθυνση είναι ορθή και εάν εφαρμόσει ένα αυστηρό σύστημα κοστολογικών ελέγχων, προς πάσα κατεύθυνση κυρίως προς τους ολιγοπωλιακούς σχηματισμούς, τότε και μόνο τότε θα συγκρατήσει την άκρως αδικαιολόγητη άνοδο των τιμών.
Παναγιώτης Βλάχος
Οικονομολόγος-Περιβαλλοντολόγος
Συγγραφέας